Alle meldinger fra EFSA
-
Trolig mindre utslipp av mikro- og nanoplast enn antatt
Mikro- og nanoplast kan frigjøres fra materialer som er i kontakt med mat, som plastflasker, matbokser og emballasje.
-
Langvarig salmonellautbrudd knyttet til tomater fra Sicilia
Et langvarig utbrudd av Salmonella Strathcona ST2559 i flere land i EU/EØS-området knyttes til tomater fra Sicilia.
-
Mattrygghet i EU: Økt tillit og bevissthet blant innbyggerne
En ny undersøkelse viser at europeere flest har tillit til mattrygghetssystemet i EU – og at forskere, fastleger og bønder er blant de mest pålitelige kildene til informasjon om matrisiko.
-
Ny toppsjef i EFSA: Nikolaus Kriz tar over roret
Nikolaus Kriz er nå på plass som ny administrerende direktør for Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA).
-
Har undersøkt helserisiko i fennikelfrøpreparater
Preparater av fennikelfrø, som brukes i krydderblandinger og kosttilskudd, kan inneholde estragol. Nå har EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, vurdert helserisikoen ved estragol-inntak.
-
Fluor utgjør lav helsefare
EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, har vurdert risiko av inntak av fluor fra drikkevann, mat, fluortilsatt bordsalt og inntatte fluortannpleieprodukter. De har oppdatert de trygge/tolerable inntakene for alle aldersgrupper basert på de nyeste vitenskapelige studiene.
-
Antibiotika-resistente bakterier funnet i matkjeden
Karbapenemase-produserende bakterier er nå påvist i produksjonsdyr og matprodukter over hele Europa. Dette er bekymringsfullt, fordi disse bakteriene tidligere hovedsakelig var et problem på sykehus.
-
Resistente bakterier er fortsatt en utfordring i EU
Antibiotikaresistente bakterier påvises jevnlig hos mennesker og dyr i EU, og er fortsatt en stor trussel mot folke- og dyrehelsen. Dette viser en ny rapport fra EFSA.
-
Ny utbruddsvurdering om langvarig salmonellautbrudd
Et utbrudd av Salmonella knyttet til spirer har pågått i Europa siden 2023. Totalt 509 personer i ni europeiske land er blitt syke, inkludert 257 i Norge.
-
Få funn av veterinære legemiddelrester i mat
Det er fortsatt få funn av veterinære legemiddelrester i mat. Det viser den årlige rapporten fra EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten.
-
Nye anbefalinger og app for håndtering av prosessvann for frukt, grønnsaker og urter
Kombinasjon av desinfeksjonsbehandlinger og vannpåfylling kan bidra til å opprettholde den mikrobiologiske kvaliteten på vannet som brukes til behandling av fersk og frossen frukt, grønnsaker og urter.
-
Hvordan hindre resistent sopp ved bruk av azolfungicider
Omfattende bruk av azolfungicider (azoler), særlig innenfor hage- og landbruk, kan øke risikoen for at soppen Aspergillus utvikler resistens mot viktige behandlinger.
-
EU med nye fugleinfluensa-råd
Fugleinfluensaviruset blir en stadig større trussel, det har potensiale til å spre seg til mennesker, og kan dermed potensielt utløse fremtidige pandemier. Nå intensiverer EU overvåkingen av virusmutasjonene, og vurderer hvordan de best kan håndtere faren.
-
Mer smitte fra dyr til mennesker i EU
Sykdommer som smitter fra dyr til menneske, såkalte zoonotiske sykdommer, øker i EU. Antall listeriosetilfeller var i fjor på det høyeste nivået siden 2007.
-
Afrikansk svinepest: Gjerder er ikke godt nok
Gjerder kan bidra til å begrense spredning av afrikansk svinepest (ASF), men det trengs flere kontrolltiltak samtidig, konkluderer Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i en ny rapport.
-
Økt tålegrense for sakkarin (E 954)
I en ny vurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) er tålegrensen for sakkarin økt fra 5 til 9 mg per kg kroppsvekt per dag.
-
Tomater årsak til langvarig salmonellautbrudd
Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella. Utbruddet pågår i en rekke europeiske land, og det er også meldt om tilfeller i Norge.
-
Ny veileder for «Ny mat»-søknader
Har du hørt om «ny mat» eller «novel foods»? Det er matvarer og ingredienser som er introdusert i Europa etter 1997, og som må godkjennes før de kan slippes på markedet.
-
Økt risiko for Vibrio-bakterier i sjømat
Forekomsten av Vibrio -bakterier i sjømat kommer trolig til å øke på grunn av klimaendringer og økende antibiotikaresistens, ifølge en EFSA-vurdering.
-
VKM-medlemmer inn i EFSAs ekspertpaneler
1500 europeiske forskere konkurrerte om å få sitte i EFSAs vitenskapelige paneler de neste fem årene. Blant de 180 valgte, sitter det nå tre norske representanter.
-
Færre tilfeller av fugleinfluensa i EU
EU har registrert det laveste antallet tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos fjørfe og ville fugler siden 2019/2020, og risikoen for allmennheten forblir dermed lav.
-
Fiskeprodukter årsak til langvarig europeisk listerioseutbrudd
Et langvarig europeisk utbrudd av listeriose knyttes til konsum av fiskeprodukter. Det kommer fram i en såkalt «rask utbruddsvurdering» fra EFSA (den europeiske næringsmiddelmyndigheten) og ECDC (det europeiske smittevernbyrået).
-
Betydelig økning av svinepest i Europa i fjor
I fjor ble 14 EU-land rammet av afrikansk svinepest (ASF), og utbrudd hos tamsvin ble femdoblet ift. året før, viser en EFSA-rapport. Dette er det høyeste antall utbrudd siden 2014. Totalt var det 1929 tilfeller i EU i 2023, og 96 prosent av tilfellene var i Kroatia og Romania.
-
Nye tall om rester av plantevernmidler i mat, de fleste under grenseverdiene
EFSAs siste rapport om rester av plantevernmidler i mat er nå tilgjengelig. Den gir et øyeblikksbilde av restnivåene som finnes i et utvalg av vanlige matvarer i Europa.
-
Fjørfe må overvåkes etter vaksinering mot fugleinfluensa
Fugler som er vaksinert mot fugleinfluensa må overvåkes, slik at man raskt kan oppdage utbrudd av sykdom, og dokumentere om fjørfe er friske før eventuell flytting.
-
Fortsatt lave nivåer av veterinære legemiddelrester i dyr og mat
Det er fortsatt lave nivåer av rester fra veterinærmedisiner og andre stoffer i dyr og matvarer, viser en ny rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
-
Fortsatt viktig å bekjempe resistens mot antimikrobielle midler
Det er fortsatt utstrakt resistens mot de vanligst brukte antimikrobielle midlene hos Salmonella og Campylobacter. Det viser en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).
-
Ny rapport løfter viktigheten av å redusere antibiotikabruken
Det er nedgang i antibiotikaresistente bakterier i land som har redusert bruken av antibiotika på dyr og mennesker, viser en ny rapport.
-
Bred risikovurdering av plantevernmidler fra EFSA
EFSA har publisert en vitenskapelig rapport om risikovurdering av plantevernmidler.
-
Uorganisk arsen i mat – et helseproblem
Uorganisk arsen i mat gir grunn til helsebekymring, konkluderer EFSA i en risikovurdering.
-
Røkt laks trolig kilde til listeriautbrudd
Spiseklare fiskeprodukter, hovedsakelig røkt laks, er trolig kilde til utbrudd av Listeria monocytogens som pågår i flere europeiske land
-
Omfang av campylobacteriose og salmonellose holder seg stabilt
Infeksjoner som skyldes Campylobacter og Salmonella var de zoonotiske sykdommene som ble rapportert oftest blant EUs befolkning i 2022. Omfanget av infeksjoner som skyldes vestnilvirus øker.
-
Salmonella Enteritidis i kyllingkjøtt og kyllingkjøttprodukter
Mellom januar og oktober 2023 rapporterte 14 EU/EØS-land, Storbritannia og USA om 335 tilfeller relatert til dette utbruddet.
-
EFSA: katter og hunder bør ikke holdes permanent i bokser, bur og kasser
For å forbedre velferden til katter og hunder i oppdrettsvirksomheter, anbefaler den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) å unngå permanent bruk av bokser, bur og kasser.
-
Bier og plantevernmidler: veiledning for vurdering av risiko
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har oppdatert sitt veiledningsdokument om hvordan vurdere risiko fra plantevernmidler for honningbier, humler og solitære bier.
-
Glyfosat: ingen kritiske bekymringsområder, noen kunnskapshull
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har ikke identifisert kritiske områder som gir grunn til bekymring for virkninger av glyfosat på helsa til mennesker, dyr og miljøet.
-
Nedgang i afrikansk svinepest i EU i 2022
Antall utbrudd av afrikansk svinepest hos griser og rapporterte tilfeller i villsvin falt betraktelig i EU-land i 2022 sammenlignet med 2021.
-
Velferd for melkekyr, ender, gjess og vaktler
Mer plass og bedre oppstalling er nødvendig for at melkekyr, ender, gjess og vaktler skal få det bedre.
-
Plantevernmidler i mat: data fra 2021
Drøyt 96 prosent av matvareprøvene som ble samlet inn i EU-land og analysert i 2021, holder seg innefor tillatte nivåer for plantevernmiddelrester i mat.
-
Bisfenol A i mat en helserisiko
Det er knyttet bekymring til mengden bisfenol A (BPA) vi får i oss via mat for forbrukere i alle aldersgrupper. Det konkluderer Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en ny evaluering.
-
EFSA bekymret for nitrosaminer i mat
Den europeiske myndighet for mattrygghet, EFSA, er bekymret for at nitrosaminer i mat kan utgjøre en helserisiko for forbrukerne.
-
Bakterier med resistens mot vanlige antimikrobielle midler
Både hos mennesker og dyr finner man ofte bakterier som er resistente mot vanlige antimikrobielle midler.
-
EFSA: unngå bruk av bur til oppdrettskylling og verpehøns
For at velferden til oppdrettskyllinger og verpehøns skal bli bedre, anbefaler Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) at man unngår praksis med lemlestelse, fôrrestriksjoner og bruk av bur.
