Alle meldinger fra EFSA
-
Kunnskapen bak trygghetsvurderinger av «ny mat»
EFSA har publisert den første vurderingen av et matprodukt som består av insekter. EFSAs trygghetsvurderinger er et nødvendig trinn i reguleringen av såkalt ny mat og er nødvendig for at Europas matmyndigheter kan tillate slike matprodukter.
-
EFSA søker etter kandidater til stipendprogrammet EU-FORA
EFSA søker etter kandidater til stipendprogrammet EU-FORA
-
Høring: uttalelse om ikke-monotone dose-responsforhold
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har offentlig høring av et forslag til fremgangsmåte for å evaluere mulige ikke-monotone dose-responsforhold for kjemikalier.
-
“Siste forbruksdag” eller “best før”? Nytt verktøy for datomerking av mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har utviklet et verktøy for å hjelpe matvarebransjen i beslutning av når en matvare bør merkes “siste forbruksdag” og “best før”.
-
Veiledning for risikovurdering av genomredigerte planter
Veiledningen som brukes for risikovurdering av genmodifiserte planter, kan også brukes ved vurdering av genomredigerte planter.
-
Fugleinfluensa sprer seg i Europa
Det er høy risiko for at fugleinfluensa sprer seg til europeiske land som tidligere har vært upåvirket av viruset. Det fremgår av en vitenskapelig uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
SARS-CoV-2-smitte mellom mink og mennesker: ECDC anbefaler tiltak i ny vurdering
Det europeiske smittevernbyrået, ECDC, har vurdert hvilken risiko den nye varianten av SARS-CoV-2 som er oppdaget hos mink, kan ha for helsa til mennesker.
-
PFAS-er i mat: EFSA med ny tålegrense
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har fastsatt trygt ukentlig inntak av fluorholdige stoffer, såkalte PFAS-er.
-
Glykoalkaloider i mat og fôr: vurdering av helserisiko
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har vurdert hvilken risiko glykoalkaloider i mat og fôr kan ha for helsa til dyr og mennesker.
-
Slakting av gris: tiltak for bedre dyrevelferd
Faren for svekket dyrevelferd ved slakting av gris, skyldes ofte manglende kompetanse hos personalet, og dårlige fasiliteter på slakteriet.
-
Plantevernmidler i mat: to nye risikovurderinger
Risikoen for at opphopning av plantevernmiddelrester i mat kan være helseskadelig for forbrukerne, er under terskelen som utløser reguleringstiltak.
-
Xylella fastidiosa: 37 nye vertsplanter er identifisert
EFSA har identifisert 37 nye planter som fungerer som vert for planteskadegjøreren Xylella fastidiosa .
-
Høring: veiledning om mikroorganismer utviklet ved syntetisk biologi
EFSA har vurdert om veiledningsdokumentet for risikovurdering av mikroorganismer er egnet for mikrobiologisk karakterisering og miljørisikovurdering av mikroorganismer som er utviklet ved syntetisk biologi. Vurderingen er nå på offentlig høring.
-
EFSA: liten risiko for listeriabakterier i frosne grønnsaker
Det er mindre risiko for at frukt og grønnsaker som forvelles før de fryses er forurenset av listeriabakterier, enn spiseklar mat som røkt fisk, tilberedt kjøtt, pølser, pateer og myke oster.
-
Høring: vurdering av veiledningsdokument for risikovurdering av GMO-planter og planter utviklet med genomredigeringsteknikker
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har vurdert om veiledningsdokumentet for risikovurdering av genmodifiserte planter også egner seg for risikovurdering av planter som er utviklet med genomredigeringsteknikker. Vurderingen er nå på offentlig høring.
-
Plantevernmiddelrester i mat: sporer trender med søkbare diagrammer
Rester av plantevernmidler i mat i EU holder seg lavt: i 95 prosent av matvarene som ble analysert i 2018, holdt plantevernmiddelrestene seg innenfor tillatte nivåer.
-
Høring: veiledning om genmodifiserte planter utviklet ved syntetisk biologi
EFS har vurdert om veiledningsdokumentet for risikovurdering av genmodifiserte planter er egnet for molekylær karakterisering og miljørisikovurdering av planter som er utviklet ved syntetisk biologi. Vurderingen er nå på offentlig høring.
-
Koronavirus: ikke noe tyder på at det smitter via mat
Det er på nåværende tidspunkt ikke noe som tyder på at mat er en kilde til eller smittevei for koronaviruset (Covid-19), ifølge Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
-
Covid-19: ingen holdepunkt for smitte fra husdyr og mat
Den franske risikovurderingsmyndighet, ANSES, har opprettet en ekspertgruppe for å vurdere potensialet for overføring av koronavirus via husdyr eller forurenset mat.
-
AMR: vanskeligere å behandle infeksjoner som skyldes matbårne bakterier
Salmonella og Campylobacter blir i økende grad motstandsdyktige mot ciprofloxacin, et av antibiotikaene som brukes for å behandle infeksjoner som skyldes disse bakteriene.
-
Lumpy skin disease: Sørøst-Europa fortsatt fri for sykdommen
Det ble ikke rapportert om nye utbrudd av lumpy skin disease hos storfe i Sørøst-Europa i 2019. Det meste av regionen har vært fri for sykdommen siden 2016.
-
Offentlig høring om PFAS-er i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har offentlig høring om utkast til uttalelse om hvilken risiko per- og polyfluoralkylsstoffer (PFAS-er) i mat utgjør for human helse. Frist for innspill er 20. april 2020.
-
Salmonellautbrudd knyttet til egg
Salmonellautbruddene som har rammet flere EU-land de siste årene, er knyttet til egg. Det fremgår av en ny oppdatering fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Det europeiske smittevernbyrået, ECDC.
-
Afrikansk svinepest sprer seg i Europa
Ni EU-land er per i dag berørt av afrikansk svinepest. Det viser en årlig oppdatering om sykdommen fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
Søker kandidater til stipendprogrammet EU-FORA
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) søker etter kandidater til stipendprogrammet EU-FORA. Søknadsfrist er 31. januar 2020.
-
Salmonella forårsaker flest matbårne sykdommer i EU-land
Salmonellabakterier var den vanligste årsaken til matbårne sykdommer i EU-land i 2018. Vestnilviruset øker mest.
-
Ftalater via mat ikke helsefarlig
Eksponering for ftalater gjennom mat er ikke helsefarlig for forbrukere. Det er budskapet fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, som har oppdatert risiko ved å bruke ftalater i matkontaktmaterialer.
-
Høring om okratoksin A i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har åpen høring om en vitenskapelig uttalelse om risiko for folkehelse ved okratoksin A i mat.
-
Dyrevelferd ved slakting av fjørfe - risikofaktorer og forslag til tiltak
Slakting av fjørfe for matproduksjon og sykdomskontroll gir fare for redusert dyrevelferd. EFSA foreslår tiltak for bedre å ivareta velferden til fjørfe.
-
Nye jobbmuligheter i EFSA
EFSA har publisert flere nye ledige stillinger.
-
Afrikansk svinepest: viktig å oppdage sykdommen tidlig
Nøkkelen til å kontrollere spredning av afrikansk svinepest, ligger i bedre overvåking, kommunikasjon og samarbeid. Det konkluderer Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en risikovurdering.
-
Høring om aflatoksin i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) inviterer til åpen høring om risiko knyttet til aflatoksin i mat. Høringsfristen er 15. november 2019.
-
Plantevernmiddelrester i mat: høring av risikovurderinger
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, gjennomfører en offentlig høring av to vurderinger av risiko for human helse ved plantevernmiddelrester i mat. Frist for å gi innspill er 15. november 2019.
-
EFSA har oppdatert DRV for 34 næringsstoffer
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har nylig avsluttet et arbeid for å oppdatere referanseverdiene, dietary reference values, DRV, for totalt 34 næringsstoffer.
-
Plantevernmiddelrester i mat i EU
Mat i Europa inneholder stort sett ikke rester av plantevernmidler, eller den inneholder rester som er innenfor grensen for hva som er tillatt. Det fremgår av en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
EFSA: ny evaluering av fosfater
Estimert inntak av fosfater fra mat kan overstige det trygge nivået som er fastsatt av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, etter at EFSA igjen har vurdert hva som er et trygt nivå.
-
Praksisplasser i EFSA 2019
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, ønsker praktikanter. Søknadsfrist er 1. juli 2019.
-
Europeere om mat: Ny EU-omfattende undersøkelse
To av fem europeere er opptatt av trygg mat, og en av fem sier at de først og fremst er opptatt av trygghet når de velger mat. For de fleste europeere er trygg mat en av flere faktorer som påvirker matvaner og hva de velger å spise. Pris, smak, ernæring og hvor maten stammer fra spiller også inn.
-
Hel-genomsekvensering i kampen mot antimikrobiell resistens
Bruk av hel-genomsekvensering kan forbedre og effektivisere overvåking av antimikrobiell resistens i bakterier isolert fra mat og dyr. Det fremgår av en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
EU sikrer trygg mat … og beskytter miljøet
Naturen gir oss mat. Klimaendringer og globalisering endrer økosystemet.
-
Xylella fastidiosa: fortsatt ingen løsning, viktig med kontrolltiltak
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har oppdatert sin risikovurdering av planteskadegjøreren Xylella fastidiosa. Oppdateringen gir ny innsikt og har nye konklusjoner om utbruddskontroll og om forebygging.
-
EU sikrer trygg mat og dyrevelferd
Vår helse er knyttet til dyrenes velferd. Vi deler planeten med tusenvis av dyrearter.
-
EU sikrer trygg mat
Alle vil at maten skal være trygg, at ingredienser kan spores, og at påstander om matvarer kan dokumenteres.
-
Offentlig høring: Når bør spedbarn få fast føde?
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, ønsker innspill til en vitenskapelige uttalelse om når spedbarn bør introduseres til annen føde enn morsmelk.
-
Offentlig høring av forslag til referanseverdier for inntak av natrium og klorid
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, ønsker innspill til forslag til referanseverdier for inntak av natrium og klorid i kosten.
-
Nytt verktøy til vurdering av kjemiske blandinger i næringsmidler og fôr
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA har utviklet et verktøy som de skal bruke når de vurderer effekter av kjemiske blandinger i næringsmidler og fôr.
-
Salmonellautbrudd knyttet til morsmelkerstatningspulver
Produkter av risbasert morsmelkerstatningspulver er trolig årsaken til et utbrudd av Salmonella Poona i Frankrike, Belgia og Luxemburg.
-
Rapport om antimikrobiell resistens i EU fra EFSA og ECDC
Rapporten er utarbeidet av den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet EFSA og det europeiske smitteverninstituttet ECDC, og er bygget på data fra 28 medlemsland i 2017.Dataene viser at antimikrobielle midler som brukes til å behandle overførbare sykdommer mellom dyr og mennesker, slik som campylobakteriose og salmonellose, blir mindre effektive.
-
Salmonellatilfeller hos mennesker: vurdering av nåværende EU-reduksjonsmål
Etter flere år med nedgang har salmonellose-tilfeller stagnert i EU. EFSA-forskere sier at strengere mål for salmonella i verpehøner på gårdsnivå kan bidra til å halvere tilfeller av salmonellasmitte fra gårder.EU-land er pålagt å redusere andelen av verpehøner som er smittet med visse typer salmonella til 2%. EFSA-eksperter anslår at folkehelsegevinsten blir betydelig selv om dette målet reduseres til 1%; da vil salmonellosetilfeller hos mennesker overført via verpehøner falle med 50%.
-
Oppdatering om miljøgifter: Den første av to risikovurderinger av perfluorerte stoffer i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har foreslått å revidere tolerabelt inntak av to kjemiske stoffer som mennesker eksponeres for gjennom matkjeden som følge av miljøforurensing. Dette er den første av to vurderinger av perfluorerte stoffer (PFAS) og derfor er konklusjonene foreløpige inntil den andre vurderingen er ferdig.
-
Zoonotiske sykdommer: nedadgående trend har stagnert
Det var bare små variasjoner i rapporterte tilfeller av de tre viktigste infeksjonssykdommene som overføres mellom mennesker og dyr (zoonoser) i EU i 2017 sammenliknet med 2016.
-
Søker kandidater og vertsinstitusjoner til EU-FORA
EFSA søker etter kandidater og vertsinstitusjoner til stipendprogrammet EU-FORA. Programmet tar først og fremst for seg kjemiske og mikrobiologiske risikovurderinger innenfor matområdet.
-
Ny oppdatering av utviklingen av afrikansk svinepest
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har publisert en oppdatering av situasjonen for utbredelse av afrikansk svinepest i Europa.
-
Dioksiner og dioksinliknende PCB: tolerabelt inntak er oppdatert
EFSA har bekreftet konklusjonen fra tidligere vurderinger om at eksponering for dioksiner og dioksinliknende PCB fra kosten er bekymringsfull. Data fra europeiske land indikerer at EFSAs nye tolerable inntak overskrides i alle aldersgrupper.
-
Listeriautbrudd knyttet til lakseprodukter
Spiseklare lakseprodukter som kaldrøkt og marinert laks, er trolig kilden til utbrudd av Listeria monocytogenes som har rammet Danmark, Tyskland og Frankrike siden 2015.
-
Lumpy skin disease – fra kontroll til utryddelse
Jo mer effektivt vaksinasjon beskytter dyr mot lumpy skin disease og jo flere besetninger som vaksineres, desto kortere varighet kan vaksinasjonsprogram ha.
-
EFSA evaluerer nye studier av bisfenol A (BPA)
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har satt ned en arbeidsgruppe som skal evaluere nyere toksikologiske data om bisfenol A (BPA).
-
Mulig sammenheng mellom spiseklar mat og salmonella
Salmonellautbrudd kan ha sammenheng med inntak av spiseklar mat. Det konkluderer Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA og Det europeiske smittevernbyrået, ECDC, i en ny rapport.
-
Stabile nivåer av plantevernmiddelrester i mat
Frukt og grønt som selges og spises i Europa er stort sett fri for rester av planevernmidler, eller inneholder mengder av rester under tillatt nivå. Det viser den siste analysen av plantevernmiddelrester i mat fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
Afrikansk svinepest: vurderer tiltak for å forebygge spredning
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har identifisert strategier for å kontrollere villsvinbestanden i ulike stadier av en epidemi av afrikansk svinepest (ASF): hva skal gjøres før, under og etter. Villsvin er kjent for å spille en viktig rolle i spredning av sykdommen.
-
Veiledning om nanoteknologi i mat og fôr
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har utarbeidet en praktisk veiledning for å kunne vurdere trygg bruk av nanoteknologi i mat og fôr.
-
Listeriautbrudd kan skyldes frossen mais
Frossen mais, og muligens også andre frosne grønnsaker, er sannsynlige kilder til Listeria-utbruddet som har rammet Sverige, Danmark, Finland, Østerrike og Storbritannia siden 2015.
-
Plantevernmiddelrester: nye råd om mat til spedbarn og småbarn
EFSA har utarbeidet anbefalinger for å beskytte spedbarn under 16 uker mot potensiell risiko fra plantevernmiddelrester i mat.
-
Coctaileffekter: veileder på høring
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) ønsker innspill til et utkast til veileder om harmoniserte metoder for å vurdere risiko for coctaileffekter.
-
Vurderer grunnlaget for bruk av neonicotinoider i nødstilfeller
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har vurdert det vitenskapelige grunnlaget for å tillate bruk av insektmidler med neonicotinoid i nødstilfeller.
-
Ny veiledning om hormonforstyrrere
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, og det europeiske kjemikaliebyrå, ECHA, har publisert en veiledning om hvordan man identifiserer stoffer med hormonforstyrrende egenskaper i plantevernmidler (pesticider) og biocider.
-
Har gått gjennom tillatte grenseverdier for glyfosat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har gått gjennom grenseverdier for rester av glyfosat som er tillatt å være til stede i mat. Gjennomgangen inkluderer en risikovurdering som viser at nåværende eksponeringsnivå ikke forventes å utgjøre en risiko for menneskers helse.
-
Opiumalkaloider i valmuefrø: oppdatert vurdering
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, bekrefter flere tidligere funn, inkludert hvor mye av stoffene som kan inntas trygt, i en oppdatert risikovurdering av opiumalkaloider i valmuefrø.
-
EFSA ønsker tilbakemelding på kommunikasjon av usikkerhet i vitenskapelige vurderinger
Har du synspunkter på hvordan usikkerhet i vitenskapelige vurderinger kommuniseres best mulig? Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, ønsker tilbakemelding på det.
-
EFSA-rapport om fipronil i egg og kylling
742 prøver fra egg og kylling inneholdt rester av insektmiddelet fipronil som overskrider lovlige nivåer. Det fremgår av en rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
Mest bekymret for kjente trusler mot mattryggheten
Europeiske forbrukere er mer bekymret for kjente enn for nye trusler mot mattryggheten.
-
EFSA har vurdert risiko ved katekiner fra grønn te
Det er generelt trygt med katekiner fra grønn te som drikke. Doser på eller over 800 mg katekiner per dag fra kosttilskudd med grønn te-ekstrakt kan innebære en risiko for negative helseeffekter på leveren.
-
Frossen mais sannsynlig kilde til utbrudd av Listeria monocytogenes
Frossen mais er den mest sannsynlige kilden til utbrudd av Listeria monocytogenes i Østerrike, Danmark, Finland, Sverige og Storbritannia. Utbruddet har pågått siden 2015.
-
Plantevernmidler med neonikotinoider utgjør risiko for bier
De fleste bruksområdene for neonikotinoider utgjør en risiko for villbier og honningbier. Det er hovedkonklusjonen i tre oppdaterte vurderinger fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
Antimikrobiell resistens i bakterier fortsatt høy hos mennesker, dyr og i mat
Zoonotiske bakterier fra mennesker og dyr viser fortsatt motstand mot antimikrobielle midler. Det viser en ny rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, og det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer, ECDC.
-
Lumpy skin disease: vaksinasjon gir færre utbrudd
Vaksinasjon mot lumpy skin disease førte til at utbrudd av sykdommen falt med 95 prosent fra 2016 – 2017 på Balkan.
-
Etterspør offentlige investeringer i forskning om trygg mat
Nasjonale myndigheter for mattrygghet i alle EU-land, Island og Norge ber om mer offentlig investering i forskning om trygg mat.
-
EFSA-konferanse: vitenskap, mat og samfunn
Samspillet mellom vitenskap, risikovurdering og politikk er blitt stadig mer komplisert. Vi stoler mindre på vitenskapen, og diskusjoner blir ofte polarisert og politisert.
-
EFSA-direktør advarer mot svekkelse av tillit til myndighetsorgan
-Ikke angrip vitenskapelige institusjoner for å oppnå politisk gevinst. Svekkelse av tillit til offentlige myndighetssorgan styrker ikke demokratiet, advarer EFSAs direktør Bernhard Url i et innlegg i Nature.
-
Ny tilnærming til usikkerhet skal gjøre vurderinger mer robuste og transparente
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har utviklet en ny måte å vurdere og ta hensyn til usikkerhet i risikovurderinger. Veiledningen kan brukes innen ulike fagområder.
-
Antall Listeria monocytogenes-infeksjoner øker i utsatte grupper
Antallet tilfeller av Listeria monocytogenes har økt blant to grupper: personer over 75 og kvinner i alderen 25-44 år. Blant kvinner mellom 25-44 år er omtrent halvparten av tilfellene relatert til graviditet.
-
Veiledning for risikovurdering av nanomaterialer på åpen høring
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, ønsker innspill til et utkast til veiledning for hvordan nanomaterialer skal risikovurderes. Frist for å sende innspill er 4. mars 2018.
-
Fransk morsmelkserstatning og utbrudd av Salmonella Agona
EFSA og ECDC mener tilbakekalling av franskprodusert morsmelkserstatning vil redusere risiko for infeksjon av Salmonella Agona blant spedbarn.
-
Trygt inntak av 3-MCPD i vegetabilske oljer og mat er revidert
EFSA har oppdatert vurderingen av 3-monochloropropanediol (3-MCPD) og beslektede 3MCPD-estere fra 2016.
-
Salmonellautbrudd i flere europeiske land koblet til egg fra Polen
Det har blitt rapportert om tilfeller av Salmonella Enteritidis i flere europeiske land. Ifølge den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, er egg fra Polen den mest sannsynlige smittekilden.
-
EFSA med ny farevurdering av bisfenol A
Den europeiske myndighet for næringsmiddelkontroll, EFSA, skal gjøre en ny farevurdering av bisfenol A (BPA) i 2018.
-
Antall rapporterte tilfeller av Salmonella øker i Europa
Etter flere år med nedgang, øker omfanget av Salmonella Enteridis i Europa. Det viser den årlige rapporten om næringsmiddelbårne infeksjonssykdommer fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC).
-
EFSA og ECHA ønsker innspill på veiledning for identifisering av hormonsforstyrrende stoffer
En veiledning for identifisering av hormonforstyrrende stoffer i pesticider og biocider er lagt ut på offentlig høring. Det er den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og det europeiske kjemikaliebyrå (ECHA) som inviterer til høring.
-
Lav forekomst av prionsykdommer i Europa
Det er lav forekomst av overførbare spongiforme encefalopatier, det vil si prionsykdommer, i Europa. Det bekrefter den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en ny rapport.
-
Søker kandidater og vertsinstitusjoner til EU-FORA
EFSA søker etter kandidater og vertsinstitusjoner til stipendprogrammet EU-FORA. Programmet tar først og fremst for seg kjemiske og mikrobiologiske risikovurderinger innenfor matområdet.
-
Afrikansk svinepest: viktig å dele beste praksis for å stoppe spredning
Deling av beste praksis, som metoder for å påvise sykdommen tidlig og strenge regler for kriseberedskap, er avgjørende for å stoppe spredning av afrikansk svinepest.
-
Liste over indikatorbakterier mot viktige antimikrobielle midler
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA), Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) og Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC) har utarbeidet en liste over indikatorbakterier. Listen kan brukes i bekjempelse av antimikrobiell resistens.
-
EFSA opprettholder helsebekymring om furan i mat
Eksponering for furan og metylfuran i mat kan på lang sikt føre til leverskade. Det konkluderer den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i en vitenskapelig uttalelse.
-
Trekkfugler sannsynlig spredningsvei for fugleinfluensa
Trekkfugler som krysser de nordøstlige og østlige grensene til EU, er den mest sannsynlige spredningsveien for fugleinfluensa til Europa.
-
EFSA ønsker innspill på referanseverdier for inntak av natrium
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har lagt ut utkast til referanseverdier for inntak av natrium på offentlig høring. Høringsfrist er 12. november 2017.
-
EU-rapport: Flere bevis på forbindelsen mellom antibiotikabruk og antibiotikaresistens
Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA), Det europeiske legemiddelverket (EMA) og Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC) er bekymret for konsekvenser av bruk av antibiotika, som har ført til økning i forekomsten av antibiotikaresistente bakterier. En ny fellesrapport fra de tre byråene presenterer nye data om antibiotikaforbruk og antibiotikaresistens, og vurderer innføring av forbedret overvåkning over hele Europa.
-
Offentlig høring om vurderingen av genotoksisitet
24. juli åpnet EFSA opp for offentlig høring vedr. utkastet til en vitenskapelig uttalelse fra vitenskapskomiteen om vurderingen av genotoksisitet i tilsetningsstoffer i mat og fôr.
-
Offentlig høring om Listeria i ferdigmat
24. juli åpnet EFSA opp for offentlig høring vedr. den vitenskapelige vurderingen av ferdigmat kontaminert med Listeria monocytogenes og relatert risiko for human helse i EU. Fristen for innsending av kommentarer er 29. september i år.
-
Forskere undersøker opphavet til isolerte tilfeller av BSE
Tiltakene mot kugalskap (bovin spongiform encefalopati, BSE ) etter epidemien på 1980-tallet har gitt en betydelig nedgang i sykdomstilfeller hos storfe i Europa. Det blir imidlertid stadig rapportert om enkelttilfeller i EU-landene.
-
EFSA vurderer mat tilsatt med glutamat
EFSA har fastsatt akseptable inntaksnivåer for glutaminsyre og glutamat som tilsetningsstoffer i mat etter å ha gjennomført en reevaluering av stoffenes mattrygghet.
-
Rått eller dårlig tilberedt svinekjøtt er hovedkilden til hepatitt E-infeksjon
Inntak av rått eller dårlig tilberedt kjøtt er den hyppigste årsaken til hepatitt E-infeksjoner i EU-landene.
-
Ønsker innspill til planen til den neste oppdaterte risikovurderingen av BPA
EFSA, Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, ønsker innspill til planen om hvordan den neste oppdaterte risikovurderingen av bisfenol A (BPA) skal utføres.
-
Vurdering av stoffer i spedbarnsmat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har laget en veileder for vurdering av stoffer i spedbarnsmat.
-
EFSA med tilleggsveiledning for vurdering av genomodifiserte planter
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har utarbeidet et tillegg til dagens veiledning for risikovurdering av genmodifiserte planter (GMP) med hensyn på negative immunreaksjoner og allergenisitet.
-
EFSA har vurdert nitrat og nitritt som tilsetningsstoffer i mat
Natrium- og kaliumsalter av nitritt og nitrat (E249-252) er godkjent som tilsetningsstoffer i mat i EU. De brukes blant annet for å hindre vekst av mikrooganismer i maten og da spesielt bakterien Clostridium botulinum, og for å holde kjøtt rødt.
-
EFSA-vurdering om salmonella i sesamfrø
47 personer i fem EU-land ble berørt av et utbrudd av en ny serotype Salmonella enterica. Ifølge den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, er smittekilden sannsynligvis sesamfrø.
-
EFSA søker eksperter til sine fagpanel
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, søker nye medlemmer til sine ti fagpanel for perioden 2018 – 2021. Fagpanelene består av forskere fra ulike fagdisipliner fra hele Europa.
-
Trygt med tilskuddsblandinger med lavere proteininnhold
Det er trygt å gi friske spedbarn i Europa tilskuddsblanding med proteininnhold på minimum 1,6 g/100 kcal, laget av melk fra ku eller geit, sier den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority, EFSA.
-
Interaktive kart om insektoverførte sykdommer
Hvordan sprer insekter sykdom fra land til land? Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har lansert 36 interaktive kart som viser hvordan, og risikoen for at EU-land rammes.
-
Ny metode for å beregne forbrukernes eksponering for enzymer som brukes i matproduksjon
EFSA har utviklet en mer nøyaktig metode for å beregne forbrukernes eksponering for enzymer som brukes i matproduksjon. Det er EFSAs ekspertpanel Panel on Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings and Processing Aids (CEF) som har utviklet metoden.
-
Lite plantevernmiddelrester i europeisk mat
Mat som spises i Europa er stort sett uten rester av plantevernmidler, eller inneholder så lite rester at det er innenfor grensen for hva som er tillatt. Det fremgår av en vitenskapelig rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
EFSA vil utrede nye maksimumsgrenser for sukkertilsetning i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA), vil vurdere nye maksimumsgrenser for tilsetning av sukker i mat. Etter planen vil nye anbefalinger være klare i februar 2020.
-
Afrikansk svinepest sprer seg langsomt
Afrikansk svinepest sprer seg langsomt i de baltiske land og i Polen, viser rapporteringer fra medlemslandene i EU. Det fremgår av en ny rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA).
-
Ny metode for å belyse mulig sammenheng mellom eksponering for kjemikalier og dårlig helse
Kan vi få dårlig helse hvis vi eksponeres for kjemikalier, som for eksempel plantevernmidler?
-
Blåtunge: EFSA vurderer kontrolltiltak
Det eneste effektive tiltaket for å utrydde virussykdommen blåtunge (bluetongue) er massevaksinasjonsprogrammer som varer i minst fem år, kombinert med et forbedret og kontinuerlig system for overvåking.
-
Kraftig nedgang i antall rapporterte Salmonella-tilfeller
Det har vært en kraftig nedgang i antall rapporterte tilfeller av Salmonella Enteritidis etter at det ble gjennomført kontrolltiltak høsten 2016.
-
Undersøkelse om bevissthet rundt antimikrobiell resistens
Er det gjort nok for å kontrollere eller hindre overforbruk av antimikrobielle midler hos husdyr?
-
Fortsatt høy forekomst av antimikrobiell resistens i EU
Det er fortsatt høy forekomst av bakterier som er resistente mot antimikrobielle midler hos mennesker, dyr og i mat i EU. Det viser en ny rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og det europeiske smitteverninstituttet (ECDC).
-
Oppdatert veileder for søknader om helsepåstander
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har oppdatert den tekniske veilederen for søknader om helsepåstander.
-
EFSA: OpenFoodTox – en ny database med informasjon om stoffer i mat
OpenFoodTox er en ny database fra EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet). Databasen gir en samlet informasjon om mer enn 4400 stoffer i mat og fôr fra mer enn 1650 av EFSA sine vitenskapelige uttalelser.
-
På tide å redusere, erstatte og revurdere bruken av antimikrobielle midler til dyr
Vi må redusere bruken av antimikrobielle midler hos matproduserende dyr, erstatte bruken der det er mulig og tenke nytt rundt produksjonssystemet for oppdrettsdyr for å sikre fremtiden for dyre- og folkehelsen.
-
Ny rapport om skrantesyke fra EFSA
Skrantesyke vil kunne spres til EU-land ved at levende hjortedyr blir transportert eller vandrer fra Norge til Sverige og Finland.
-
Seks tilfeller av botulisme knyttet til inntak av tørket og saltet fisk
Tyske og spanske myndigheter har rapportert om seks tilfeller av matbåren botulisme i november og desember 2016. Alle tilfellene er knyttet til inntak av tørket og saltet fisk fra Russland.
-
Fugleinfluensa: biosikkerhetstiltak er viktig for å beskytte fjørfebesetninger
Streng håndheving av biosikkerhetstiltak er den mest effektive måten å hindre at høypatogen influensa A (H5N8) smitter til fjørfebesetninger. Det viser en rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
-
Antall infeksjoner forårsaket av Listeria stabil, men hyppig rapportert blant eldre
Antall personer som rammes av listeriose i Europa har vært stabilt fra 2014 til 2015, etter at omfanget har vært økende siden 2008. Det fremgår av den årlige rapporten om næringsmiddelbårne infeksjonssykdommer fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
-
EFSA med ny rapport om kjemikalier i mat
En ny rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) gir oversikt over data om kjemikalier i mat. Rapporten er basert på EFSAs årlige rapporter om rester av plantevernmidler i mat og rester av legemidler til dyr i kjøtt. Den inneholder også data om eksponering for prosessfremkalte stoffer.
-
EU-FORA – Nytt stipendprogram innenfor matområdet fra EFSA
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) søker nå etter både kandidater og vertsinstitusjoner som ønsker å være med i programmet.
-
Lav forekomst av prionsykdommer i EU
Forekomsten av overførbare spongiforme encefalopatier (TSE) blant kyr, sau og geit er lavt i EU. Det konkluderer den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority, EFSA) i en oppsummering.
-
Nye utbrudd av fugleinfluensa blant ville fugler og fjørfe
Det har blitt rapportert om nye utbrudd av fugleinfluensa blant ville fugler og fjørfe i Ungarn, Polen, Kroatia, Tyskland, Østerrike, Sveits, Danmark og Nederland siden slutten av oktober 2016.
-
Erukasyre mulig helserisiko for barn med høyt inntak
Erukasyre utgjør en mulig helserisiko for barn under 10 år som spiser store mengder mat som inneholder erukasyre. Det konkluderer den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en ny rapport. Erukasyre innebærer ingen helserisiko for forbrukere flest, ettersom gjennomsnittlig inntak ligger langt under tolerabelt inntak.
-
EFSA med veiledning om ny og tradisjonell mat fra den tredje verden
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority, EFSA, har publisert to veiledninger om ny og tradisjonell mat fra den tredje verden.
-
97 prosent av Europas mat innenfor tillatte grenseverdier for plantevernmiddelrester
Mer enn 97 prosent av matvareprøvene som den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har vurdert, er innenfor tillatte grenseverdier for rester av plantevernmidler. 55 prosent av prøvene viste ingen funn av sporbare rester. Funnene er del av EFSAs årlige rapport om plantevernmiddelrester i mat.
-
EFSA med referanseverdi for d-vitamin
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har utarbeidet referanseverdier for inntak av vitamin D. Matmyndighetene i europeiske land kan bruke referanseverdiene når de skal gi råd til forbrukerne.
-
Åpen høring om veiledningsdokument om eksponering for kjemiske blandinger
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, skal ha åpen høring om utkast til mandat for et fremtidig veiledningsdokument om “Harmonisation of risk assessment methodologies for human health and ecological risk assessment of combined exposure to multiple chemicals”.
-
Salmonellautbrudd i flere europeiske land
Det har blitt rapporter tilfeller av Salmonella Enteritidis i flere europeiske land mellom 1. mai og 12. oktober 2016.
-
EFSA har gjennomgått to nye studier på BPA
Nye data bekrefter EFSAs tidligere konklusjon om at bisfenol A (BPA) kan påvirke immunsystemet hos dyr. Dataene er for usikre til å kunne trekke konklusjoner om BPA kan påvirke menneskers helse.
-
Re-evaluering av fargestoffer i mat
Alle matfarger som ble tillat brukt i mat før 2009 er nå re-evaluert. Det er den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority, EFSA) som har re-evaluert disse matfargene.
-
EFSA med råd om kolin i kosten
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet - European Food Safety Authority, EFSA - har utarbeidet referanseverdier for daglig inntak av kolin. Kolin bidrar blant annet til opprettholdelse av normal leverfunksjon.
-
EFSA har vurdert maksimumsnivået for kobber i dyrefôr
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA), anbefaler at maksimumsnivået for hvor mye kobber som er tillatt i dyrefôr endres.
-
Vaksinasjon mest effektivt tiltak for å kontrollere spredningen av lumpy skin disease
Ifølge den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA), er vaksinasjon av storfe det mest effektive tiltaket for å kontrollere spredningen av lumpy skin disease.
-
Nordisk initiativ for maksimumsgrense for sukkermengde i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, Euroepan Food Safety Authority (EFSA), vil diskutere maksimumsgrense for tilsetting av sukker i mat og drikke. Det skjer etter et initiativ fra mattrygghetsmyndigheter i de fem nordiske landene.
-
EFSA med uttalelse om lagring og transport av kjøtt
Bakterier som forringer matkvaliteten under lagring og transport av ferskt kjøtt, vokser raskere enn sykdomsfremkallende bakterier. Det konkluderer den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA).
-
EFSA med uttalelse om mikro- og nanoplast i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA), har publisert en uttalelse om mikro- og nanoplast i mat, med spesielt fokus på sjømat.
-
EFSA søker traineer
Er du nyutdannet og ønsker internasjonal erfaring? Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA), søker traineer.
-
EFSA søker medlemmer til to fagpanel
Har du erfaring fra risikovurdering av kjemiske stoffer? Ønsker du å gjøre en forskjell for å trygge maten i Europa?
-
Prosessfremkalte stoffer i vegetabilske oljer og matvarer
Glyserolbaserte prosessfremkalte stoffer som finnes i palmeolje, andre vegetabilske oljer, margarin og enkelte bearbeidede matvarer, gir grunn til helsemessige bekymringer. Bekymringene gjelder barn og unge med gjennomsnittlig inntak og for alle aldersgrupper med høyt inntak.
-
Fare for cyanidforgiftning ved å spise rå aprikoskjerner
Kjernen i aprikosen inneholder en forbindelse som omdannes til cyanid i kroppen. EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) har vurdert hvor mange aprikoskjerner vi kan spise før det kan gi helseskade.
-
EFSA gjør en ny vurdering av bisfenol A (BPA) og mulige effekter på immunsystemet
I en ny rapport fra Nederland rådes forbrukerne til å redusere eksponeringen for BPA. EFSA setter derfor ned en gruppe med eksperter for å vurdere ny kunnskap om bisfenol A (BPA) og mulige effekter på immunsystemet.
-
Behandling fjerner ikke Xylella fra oliventrær, men kan redusere symptomene
Test av ulike behandlinger av syke oliventrær, viser at symptomene på Xylella fastidiosa ble redusert. Patogenet ble ikke fjernet fra syke planter.
-
Behov for mer data om sulfitter
EFSA, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority), har vurdert sju ulike sulfitter. EFSA anbefaler at ADI-verdien for samlet inntak av stoffene revurderes i løpet av fem år, når nye studier er gjennomført og nye data er tilgjengelige.
-
Utbrudd av smitte med shigatoksinproduserende E. coli som forårsaker hemolytisk-uremisk syndrom i Romania og Italia
Det er rapportert om at flere tilfeller av smitte med shigatoksinproduserende E.coli (STEC) har forårsaket hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) i Romania de to siste månedene.
-
Ny rapport fra EFSA og WHO om bruk av TTC
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority – EFSA) og Verdens helseorganisasjon (WHO) har publisert en ny rapport om bruk av "Threshold of Toxicological Concern" (TTC)-metoden i risikovurdering.
-
Antibiotikaresistente Salmonella- og Campylobacter-bakterier øker i Europa
Forekomsten av antibiotikaresistente Salmonella - og Campylobacter -bakterier hos mennesker og dyr øker i Europa. Det viser en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet EFSA og det europeiske smitteverninstituttet ECDC.
-
EFSA og medlemslandene har ferdigstilt sin revurdering av glyfosat
Det er usannsynlig at glyfosat utgjør noen kreftfare for mennesker. Det er konklusjonen i revurderingen som EFSA og medlemslandene har gjort av glyfosat.
-
EFSA ønsker tilbakemelding og kommentarer til ny strategi
European Food Safety Authoritys (EFSA) utkast til ny strategi er ute til offentlig høring. Dokumentet tar for seg EFSAs strategiske og operasjonelle mål for de neste fem årene og hvilke tiltak som må gjøres for å nå målene
-
Følg EFSA-konferansen «Shaping the Future of Food Safety, Together» direkte på nett
I forbindelse med World EXPO 2015, arrangerer European Food Safety Authority (EFSA) konferansen «Shaping the Future of Food Safety, Together» 14. – 16. Oktober 2015. Konferansen foregår i Milano, men du kan følge den direkte på nett.
-
Nye medlemmer oppnevnt til EFSAs paneler for perioden 2015 - 2018
Flere enn 170 forskere fra hele Europa starter i disse dager arbeidet som medlemmer i EFSA, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygget. EFSA har nå fem norske medlemmer.
-
EFSA gjennomgår IARCs vurdering av glyfosat
EFSA, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority) skal gjennomgå vurderingen som WHOs kreftforskningsinstitutt IARC har publisert om kreftfremkallende egenskaper knyttet til stoffet glyfosat.
-
Oral vaksinasjon av rev og mårhund er effektivt tiltak mot rabies
Oral vaksinasjon av rev og mårhund er et effektivt tiltak for å kontrollere sykdommen rabies blant ville dyr i EU. Det konkluderer den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet EFSA (European Food Safety Authority) i en risikovurdering.
-
EFSA lanserer verktøykasse for å analysere og kommunisere usikkerhet i risikovurderinger
Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet EFSA har lagt ut på høring utkast til retningslinjer for å kunne analysere og kommunisere usikkerhet i risikovurderinger. Rapporten vil også inngå i VKMs interne prosjekt med å utvikle måten vi beskriver og kommuniserer usikkerhet i våre risikovurderinger.
-
EFSAs rapporter om arsen i mat
Det beregnete inntaket av uorganisk arsen blant folk er i verste fall så høyt at det ikke kan utelukkes at det vil kunne utgjøre en helserisiko, konkluderer den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en risikovurdering i 2009. Oppdaterte beregninger i 2014 viste lavere eksponering for uorganisk arsen
-
Plantehelserisiko ved innførsel av jord og vekstmedier til EU
På oppdrag for EU-kommisjonen har den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet European Food Safety Authority (EFSA) vurdert hvor sannsynlig det er at planteskadegjørere og andre fremmede organismer følger med jord og vekstmedier som innføres til EU.
-
EFSA lanserer omfattende tverrfaglig bie-prosjekt
Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygget European Food Safety Authority (EFSA) lanserer et omfattende tverrfaglig prosjekt om biehelse. Målet med prosjektet er å lage et rammeverk for å kunne vurdere hvordan ulike risikofaktorer sammen påvirker biekolonier.
-
Akrylamid i mat er et folkehelseproblem
Akrylamid i mat er fortsatt et helseproblem, viser en risikovurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet - European Food Safety Authority (EFSA).
-
Forbrukerrettet EFSA-rapport med oversikt over fremmedstoffer mat
Spor av fremmedstoffer blir noen ganger påvist i mat og drikke. Regelmessige kontroller og prøver bidrar til å sikre at regler og standarder etterleves og at forbrukerne beskyttes mot potensielle risikoer.
-
EFSA-konferanse 14.-16. oktober: Shaping the Future of Food Safety, Together
I forbindelse med World EXPO 2015, arrangerer European Food Safety Authority (EFSA) konferansen «Shaping the Future of Food Safety. Together». Formålet med konferansen er å diskutere utfordringene og mulighetene rundt hvordan vi sikrer trygg mat for fremtiden.
-
97 prosent av Europas mat innenfor tillatte grenseverdier for plantevernmiddelrester
Mer enn 97 prosent av matvareprøvene som European Food Safety Authority (EFSA) har vurdert, er innenfor tillatte grenseverdier for rester av plantevernmidler. 55 prosent av prøvene viste ingen funn av sporbare rester. Funnene er del av EFSAs årlige rapport om plantevernmiddelrester i mat.
-
EFSA utvikler informasjonsdatabase
The European Food Safety Authority (EFSA) jobber nå med å utvikle en informasjonsdatabase (Data Warehouse). Databasen skal blant annet inneholde informasjon og data som er samlet inn av EFSA, nettverket i EUs medlemsstater og andre informasjonsleverandører.
-
Antibiotikaresistente Salmonella- og Campylobacter-bakterier hos mennesker og dyr er utbredt i Europa
Antibiotikaresistente Salmonella- og Campylobacter-bakterier forekommer ofte hos mennesker og dyr i Europa. Det viser en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet EFSA og det europeiske smitteverninstituttet ECDC. Rapporten bygger på tall fra 2013.
-
Risikovurdering av bisfenol A (BPA)
Bisfenol A (BPA) utgjør ingen helserisiko for befolkningen i Europa. Grunnen er at verken befolkningen generelt eller sårbare grupper får i seg helseskadelige mengder av stoffet. Det konkluderer EUs mattrygghetsorgan EFSA i en ny risikovurdering av bisfenol A.
-
EFSA legger utkast til risikovurdering av koffein ut på høring
Enkeltdoser av koffein på inntil 200 milligram og et daglig inntak på inntil 400 milligram koffein gir ikke grunn til bekymring for voksne europeere. Dette er to av de foreløpige konklusjonene i utkastet til risikovurdering av koffein som EFSA, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority), har lagt ut på høring.
-
Risikoen ved å drikke rå melk (upasteurisert melk)
Rå melk (upasteurisert melk) kan inneholde skadelige bakterier som kan forårsake alvorlig sykdom. Fortsatt gode hygienerutiner hos produsentene er viktig for å redusere forurensing av upasteurisert melk. Videre er ubrutt kjølekjede viktig for å hindre eller bremse veksten av bakterier.
-
EFSA har vurdert risiko for overføring av ebolaviruset fra viltkjøtt fra Afrika
Det er lite sannsynlig at ebolaviruset introduseres til Europa via ulovlig importert viltkjøtt fra Vest- og Sentral-Afrika. Dersom det skulle skje, er det lite sannsynlig at viruset blir overført til mennesker. Det konkluderer EFSA, EUs mattrygghetsorgan i en risikovurdering som ble publisert 04.11.2014.
-
Europasamarbeid for å trygge maten
Nye produksjonsformer og økt globalisering av mat- og fôrproduksjon, utfordrer mattryggheten i Europa. EFSAs nye veikart for samarbeid i Europa har som mål å øke kunnskapsdelingen og det faglige samarbeidet mellom medlemslandene. Dette er et ledd i å trygge maten for Europas innbyggere.
-
EFSA ber om innspill til risikovurdering av dyrevelferd i sauehold
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har publisert utkast til risikovurdering av dyrevelferd hos sau som brukes i produksjon av kjøtt, melk og ull. EFSA ber om innspill til vurderingen innen 5. november 2014.
-
EFSA og landene møtes i Venezia for å bidra til trygg mat
Smitte og forurensning stopper ikke ved landegrensene. - Vi må bringe sammen de beste ekspertene for å trygge maten i Europa, sa direktør i Bernhard Url i EFSA da han åpnet møtet i EFSAs rådgivende organ i Venezia denne uken.
-
Har du lyst til å delta på et av EFSAs fagmøter?
Som en del av EFSAs forpliktelse til åpenhet og innsyn, har de nå åpnet et utvalg av sine fagmøter for publikum.
-
Nyttig oversikt over matforvaltningen i Europa
Hvem gjør hva på matområdet i EU og i landene? I brosjyren EU Food Safety Almanac finner du svaret. EU Food Safety Almanac gir oversiktlig informasjon om matforvaltningen i EU, medlemslandene og nabolandene.
-
EFSA har vurdert helserisiko ved lengre lagringstider for egg
Det europeiske mattrygghetsorganet, EFSA, mener risikoen for å bli smittet med Salmonella vil øke dersom lagringstidene for egg i EU økes.
-
EFSA-rapport om opprettholdelse av kuldekjeden ved lagring og transport av kjøtt
Tiden mellom slakting og hakking av kjøtt kan forlenges uten å forårsake mer vekst av sykdomsfremkallende bakterier om tillatt lagringstemperatur senkes.
-
Reduksjon av skrapesyke er usannsynlig uten effektive avlsprogrammer
Dette uttaler eksperter i det europeiske mattrygghetsorganet, EFSA. I land der avlsprogrammer for motstandsdyktighet har vært effektivt innført, ser man en nedgang i tilfeller av klassisk skrapesyke gjennom de siste ti årene.
-
EFSA har vurdert sammensetninger i morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger
Vurderingen er gjort av det europeiske mattrygghetsorganet, EFSA, på oppdrag fra EU-kommisjonen.
-
Åpen høring om utkast til referanseverdi for anbefalt inntak av folat
EUs mattrygghetsorgan, EFSA, har en åpen høring om sitt utkast til referanseverdi for anbefalt inntak av folat.
-
Ny veileder for undersøkelser av atypisk kugalskap
EFSA, EU sitt mattrygghetsorgan, har laget en laboratorieveileder for undersøkelser av forekomst av atypisk kugalskap (BSE) i vev fra smittet storfe.
-
Åpen høring om retningslinjer for å forutsi konsentrasjoner av plantevernmiddel i jord
Det europeiske mattrygghetsorganet, EFSA, har en åpen høring i forbindelse med sitt utkast til retningslinjer for å forutsi konsentrasjoner av plantevernmiddel og metabolitter i jord.
-
EFSA setter ny inntaksgrense for den syntetiske matfargen paraoransje (E110)
I lys av ny vitenskapelig kunnskap har det europeiske mattrygghetsorganet, EFSA, gjort en revurdering av akseptabelt daglig inntak (ADI) av den syntetiske matfargen paraoransje (E110).
-
EFSA mener akrylamid i mat fortsatt gir grunn til bekymring
Inntak av akrylamid i mat gir mulig økt kreftrisiko. Grunnlaget er funn av svulster og genskader i dyrestudier. Det konkluderer EUs mattrygghetsorgan EFSA i en foreløpig risikovurdering som er lagt ut til høring og kommentarer. EFSA har også tidligere uttrykt bekymring for akrylamid i mat.
-
Bernhard Url ny direktør i EFSA
Styret i EFSA har utnevnt Dr. Bernhard Url til ny direktør. Han har fungert i stillingen etter at Catherine Geslain-Lanéelle gikk av i september i fjor.
-
EFSA søker eksperter til arbeid med vitenskapelige risikovurderinger
EUs mattrygghetsorgan EFSA søker nye eksperter til åtte av sine paneler i tillegg til EFSAs vitenskapelige komité. EFSA søker eksperter med høy vitenskapelig kompetanse innenfor ett eller flere av de aktuelle fagområdene. Frist for å søke er 18. juni.
-
Rapport om antibiotikaresistens i EU fra EFSA og ECDC
Antibiotikaresistens forekommmer ofte i bakterier som smitter gjennom mat og dyr, men fortsatt er en liten andel av bakteriene resistente mot flere viktige antibiotika samtidig. Det viser en rapport om antibiotikaresistens i 2012 som EUs mattrygghetsorgan EFSA og det europeiske smitteverninstituttet ECDC har utarbeidet.
-
EFSA med risikovurdering av to plantesykdommer på sitrustrær
EUs mattrygghetsorgan EFSA publiserte nylig en risikovurdering av to plantesykdommer, som begge utgjør en stor trussel mot sitrusdyrkingen i EU. Arbeidet har vært ledet av Trond Rafoss. Han er medlem av EFSAs plantehelsepanel og VKMs faggruppe for plantehelse.
-
Zoonoser og næringsmiddelbårne utbrudd i Europa i 2012
På europeisk nivå ble det i 2012 for første gang registrert en svak nedgang i antall humane tilfeller av infeksjoner med bakterien Campylobacter . Antallet rapporterte Salmonella -tilfeller fortsetter å synke for syvende året på rad, mens trenden for antallet rapporterte humane tilfeller av Listeriose går opp.
-
EFSA har publisert utkast til risikovurdering av bisfenol A
EUs mattrygghetsorgan EFSA har i dag lagt frem et utkast til risikovurdering av bisfenol A og mulige effekter på human helse.
-
EFSAs re-evaluering av søtstoffet aspartam er publisert
I en fersk risikovurdering konkluderer EUs mattrygghetsorgan EFSA med at det gjeldende akseptable daglige inntaket for aspartam på 40 milligram per kilo kroppsvekt per dag ikke må revideres. Det presiseres imidlertid at denne verdien ikke gjelder for personer med fenylketonuri, også kalt Føllings sykdom.
-
EFSA har utredet metoder for vurdering av velferd til storfe på slakteri
EUs mattrygghetsorgan EFSA har nylig publisert en utredning om hvordan velferden til storfe kan måles og vurderes på slakteri. Rapporten er en del av et større arbeid om dyrevelferd i slakterier som EFSA gjør på oppdrag for EU-kommisjonen.
-
EFSAs rådgivende organ møtes for 50. gang
EUs mattrygghetsorgan EFSA samarbeider nært med EUs medlemsland og andre land, deriblant Norge. Landene deltar i EFSAs rådgivende organ, EFSA Advisory Forum. 5. og 6. desember møttes EFSAs rådgivende organ for 50. gang.
-
EFSA avholder åpne møter i flere av panelene
Åpenhet står sentralt i arbeidet til EUs mattrygghetsorgan EFSA. Derfor avholder EFSA også i år åpne møter der de som ønsker det kan komme og overvære hvordan EFSAs eksperter utarbeider risikovurderinger.
-
Rapport fra EFSAs kollokvium om bier
Flere enn 100 eksperter var tidligere i år samlet i Parma for å diskutere metoder for å vurdere risikoen når bier utsettes for mange typer belastning samtidig. Rapporten fra EFSAs 18. vitenskapelige kollokvium er nå klar.
-
Ny direktør søkes til EFSA
EU-kommisjonen søker ny direktør til EFSA etter at Catherine Geslain-Lanéelle, som hadde vært direktør i EFSA siden 2006, gikk av 1. september for å begynne i en ny stilling innenfor fransk matforvaltning.
-
EFSA og EPPO avholder workshop om plantehelse
EFSA (European Food Safety Authority) og EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) arrangerer workshop om innsamling og deling av data om plantehelse.
-
EFSA avholder stakeholder-konferanse i Parma
Mer enn 50 representatner fra ulike forbruker-, nærings- og interesseorganisasjoner samles 3. oktober i Parma for å diskutere hvordan EFSA (European Food Safety Authority) kan gi omverdenen enda bedre innsyn i arbeidet de gjør.
-
Konferanse om risikokommunikasjon i Brussel 12. september
12. september presenteres resultatene av forskningsprosjektet FoodRisC project (Food Risk Communication: perceptions and communication of food risk/benefits across Europe) på en konferanse i Brussel.
-
EFSA med næringsstoffanbefalinger for fluor og molybden
EUs mattrygghetsorgan EFSA har kommet med anbefalinger om hvor mye fluor og molybden barn og voksne bør få i seg.
-
EFSA publiserer retningslinjer for toårige fôringsstudier av gnagere med hele mat- og fôrprodukter
Retningslinjene vil hjelpe forskere i å utføre toårige fôringsstudier der man vurderer risiko for kreft og/eller andre skadelige effekter av å konsumere hele mat- og fôrprodukter over lengre tid. Rapporten gir råd om hvordan man bør planlegge og utføre slike langtidsstudier på linje med internasjonalt anerkjente standarder. I tillegg identifiseres begrensningene med slike studier.
-
Forbrukernes hovedkilde til bisfenol A er mat
I tillegg til mat kan papiret i kvitteringer være en betydelig kilde. EFSAs foreløpige eksponeringsberegning viser likevel at vi får i oss mindre bisfenol A enn hva EFSA beregnet i 2006.
-
EFSA-direktøren går av
Catherine Geslain-Lanéelle har vært direktør i EUs mattrygghetsorgan, EFSA, siden 2006. Hun har valgt å gå av fra 1. september 2013 for å begynne i en ny stilling innenfor fransk matforvaltning.
-
Plantevernmidler og vannlevende organismer: EFSA publiserer nye retningslinjer
EUs mattrygghetsorgan, EFSA, har oppdatert retningslinjene for å vurdere hvilken risiko plantevernmidler utgjør for vannlevende organismer. Dette gjelder for eksempel fisk, amfibier, virvelløse dyr og planter som lever i vann, grøfter, elver og bekker nær områder som behandles med plantevernmidler.
-
EFSA vurderer kombinasjonseffekter: Nåværende tilnærmingsmåter og fremtidige prioriteringer
EFSA har gjort en sammenligning av metoder for å vurdere kombinasjonseffekter (cocktaileffekter). Til dette har de brukt rapporter fra internasjonale organisasjoner og mattrygghetsorgan, deriblant VKM, og egne rapporter. EFSAs gjennomgang vil bidra til en harmonisert tilnærmingsmåte for vurdering av risiko ved eksponering for flere stoffer samtidig.
-
EFSA skal utarbeide sin første fullstendige risikovurdering av akrylamid
EUs mattrygghetsorgan, EFSA, melder at de for første gang skal foreta en fullstendig risikovurdering av potensielle helseskader ved eksponering for akrylamid gjennom mat. Det er planlagt at et utkast til vurderingen skal legges ut til åpen høring i midten av 2014. Den endelige risikovurderingen er planlagt ferdigstilt i første halvdel av 2015.
-
EFSA har utviklet en ny metode for å vurdere samlet effekt av plantevernmidler
Metoden skal brukes i en strategi for å vurdere risiko ved samtidig eksponering for rester av flere plantevernmidler, og er utarbeidet av EUs mattrygghetsorgan, EFSA, sitt panel for plantevernmidler. Dette er et første steg i arbeidet med utviklingen av denne typen strategi.
-
EFSA lanserer en rekke åpne høringer i juli
EUs mattrygghetsorgan, EFSA, sender denne måneden utkast til flere av sine pågående risikovurderinger på åpen høring. På denne måten får alle interesserte en mulighet til å kommentere risikovurderingene før de ferdigstilles.
-
Bisfenol A: Ferdigstillingen av risikovurderingen utsettes til 2014
EFSAs risikovurdering om bisfenol A var opprinnelig planlagt å være ferdig til å sendes på åpen høring i juli 2013, men fordi det trengs ytterligere evaluering av dyrestudiene og deres relevans for menneskers helse, blir høringen nå gjort i to trinn og publiseringen av den endelige risikovurderingen blir utsatt.
-
EFSA har gjennomgått praksis for kjøttkontroll og anbefaler forbedringer
EUs mattrygghetsorgan, EFSA, har fullført et større arbeid som vil forbedre den vitenskapelige basisen for moderniseringen av kjøttkontroll i EU. Ved å følge en risikobasert tilnærmingsmåte, har EFSA identifisert og rangert farer for humanhelse fra kjøtt.
-
Bier og insektmidler: EFSA har publisert nye retningslinjer
EFSA har utarbeidet nye retningslinjer for vurdering av risiko for bier og humler ved bruk av insektmidler. Den tidligere vurderingen tok ikke hensyn til risiko knyttet til gjentatt eksponering for insektmidler, eller risiko for larver.
-
EFSA kan ikke risikovurdere GMO-maisen 3272 som følge av mangelfull søknad
EUs mattrygghetsorgan EFSA mener at søknaden om godkjenning av den genmodifiserte maisen 3272 har så store mangler at EFSA ikke kan gjøre en helserisikovurdering av den.
-
EFSA-rapport om Listeria i spiseklar mat
Bare en liten andel av spiseklar mat i EU inneholder for høye nivåer av Listeria -bakterien. Det viser en rapport fra EUs mattrygghetsorgan EFSA. Etter som spiseklar mat er populært og Listeria -infeksjoner kan være alvorlige, er det imidlertid viktig med årvåkenhet i alle ledd for å forhindre forekomst av Listeria -bakterier i mat, mener EFSA.
-
EFSA har vurdert risiko for bier knyttet til bruk av plantevernmiddelet fipronil
Insektmiddelet fipronil kan utgjøre en stor risiko for bier når det brukes som beisemiddel på mais. Det konkluderer EUs mattrygghetsorgan EFSA med i en risikovurdering til EU-kommisjonen.
-
EFSA søker nye eksperter
EUs mattrygghetsorgan EFSA søker nye eksperter til to av sine paneler: panelet for tilsetningsstoffer og panelet for matkontaktmaterialer, aroma og prosesshjelpemidler.
-
EFSA med retningslinjer for miljørisikovurdering av genmodifiserte dyr
EUs mattrygghetsorgan EFSA har utviklet retningslinjer for å kunne vurdere mulige negative effekter som genmodifiserte dyr kan ha på miljøet, inkludert på menneskers og dyrs helse.
-
Rapport om forekomst av antibiotikaresistente bakterier i EU fra EFSA og ECDC
En stor andel av bakteriene Salmonella og Campylobacter er resistente mot vanlig brukte antibiotika. Det viser den tredje rapporten om antibiotikaresistente bakterier i mennesker, dyr og mat, som EUs mattrygghetsorgan EFSA og ECDC har utarbeidet.
-
EFSA og VKM har felles utfordringer og muligheter
Hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) besøkte Scientific Committee i EUs mattrygghetsorgan EFSA i Parma 10. april. På møtet diskuterte ekspertene spørsmål av felles interesse.
-
Mistanke om felles kilde til hepatitt A-tilfeller i Danmark, Sverige, Finland og Norge
Danmark, Sverige, Finland og Norge har registrert flere tilfeller enn vanlig med hepatitt A blant personer som ikke har vært i utlandet i løpet av ukene før de ble syke (innenlandssmittede). Frosne bær kan være smittekilden.
-
Liten grunn til bekymring for fenylbutazon i hestekjøtt
Forbrukerne har liten grunn til å være bekymret for ulovlige rester av fenylbutazon i hestekjøtt. Det er lite sannsynlig at forbrukere får i seg fenylbutazon gjennom hestekjøtt, i tillegg til at sannsynligheten for uheldige helseeffekter av stoffet i det store og det hele er lav.
-
Rapport for 2011 om zoonoser fra EUs mattrygghetsorgan (EFSA) og det europeiske smitteverninstituttet (ECDC)
Zoonoser er sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker. På europeisk nivå ble det i 2011 registrert en økning i antall humane tilfeller av infeksjoner med bakteriene Campylobacter og E.coli . Antallet rapporterte Salmonella -tilfeller fortsatte å synke.
-
EFSA med risikovurdering av mekanisk utbeinet kjøtt (MUK)
Det er ikke større mikrobiologisk eller kjemisk risiko knyttet til mekanisk utbeinet kjøtt (MUK) fra fjørfe og gris enn fra kjøttprodukter. Men generelt øker risikoen for økt bakterievekst når kjøttstrukturen endres eller ødelegges, og det gjelder spesielt for MUK.
-
EFSA med vurdering av hormonforstyrrende stoffer
Den beste måten å få et beslutningsgrunnlag for å regulere bruken av hormonforstyrrende stoffer i EU er å vurdere stoffenes potensielle negative helseeffekter sammen med sannsynligheten for at befolkningen blir eksponert for disse stoffene.
-
EFSAs arbeidsplan for 2013
EUs mattrygghetsorgan EFSA forventer å publisere rundt 690 risikovurderinger og andre uttalelser i 2013. Det fremgår av EFSAs arbeidsplan for i år.
-
Fjerde årlige rapport om rester av plantevernmidler i mat i EØS-området
Mer enn 97 % av prøvene som ble analysert for plantevernmiddelrester i EØS-området i 2010 inneholdt ikke større mengder enn det som er tillatt. Det viser den fjerde årlige rapporten om plantevernmiddelrester i mat fra EUs mattrygghetsorgan EFSA.
-
EU-kommisjonen ber EFSA og EMA risikovurdering av fenylbutazon i hestekjøtt
EU-kommisjonen har bedt EUs mattrygghetsorgan EFSA og EUs legemiddelverk EMA om å vurdere hvorvidt rester av legemiddelet fenylbutazon i hestekjøtt kan være skadelig for konsumenter av slikt kjøtt.
-
Rapport om konsum av energidrikker i Europa
68 % av europeiske ungdommer i alderen ti til 18 år svarer at de har drukket energidrikker det siste året, mot 30 % av den voksne befolkningen. Blant barn i alderen tre til ti år som har drukket energidrikker, utgjorde energidrikker 43 % av koffeininntaket deres. Det viser en rapport om konsum av energidrikker i Europa som er utarbeidet på oppdrag for EUs mattrygghetsorgan EFSA.
-
Risikovurdering fra EFSA av matfargen Patent Blue V (E131)
Patent Blue V (E131), et fargestoff som tilsettes noen typer mat, utgjør ingen helserisiko for folk og dyr i de mengdene det i dag brukes. Det er konklusjonen i en risikovurdering som EUs mattrygghetsorgan EFSA har gjort på oppdrag for EU-kommisjonen.
-
EFSA ønsker større åpenhet om arbeidet
EUs mattrygghetsorgan EFSA vil i samarbeid med sine offisielle partnere og andre berørte parter finne ut hvordan og i hvilken utstrekning EFSA skal gi offentligheten tilgang til dataene som ligger til grunn for risikovurderingene som EFSA gjør.
-
EFSA med første vurdering av smitterisiko knyttet til mat av ikke-animalsk opprinnelse
Smitte gjennom mat som kommer fra dyr forårsaker 90 prosent av de matbårne sykdomsutbruddene blant mennesker i Europa. Imidlertid har antall utbrudd, antallet mennesker som blir syke og antall mennesker som legges inn på sykehus som følge av smitte gjennom mat av ikke-animalsk opprinnelse økt i perioden 2007 til 2011.
-
EFSA ønsker innspill til foreløpig risikovurdering av aspartam
Det kunstige søtstoffet aspartam utgjør ingen helserisiko for mennesker ved den mengden aspartam folk får i seg gjennom mat og drikke. Grensen for hva som er akseptabelt daglig inntak (ADI) for aspartam er vurdert å gi beskyttelse for majoriteten av befolkningen, fordi befolkningen får i seg mindre aspartam enn akseptabelt daglig inntak.
-
EFSA har vurdert stoffer som kan transporteres i tanker som brukes til transport av spiselig fett og olje
EUs mattrygghetsorgan EFSA har vurdert risikoen knyttet til stoffer som EU tillater kan transporteres i tanker som også brukes til transport av spiselig fett og olje.
-
EFSA har fastsatt ukentlig tolerabelt inntak for metylkvikksølv og uorganisk kvikksølv
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet European Food Safety Authority (EFSA) har fastsatt grenser for hvor mye metylkvikksølv og uorganisk kvikksølv det er trygt å få i seg gjennom maten. EFSA har fastsatt tolerabelt ukentlig inntak for metylkvikksølv til 1,3 mikrogram per kilo kroppsvekt og tolerabelt ukentlig inntak for uorganisk kvikksølv til 4 mikrogram per kilo kroppsvekt.
-
Inntak av karamellfarger lavere enn tidligere antatt
Europeiske forbrukere får i seg langt mindre av karamellfargene E 150a, E 150c, E 150d enn tidligere antatt. Det viser nye beregninger som EUs mattrygghetsorgan EFSA har gjort. Unntaket er små barn som spiser mye bakervarer og voksne som drikker mye alkohol. Disse gruppene står i fare for å få i seg for mye av fargestoffet E 150 c.
-
EFSA-rapport: Séralinis konklusjoner støttes ikke av data
EUs mattrygghetsorgan EFSA mener at en studie til den franske forskeren Gilles-Erik Séralini og medarbeidere har alvorlige mangler i design, metodikk og analyse, og tilfredsstiller ikke godkjente vitenskapelige standarder. EFSA finner ikke behov for å revurdere sin tidligere risikovurdering av den genmodifiserte maisen NK603 på bakgrunn av Séralinis studier.
-
Schmallenberg-viruset sprer seg i Europa
Schmallenberg-viruset (SBV) har spredt seg til nye regioner i Europa og var i slutten av oktober påvist i 14 europeiske land, viser en rapport fra EUs mattrygghetsorgan EFSA.
-
EFSA-arbeid om bier
EUs mattrygghetsorgan EFSA har satt i gang et omfattende arbeid for å klarlegge årsaker til og utarbeide råd om tiltak mot den omfattende nedgangen av bier i verden.
-
Nivået av akrylamid i mat er stort sett uendra
Akrylamidnivået i mat har ikkje endra seg vesentleg for de fleste matvaregruppene som er undersøkte i Europa, konkluderer EUs mattryggleiksorgan EFSA i sin årlege rapport.
-
Ammonium frå filter for vatn utgjer ingen helserisiko
Ammonium som blir frigjort frå filterpatroner brukt til å reinse vatn utgjer ingen helserisiko for menneske, sjølv ikkje for utsette grupper, går det fram av ei vurdering frå EUs mattryggleiksorgan EFSA.
-
EUs revisjonsrett har vurdert EFSA og tre andre EU-institusjoner
EUs revisjonsrett European Court of Auditors (ECA) har analysert systemene som EUs mattrygghetsorgan EFSA og tre andre EU-institusjoner har for å håndtere situasjoner der det kan oppstå interessekonflikter.
-
Nordiske eksperter forventer flere vann- og matbårne sykdomsutbrudd i fremtiden
En nordisk undersøkelse viser at eksperter innen næringsmiddelrisiko forventer en økning i vann- og matbårne sykdomsutbrudd på ti til 20 prosent de neste ti årene. Importert frukt og grønnsaker som spiser rå, antas å bli den største smittekilden.
-
EU har godkjent 2500 aromastoffer til bruk i næringsmidler
EU har utgitt en liste med 2500 aromastoffer som er godkjent for bruk i matvarer næringsmidler i EU. Listen trådte i kraft 22. oktober 2012 og vil bli erstattet av en ny liste 22. april 2013, som skal oppdateres årlig.
-
Erklæring fra EFSA Advisory Forum i anledning EFSAs 10-årsjubileum
EUs mattrygghetsorgan EFSA fyller ti år i 2012. I den anledning har medlemmene av EFSAs rådgivende organ (EFSA Advisory Forum) kommet med en uttalelse.
-
EFSA med foreløpig gjennomgang av artikkel om gmo-mais og plantevernmiddel
EUs mattrygghetsorgan EFSA har etter en foreløpig gjennomgang av en artikkel skrevet av Séralini og medforfattere konkludert med at forfatterens antatte kreftrisiko knyttet til den genmodifiserte maisen NK603 og plantevernmiddelet Roundup ikke holder tilstrekkelig vitenskapelig kvalitet til at artikkelen kan brukes i risikovurderinger.
-
EFSA-høyring om rettleiar for risikovurdering av plantevernmiddel og bier
EUs mattryggleiksorgan EFSA har lagt ut på open høyring eit framlegg til rettleiar for risikovurdering av effektar av plantevernmiddel på bier og humler. Høyringsfristen er 25. oktober 2012.
-
EFSA får godt skussmål, men behov for forbedringer
EUs mattrygghetsorgan EFSA, som er 10 år i år, har nådd sitt hovedmål om å levere vitenskapelige rapporter av høy kvalitet som et grunnlag for EU-beslutninger på matvareområdet. Men EFSA har også en rekke forbedringsmuligheter, fremgår det av en granskingsrapport som det internasjonale revisorselskapet Ernst & Young har utarbeidet.
-
EFSA vurderer prosesser for gjenvinning av plast
EUs mattrygghetsorgan EFSA har avgitt de tre første i en serie vurderinger av prosesser for å resirkulere innsamlet plast fra husholdninger til bruk i materiale som kommer i kontakt med mat.
-
EFSA har vurdert helserisiko ved høyt inntak av marine omega-3 fettsyrer
Et daglig tilskudd av fem gram marine omega-3 fettsyrer innebærer ingen helserisiko for voksne personer, konkluderer EUs mattrygghetsorgan EFSA, etter å ha gjennomgått tilgjengelige data for mulige negative helseeffekter av høyt inntak av marine omega-3 fettsyrer. Fem gram er langt over registrert inntak av marine omega-3 fettsyrer fra mat og kosttilskudd blant befolkningen i EU.
-
EFSA med ny veileder om godkjennelse av tilsetningsstoffer i mat
EUs mattrygghetsorgan EFSA har utarbeidet en ny veileder for søknad om godkjennelse av nye tilsetningsstoffer og fornyet godkjennelse av eksisterende tilsetningsstoffer i mat.
-
EFSA utgir rettleiarar for søknad om godkjenning av helsepåstandar i EU
EUs organ for mattryggleik EFSA har nå publisert dei to siste av i alt seks rettleiarar for bedrifter som vil søkje om å få godkjent helsepåstandar til bruk i EU. Rettleiarane inneheld generelle prinsipp som EFSA legg til grunn ved vurdering av helsepåstandar og krav til vitskapeleg dokumentasjon som må leggjast ved søknaden.
-
EFSA: Redusert eksponering for dioksin og PCB fra mat
EUs mattrygghetsorgan EFSA rapporterer om en generell nedgang i eksponeringen for dioksiner og dioksinlignende PCB fra mat på mellom 16 og 79 prosent fra perioden 2002-2004 til 2008-2010. Eksponeringen for ikke-dioksinlignende PCB er også redusert.
-
EFSA med 10-års jubileumsbrosjyre
EUs mattrygghetsorgan EFSA feirer ti år med en rekke aktiviteter. EFSA har nå utgitt en jubileumsbrosjyre som i korthet beskriver organisasjonens arbeid med vitenskapelige risikovurderinger og risikokommunikasjon.
-
To nye vurderinger av TTC-prinsippet
To europeiske risikovurderingsorganer har nylig vurdert risikovurderingsverktøyet TTC (Threshold of Toxicological Concern, TTC-prinsippet). TTC kan brukes til å vurdere hvilke kjemiske stoffer som kan utgjøre en mulig helserisiko når det finnes lite eller ingen toksikologiske data.
-
Bli med i EFSAs ekspertdatabase
EFSA søker kontinuerlig eksperter til å bistå EFSAs vitenskapelige komité, fagpanelene eller EFSAs faglige nettverk og arbeidsgrupper.
-
Ni norske eksperter oppnevnt som medlemmer av EFSAs vitenskapskomité og fagpaneler
Jan Alexander, leder av Hovedkomiteen til Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), er oppnevnt som nytt medlem av EFSAs vitenskapskomite for perioden 2012-2015. EFSA har samtidig oppnevnt syv nye norske eksperter til sine vitenskapspaneler.
-
EFSA-rapport om Schmallenberg-viruset i Europa
EUs mattrygghetsorgan EFSA rapporterer om at dyresykdommen Schmallenberg (SBV) er påvist ved laboratorietester fra 3 745 husdyrbesetninger i EU siden den først den ble registrert i Tyskland i 2011. Dette tilsvarer maksimum fire prosent av sauebesetningene og to prosent av storfebesetningene i EU-landene.
-
EFSA noe bekymret over mineraloljer i mat
EUs mattrygghetsorgan EFSA uttrykker at inntaket av hydrokarboner fra mineralolje (MOH) gjennom maten kan gi grunn til bekymring. Hovedkildene er emballasje av resirkulert papp og papir med rester av trykksverte, foruten tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler og smøremidler brukt i produksjon.
-
EFSA-konferanse om risikovurdering
EUs organ for mattrygghet, EFSA, inviterer til en tverrfaglig vitenskapelig konferanse om risikovurderinger og metodikk 7.-8. november 2012 i Parma i Nord-Italia, hvor EFSA har sitt hovedsete.
-
EFSA vurderer moglege samanhengar mellom plantevernmiddel og nedgang i bestanden av bier
Nedgangen i bestanden av bier, humler og andre pollinerande insekt skaper uro i EU. På oppdrag frå EU-kommisjonen har EUs organ for mattryggleik, EFSA, publisert ein vitskapelig rapport om risiki for bier og humler ved bruk av plantevernmiddel.
-
Flere Campylobacter-tilfeller og færre salmonella-tilfeller i EU
Campylobacteriose var den sykdommen som hyppigst ble overført fra dyr til mennesker (zoonose) i EU i 2010, melder EUs organ for mattrygghet EFSA. Det ble rapportert om 212 000 tilfeller av sykdommen, som er en betydelig økning i løpet av siste fem-seks år. Bakterien forekommer særlig i rått fjørfekjøtt og fører bl.a. til diaré og feber.
-
EFSA tilbyr trainee-opphold for nasjonale eksperter
EFSA tilbyr nå trainee opphold på en periode på opptil 5 måneder for nasjonale eksperter (NEPT – National Experts in Professional Training) på deres hovedkontor i Parma, Italia.
-
EFSA har lagt fram retningslinjer for risikovurderinger av dyrevelferd
EUs organ for mattrygghet EFSA har fastsatt retningslinjer for risikovurderinger av dyrevelferd. Det er første gangen slike internasjonale retningslinjer foreligger. Det anbefales en trinnvis tilnærmingsmåte som skal kunne anvendes for alle dyreslag og omfatte alle faktorer som kan påvirke dyrevelferd, inkludert bygninger, transport og avliving.
-
Velferd til melkekyr og griser bør vurderes ut fra dyrenes reaksjonsmønster
EUs organ for mattrygghet EFSA tilrår at velferden til melkekyr og griser vurderes ut fra hvordan dyrene reagerer på forskjellige tiltak, fremfor på selve tiltakene.
-
Nye retningslinjer for risikovurdering av mat og fôr fra genmodifiserte dyr
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har publisert retningslinjer for risikovurdering av mat- og fôrvarer fra genmodifiserte dyr. Retningslinjene inneholder også aspekter knyttet til dyrehelse og dyrevelferd.
-
EFSA med ny femårs-strategi
EUs organ for mattrygghet EFSA har fremlagt en strategisk plan for organisasjonens vitenskapelig utvikling i femårsperioden 2012-2016.
-
EFSA mener at pinjetrær fortsatt må anses som mulig vert for furuvednematode
EUs organ for mattrygghet EFSA mener at pinjetrær (Pinus pinea), som er meget utbredt i Portugal og Spania, må fortsatt anses som en potensiell vert for furuvednematode. EFSA etterlyser mer forskning for å kunne vurdere nærmere hvilken fare nematoden utgjør i Europa.
-
EFSA anbefaler mer effektive tiltak mot norovirus i østers
EUs organ for mattrygghet EFSA mener at det mest effektive tiltaket for å hindre at konsumenter blir smittet av norovirus fra østers er å produsere østers i områder som ikke er forurenset.
-
EFSA legg grunnlaget for modernisering av kjøtkontrollen i EU
EU sitt mattryggingsorgan EFSA har publisert første del av eit større arbeid som vil vere det vitskaplege grunnlaget for ei modernisering av kjøtkontrollen i EU.
-
EFSA oppdaterer råd til forbrukarane om konsum av spirer etter E. coli-utbrotet i Tyskland og Frankrike
EU sitt mattryggingsorgan EFSA fråråder ikkje lengre forbrukarane å dyrke spirer heime eller ete rå spirar. Det kjem etter at bukkhornskløverfrø frå Egypt, som tidlegare i år blei identifisert som den mest sannsynlege kjelda til smitte av E. coli 0104:H4, er fjerna frå marknaden i EU og importrestriksjonar er innført.
-
Nye oppdaterte retningslinjer fra EFSA for overvåking av genmodifiserte planter etter markedsføring
EFSA har utarbeidet nye oppdaterte retningslinjer for utforming av planer for overvåking av genmodifiserte planter og bruken av dem etter markedsføring, det vil si etter at plantene er blitt tatt i bruk.
-
EFSA og ECDC publiserer første felles rapport om antibiotikaresistens i zoonotiske bakterier i EU
EUs mattrygghets organ EFSA og European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) har analysert og sammenstilt data fra medlemslandene om forekomst av antibiotikaresistens i zoonotiske bakterier i EU.
-
EFSA oppdaterer risikovurdering av røykaromaene Fumokomp og Zesti Smoke Code 10
Etter ein gjennomgang av nye data beslutta EU sitt mattryggingsorgan EFSA å oppdatere risikovurderingane deira av røykaromaene Fumokomp og Zesti Smoke Code 10. Røykaromaer er aromastoff ein tilset mat for at han skal smake som om han er røykt.
-
EFSA vurderer risiko for overføring av resistente bakterier til mennesker ved bruk antibiotika i matproduserende dyr
Bruk av antibiotika i matproduserende dyr utgjør en risiko i forhold til å spre antibiotikaresistente bakterier til mennesker. Det er konklusjonen i en risikovurdering som EUs mattrygghetsorgan EFSA har utført.
-
EFSA publiserer rapport frå arbeidsgruppe om utbrot av E.coli O104:H4 i Tyskland og Frankrike
Ein rapport frå EFSA si arbeidsgruppe som bidreg i oppklaringa av E.coli -utbrota i Tyskland og Frankrike er no klar.
-
EFSA offentliggjør vurderinger av 536 helsepåstander
EUs mattrygghetsorgan EFSA har offentliggjort vurderinger av 536 helsepåstander. Dette er den femte av seks i en serie av vurderinger som EFSA for tiden gjennomfører av flere tusen helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser.
-
Mattilsynet og VKM oppført på EFSA si Artikkel 36-liste
Mattilsynet og Vitskapskomiteen for mattryggleik (VKM) er funne kvalifiserte til å stå på EFSA si Artikkel 36-liste. Det inneber at verksemdene no får gjere visse typar betalte utreiingsoppdrag for EFSA.
-
Risikovurdering av HUS i Bordeaux i Frankrike forårsaka av E.coli O104
I ei ny risikovurdering understrekar EU sitt mattryggingsorgan EFSA og det europeiske smittevernsinstituttet ECDC kor viktig det er å koke spirer for å redusere risikoen for fleire utbrot av EHEC forårsaka av E.coli O104.
-
EFSA omorganiserer sekretariatet
EUs mattrygghetsorgan EFSA omorganiserer sekretariatet sitt. Hensikten er å kunne utnytte ressursene bedre, arbeide mer effektivt og tilby bedre service til firmaer som søker om ulike typer godkjenninger.
-
EFSA har gjennomgått 442 helsepåstander
EUs mattrygghetsorgan EFSA har offentliggjort vurderinger av 442 helsepåstander. Dette er den fjerde bolken i en serie av vurderinger av mer enn 4600 helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser.
-
EFSA søker eksperter til arbeid med risikovurderinger
EUs mattrygghetsorgan EFSA søker eksperter innen områdene ernæring, toksikologi, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse, genmodifiserte organismer, kontaminanter, allergier og næringsmiddelhygiene til sine fagpaneler og vitenskapelige komité.
-
EFSA har vurdert kor trygt det er å bestråle mat
EU sitt mattryggingsorgan EFSA har vurdert kor effektivt bestråling er for å fjerne skadelege bakteriar frå mat, og om det er nokon risiko knytt til stoffa som blir danna når ein bestråler maten.
-
EFSA har gjennomgått to nye studier av kunstige søtstoffer
To nye studier av kunstige søtstoffer gir ikke grunnlag for å revidere tidligere sikkerhetsvurderinger av aspartam eller andre søtstoffer som er tillatt i EU.
-
EFSA har publisert rapport fra kollokvium om "emerging risks"
EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en rapport fra kollokviet om "emerging risks", som ble avholdt i fjor. Rapporten kan lastes ned fra EFSAs nettsider.
-
EFSA har opprettet database for europeiske kostholdsdata
EUs mattrygghetsorgan EFSA har opprettet en database med kostholdsdata fra over 20 EU-land. Databasen gjør det mulig for EFSA å utføre mer presise eksponeringsberegninger i sine risikovurderinger. Nasjonale og europeiske eksperter kan dessuten hente ut statistiske oversikter fra databasen.
-
EFSA har revidert sin risikovurdering av steviolglykosider (stevia)
I en revidert risikovurdering av steviolglykosider (stevia) står EFSA fast ved at både voksne og barn med et høyt inntak av slike søtstoffer vil kunne overskride det akseptable daglige inntaket.
-
Kunnskapsoppsummering om samanhengen mellom prionsjukdommar hos menneske og dyr
EFSA, EU sitt mattryggingssorgan, og European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) har gjort ei oppsummering av det ein veit om samanhengen mellom førekomst av prionsjukdommar hos menneske og dyr.
-
Vurdering av risiko for dårleg dyrevelferd ved transport av dyr
EFSA, EU sitt mattryggingsorgan, har på oppdrag frå EU-kommisjonen vurdert risiko for dårlig dyrevelferd ved transport av levande dyr.
-
Vurdering av velferd hos gjess som brukes i dunproduksjon
Fjær kan fjernes uten å påføre gjess smerte dersom det gjøres når fuglene feller fjær, og hvis den som gjør det bruker riktige tekniker for børsting og kjemming.
-
Slik er EU-forbrukernes oppfatning av næringsmiddelrelatert risiko
De fleste europeere forbinder mat og måltider med noe positivt. De som er bekymret, er i større grad bekymret for om maten inneholder kjemisk forurensning enn for bakteriell smitte og spørsmål knyttet til helse- og ernæring. Det viser en ny Eurobarometer-undersøkelse som offentliggjøres i dag.
-
EFSA har sikkerhetsvurdert aromastoffer som brukes i EU
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har avsluttet første del av sin omfattende sikkerhetsgjennomgang av over 2000 aromastoffer som i dag er tillatt å bruke i EU. Basert på konklusjonene vil EU-kommisjonen utarbeide en liste over hvilke aromastoffer som fortsatt skal være lovlig å bruke
-
Kollokvium om EFSAs arbeid med ”emerging risks”
12. og 13. oktober 2010 arrangerte EFSA, EUs mattrygghetsorgan, et kollokvium om sitt arbeid med ”emerging risks” i matkjeden. Over 100 eksperter fra 29 land deltok på møtet.
-
Retningslinjer for utveksling av data mellom EFSA og medlemslandene
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har utarbeidet retningslinjer som skal bidra til å forenkle utveksling av data med medlemslandene.
-
EFSA offentliggjør vurderinger av 808 helsepåstander
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har offentliggjort vurderinger av 808 helsepåstander. Dette er den tredje bolken i en serie av vurderinger av mer enn 4600 helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser.
-
Vitenskapskomiteen for mattrygghet inngår kontaktpunkt-avtale med EFSA
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) signerte 22. september en avtale med EFSA, EUs mattrygghetsorgan, om å være deres norske kontaktpunkt.
-
EFSA vurderer risiko for allergi og matintoleranse knyttet til fargestoffer i mat
Det er lite trolig at inntak av ti azo-fargestoffer alene eller i kombinasjon vil utløse alvorlige allergiske reaksjoner hos mennesker ved dagens bruk.
-
EFSA vurderer bruk av resirkulert vann til dekontaminering av slakt
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har på oppdrag for EU-kommisjonen vurdert bruk av resirkulert vann til dekontaminering av slakt. Dekontaminering vil si tiltak for å redusere eller fjerne smitte og annen
forurensning på overflaten av slaktet.
-
EFSA står fast ved sine risikovurderinger av bisfenol A
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, mener det ikke er grunnlag for å endre konklusjonene i deres tidligere risikovurderinger av bisfenol A fra 2006 og 2008. Det foreligger heller ikke nok data til å kunne fastslå at bisfenol A har skadelig effekt på utvikling av nervesystem eller på adferd.
-
Abonner på RSS fra EFSA
EFSA, EUs mattrygghetsorgan tilbyr nå RSS, det vil si at du kan abonnere på nyheter fra deres nettside www.efsa.europa.eu.
-
Invitasjon til å kunne utføre oppdrag for EFSA
Norske forskningsinstitusjoner inviteres for første gang til søke om å stå på listen over institusjoner som får utføre betalte oppdrag for EUs mattrygghetsorgan, EFSA.
-
EFSA vurderer velferd hos broilerkyllinger
De fleste velferdsutfordringene for broilerkyllinger i oppdrett er knyttet til rask vekst, noe som igjen skyldes genetisk seleksjon av kyllinger. Det er konklusjonen i to risikovurderinger som EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har gjort av sammenhengen mellom genetisk seleksjon, oppstalling og håndtering og risiko for dårlig dyrevelferd hos broilere i oppdrett.
-
EFSA søker vitenskapelige eksperter
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, søker eksperter til å delta i arbeidet med å gjøre risikovurderinger på matområdet i EU.
-
EFSA-møte om retningslinjer for miljørisikovurderinger av genmodifiserte planter
17. juni 2010 inviterer EUs mattrygghetsorgan, EFSA, medlemslandene til møte i Berlin for å diskutere utkast til nye retningslinjer for gjennomføring av miljørisikovurderinger av genmodifiserte planter. Møtet vil bli overført live på EFSAs nettsider.
-
EFSA leverer risikovurdering av vulkansk aske
EU-kommisjonen har bedt EFSA, EUs mattrygghetsorgan, om å vurdere mulig helserisiko for mennesker og dyr gjennom mat/fôr og drikkevann dersom det oppstår en situasjon med betydelig nedfall av aske over Europa som følge av vulkanutbruddet på Island.
-
EFSA har vurdert helsekonsekvenser av bly i mat
Blynivåene de fleste voksne europeere eksponeres for innebærer lav til ubetydelige helserisiko, men det kan ikke utelukkes at bly kan ha en liten effekt på utviklingen av nervesystemet hos små barn. Dette er konklusjonen i en vurdering av helserisiko av bly i mat som EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har gjort på oppdrag for EU-kommisjonen.
-
EFSA har vurdert risikoen for Salmonella fra svinekjøtt
Mellom 10 og 20 % av alle tilfeller av salmonellose hos
mennesker i EU skyldes Salmonella -smitte fra gris eller svinekjøtt, og bedre kontroll av Salmonella i europeiske grisebesetninger vil bidra direkte til å minske antall sykdomstilfeller hos mennesker.
-
EFSA har vurdert parasitter i fisk
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har vurdert risikoen for å få allergiske reaksjoner som følge av parasitter i fisk og fiskeprodukter. EFSA har også vurdert hvilke metoder som kan brukes for å redusere risiko for infeksjon.
-
EFSA har vurdert steviolglykosider (stevia)
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har gjennomført en risikovurdering av søtstoff-gruppen steviolglykosider, som er søtstoffer utvunnet fra stevia-planten, og fastsatt et nivå for hvor mye som er trygt å få i seg av slike søtstoffer per dag (akseptabelt daglig inntak).
-
EFSA senker det tolerable inntaksnivået for melamin
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har senket det tolerable daglige inntaket (TDI) for melamin, ettersom nye analyser tilsier at stoffet kan ha skadelig effekt på nyrene ved lavere inntaksnivåer enn det som tidligere er antatt.
-
EFSA endrer ikke vurderinger av aspartam
Det ikke påvist ny viten som tilsier at EFSA, EUs mattrygghetsorgan, behøver å revurdere sine vurderinger av søtstoffet aspartam. Det er konklusjonene i en ny rapport utarbeidet av europeiske eksperter på aspartam. EFSA har tidligere konkludert med at aspartam er trygt å bruke.
-
EFSA arbeidsgruppe om matkontaktmaterialer som ikke er av plast
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, skal sammen med nasjonale eksperter fra EU-landene samle inn og sammenstille tilgjengelig informasjon om sikkerheten av stoffer som benyttes i matkontaktmaterialer som ikke er av plast (f.eks papp og papir, trykkfarger, lim, gummi og keramikk).
-
EFSA offentliggjør nye vurderinger av helsepåstander
EUs organ for risikovurderinger på matområdet, EFSA, har offentliggjort den andre av en serie vurderinger av helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser. EFSA mener at det kun forelligger tilstrekkelig vitenskaplig dokumentasjon for åtte av de 416 vurderte påstandene.
-
EFSAs virksomhetsplan for 2010
Vurderinger knyttet til godkjenning av produkter, stoffer og helsepåstander er blant oppgavene som vil dominere arbeidet til EFSA, EUs organ for risikovurderinger på matområdet, i 2010. Det skriver EFSA i sin virksomhetsplan.
-
EFSA vurderer røykaromaer
For første gang har EFSA, EUs organ for risikovurderinger på matområdet, risikovurdert aromastoffer som tilsettes mat for at den skal smake som om den er røkt. Europakommisjonen vil bruke vurderingene som grunnlag for å avgjøre hvilke røykaromaer som skal tillates brukt i mat i EU.
-
EFSA vurderer risiko for overføring av TSE via embryo-overføring og kunstig inseminering hos småfe
Risikoen for overføring av klassisk skrapesyke gjennom kunstig inseminering og embryo-overføring hos sau og geit er ubetydelig til lav. Det er hovedkonklusjonen i en risikovurdering utført av EFSA, EUs organ for risikovurderinger på matområdet.
-
EFSA Journal har fått egen nettside
EFSA Journal, tidskriftet der EFSA publiserer sine risikovurderinger og andre rapporter, har fått egen nettside. Nettsiden er åpen for alle og det er gratis å abonnere på tidsskriftet. Klikk her
for å gå til EFSA Journal
-
Resultater av kartlegging av Salmonella i avlsgrisbesetninger i EU
EFSA har publisert resultater av en kartlegging av forekomst av Salmonella i avlsgrisbesetninger i EU. Kartleggingen viser at Salmonella er utbredt i besetninger med avlsgris i de fleste av EUs medlemsland. Rapporten anbefaler flere kartleggingsstudier av Salmonella i avlsgris og betydning av konsum av kjøtt fra nedslaktede dyr for humanhelsen.
-
EFSA oppdaterer sikkerhetsvurderinger av seks syntetiske fargestoffer
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har senket det akseptable
daglige inntaket (ADI) for de syntetiske fargestoffene kinolingult (E 104),
paraoransje (E 110) og nykockin (E 124). Som følge av dette konkluderer EFSA med at inntaket av disse fargestoffene kan overskride de nye ADI-verdiene både for barn og voksne. De aktuelle fargestoffene brukes i liten grad i matvarer på det norske markedet.
-
EFSA bedrer overvåkning og rapportering av Yersinia og VTEC
EUs organ for risikovurderinger på matområdet, EFSA, har publisert to rapporter som skal bidra til bedre overvåkning og rapportering av forekomst av
bakteriene Yersinia (Yersinia enterocolitica) og VTEC
( verotoksinproduserende Escherichia coli). Begge bakteriene smitter fra dyr til mennesker og kan forårsake sykdom hos mennesker.
-
EFSA offentliggjør første serie av vurderinger av helsepåstander
EUs organ for risikovurderinger på matområdet, EFSA, har offentliggjort de første av en serie vurderinger av helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser.
-
Status for EFSAs arbeid med aspartam
EUs vitenskapskomité for mattrygghet, EFSA, arrangerte den 2-3. april 2009 et innledende felleseuropeisk møte med nasjonale eksperter på aspartam i London. Norsk ekspertise fra VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk deltok på møtet.
-
EFSA har fastsatt et lavere tolerabelt inntak for kadmium i mat
EFSA har senket nivået for hvor det ikke forventes å oppstå uønskede helseeffekter (tolerablt ukentlig inntak - TWI) for kadmium til 2,5 mikrogram per kilo koppsvekt basert. Gjennomsnittlig inntak av kadmium fra mat i de europeiske landene ligger rundt dette nivået.
-
Risikovurdering av nanoteknologi på mat- og fôrområdet
EFSAs Scientific Committee konkluderer i en ny uttalelse med at eksisterende internasjonale metoder for risikovurdering på matområdet også kan brukes på produserte nanomaterialer. Videre konkluderes det med at det er nødvendig å vurdere hver sak separat, og at risikovurdering av spesifikke nanoprodukter i praksis vil være svært vanskelig og forbundet med høy usikkerhet ettersom mangelen på data og validerte testmetoder er stor.
-
Nytt fokus rundt bruken av søtstoffet aspartam
Norske medier har de siste ukene hatt mye fokus på bruken av søtstoffet aspartam (E 951) i ulike matvarer. Inntaket av aspartam i den norske befolkningen ble sist vurdert i forbindelse med VKMs rapport ”Impact on health when sugar is replaced with intense sweeteners in soft drinks, ’saft’ and nectar” fra 2007. Konklusjonen i denne vurderingen tilsier at de beregnede inntakene av aspartam fra brus, saft og nektar er langt lavere enn det fastsatte aksepterte daglige inntaksnivået (ADI) for alle de undersøkte aldersgrupper.
-
EFSA-vurdering av aluminium i mat
EFSAs AFC-panel har risikovurdert aluminium i mat og fastsatt et tolerabelt ukentlig inntak (TWI) på 1 mg/kg kroppsvekt. En av konklusjonene i risikovurderingen er at inntaket av aluminium kan overskride TWI i en betydelig andel av den europeiske befolkningen. Aluminium i høye mengder er vist å kunne ha skadelig virkning på nerve- og reproduksjonssystemet i forsøksdyr.
-
EFSA har oppdatert sin risikovurdering av bisfenol A
EFSA har publisert en ny risikovurdering for bisfenol A (BPA) der de bl.a. ser på hvordan BPA skilles ut fra kroppen hos mennesker i forhold til hos forsøksdyr (mus og rotter) der skadelige effekter av BPA er rapportert. Dette har betydning for fastsettelse av tolerabelt daglig inntak (TDI) av BPA hos mennesker.
-
EFSA vurderer aspartam som trygt
European Food Safety Authority (EFSA) har våren 2006 vurdert en ny vitenskapelig studie av søtstoffet aspartam utført ved instituttet European Ramazzini Foundation i Bologna.
-
EFSA oppfordrer forskningsinstituttet til å frigi data om aspartam
En ny vitenskapelig studie av søtstoffet aspartam utført ved instituttet Ramazzini i Bologna i Italia ble nylig publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives. EFSA har for tredje gang siden i sommer oppfordret de italienske forskerne til å framskaffe rådataene fra studien som er nødvendig for at EFSA skal kunne gjøre en oppdatert risikovurdering av aspartam.
-
Migrasjon av ftalater fra matkontaktmaterialer
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har revurdert fem ulike ftalater som kan benyttes i fremstillingen av emballasje til mat.
-
Ny uttalelse fra EFSA om ulovlige fargestoffer i mat
De siste årene er det gjort en rekke funn av ulovlige fargestoffer i mat i Europa, også i Norge. Blant annet Sudan I og Para Red er funnet i sterk chili og sterke chiliprodukter. De ulovlige fargestoffene har funnet veien inn i et bredt spekter av matvarer solgt på det europeiske markedet ved at de kan forekomme i importerte kryddere og ingredienser.
-
VKM vil følge EFSAs arbeid med å risikovurdere søtstoffet aspartam
En ny vitenskapelig studie av søtstoffet aspartam er utført ved The cancer research centre of the European Foundation of Oncology and Environmental sciences “B. Ramazzini” i Bologna. De første resultatene fra denne undersøkelsen som er utført på rotter for å vurdere om aspartam kan ha en mulig kreftfremkallende effekt ble offentliggjort på en pressekonferanse den 14. juli 2005. EFSA kom samtidig ut med en pressemelding om at disse nye forskningsresultatene på aspartam nå vil bli nærmere vurdert av EFSAs vitenskapelige eksperter. VKM vil følge dette arbeidet nøye.
-
EFSA har oppdatert sin risikovurdering om semikarbasid i mat
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har gjennomført en oppdatert risikovurdering av det kjemiske stoffet semikarbasid i mat. Arbeidet er en oppfølging av en foreløpig vurdering som EFSA gjorde av stoffet i 2003.
-
EFSA har vurdert sikkerheten av 51 aromastoffer
EFSA, EUs mattrygghetsorgan, offentliggjorde 28. februar 2005 tre uttalelser hvor de har gjennomført en sikkerhetsvurdering av 51 aromastoffer. EFSA har kommet med tre separate uttalelser etter som de 51 forbindelsene tilhører tre ulike grupper av aromastoffer.