Alle meldinger fra EFSA
-
Økt risiko for Vibrio-bakterier i sjømat
Forekomsten av Vibrio -bakterier i sjømat kommer trolig til å øke på grunn av klimaendringer og økende antibiotikaresistens, ifølge en EFSA-vurdering.
-
VKM-medlemmer inn i EFSAs ekspertpaneler
1500 europeiske forskere konkurrerte om å få sitte i EFSAs vitenskapelige paneler de neste fem årene. Blant de 180 valgte, sitter det nå tre norske representanter.
-
Færre tilfeller av fugleinfluensa i EU
EU har registrert det laveste antallet tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos fjørfe og ville fugler siden 2019/2020, og risikoen for allmennheten forblir dermed lav.
-
Fiskeprodukter årsak til langvarig europeisk listerioseutbrudd
Et langvarig europeisk utbrudd av listeriose knyttes til konsum av fiskeprodukter. Det kommer fram i en såkalt «rask utbruddsvurdering» fra EFSA (den europeiske næringsmiddelmyndigheten) og ECDC (det europeiske smittevernbyrået).
-
Betydelig økning av svinepest i Europa i fjor
I fjor ble 14 EU-land rammet av afrikansk svinepest (ASF), og utbrudd hos tamsvin ble femdoblet ift. året før, viser en EFSA-rapport. Dette er det høyeste antall utbrudd siden 2014. Totalt var det 1929 tilfeller i EU i 2023, og 96 prosent av tilfellene var i Kroatia og Romania.
-
Nye tall om rester av plantevernmidler i mat, de fleste under grenseverdiene
EFSAs siste rapport om rester av plantevernmidler i mat er nå tilgjengelig. Den gir et øyeblikksbilde av restnivåene som finnes i et utvalg av vanlige matvarer i Europa.
-
Fjørfe må overvåkes etter vaksinering mot fugleinfluensa
Fugler som er vaksinert mot fugleinfluensa må overvåkes, slik at man raskt kan oppdage utbrudd av sykdom, og dokumentere om fjørfe er friske før eventuell flytting.
-
Fortsatt lave nivåer av veterinære legemiddelrester i dyr og mat
Det er fortsatt lave nivåer av rester fra veterinærmedisiner og andre stoffer i dyr og matvarer, viser en ny rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
-
Fortsatt viktig å bekjempe resistens mot antimikrobielle midler
Det er fortsatt utstrakt resistens mot de vanligst brukte antimikrobielle midlene hos Salmonella og Campylobacter. Det viser en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).
-
Ny rapport løfter viktigheten av å redusere antibiotikabruken
Det er nedgang i antibiotikaresistente bakterier i land som har redusert bruken av antibiotika på dyr og mennesker, viser en ny rapport.
-
Bred risikovurdering av plantevernmidler fra EFSA
EFSA har publisert en vitenskapelig rapport om risikovurdering av plantevernmidler.
-
Uorganisk arsen i mat – et helseproblem
Uorganisk arsen i mat gir grunn til helsebekymring, konkluderer EFSA i en risikovurdering.
-
Røkt laks trolig kilde til listeriautbrudd
Spiseklare fiskeprodukter, hovedsakelig røkt laks, er trolig kilde til utbrudd av Listeria monocytogens som pågår i flere europeiske land
-
Omfang av campylobacteriose og salmonellose holder seg stabilt
Infeksjoner som skyldes Campylobacter og Salmonella var de zoonotiske sykdommene som ble rapportert oftest blant EUs befolkning i 2022. Omfanget av infeksjoner som skyldes vestnilvirus øker.
-
Salmonella Enteritidis i kyllingkjøtt og kyllingkjøttprodukter
Mellom januar og oktober 2023 rapporterte 14 EU/EØS-land, Storbritannia og USA om 335 tilfeller relatert til dette utbruddet.
-
EFSA: katter og hunder bør ikke holdes permanent i bokser, bur og kasser
For å forbedre velferden til katter og hunder i oppdrettsvirksomheter, anbefaler den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) å unngå permanent bruk av bokser, bur og kasser.
-
Glyfosat: ingen kritiske bekymringsområder, noen kunnskapshull
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har ikke identifisert kritiske områder som gir grunn til bekymring for virkninger av glyfosat på helsa til mennesker, dyr og miljøet.
-
Høring om uorganisk arsen i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har sendt et utkast til uttalelse om uorganisk arsen i mat på høring.
-
EFSA: Høring om helserisiko ved polybromerte difenyletere i mat
Mat som er forurenset med polybromert difenyletere er en helserisiko for mennesker i alle aldersgrupper. EFSA har et utkast til en ny uttalelse på høring.
-
Nedgang i afrikansk svinepest i EU i 2022
Antall utbrudd av afrikansk svinepest hos griser og rapporterte tilfeller i villsvin falt betraktelig i EU-land i 2022 sammenlignet med 2021.
-
Velferd for melkekyr, ender, gjess og vaktler
Mer plass og bedre oppstalling er nødvendig for at melkekyr, ender, gjess og vaktler skal få det bedre.
-
Plantevernmidler i mat: data fra 2021
Drøyt 96 prosent av matvareprøvene som ble samlet inn i EU-land og analysert i 2021, holder seg innefor tillatte nivåer for plantevernmiddelrester i mat.
-
EFSA søker trainees
Er du nysgjerrig på å utforske en karrierevei innenfor EU og bidra til å skape et mer bærekraftig og trygt matsystem i Europa? Da er kanskje et år som trainee i Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) noe for deg.
-
Bisfenol A i mat en helserisiko
Det er knyttet bekymring til mengden bisfenol A (BPA) vi får i oss via mat for forbrukere i alle aldersgrupper. Det konkluderer Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en ny evaluering.
-
EFSA bekymret for nitrosaminer i mat
Den europeiske myndighet for mattrygghet, EFSA, er bekymret for at nitrosaminer i mat kan utgjøre en helserisiko for forbrukerne.
-
Høring om mettede hydrokarboner fra mineralolje i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har på offentlig høring et utkast til en vitenskapelig uttalelse om mettede hydrokarboner fra mineralolje (MOSH) i mat.
-
Bakterier med resistens mot vanlige antimikrobielle midler
Både hos mennesker og dyr finner man ofte bakterier som er resistente mot vanlige antimikrobielle midler.
-
EFSA: unngå bruk av bur til oppdrettskylling og verpehøns
For at velferden til oppdrettskyllinger og verpehøns skal bli bedre, anbefaler Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) at man unngår praksis med lemlestelse, fôrrestriksjoner og bruk av bur.
-
EFSA søker etter eksperter
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, skal fornye sine fagpaneler og vitenskapelige komité fra 2024, og søker etter eksperter.
-
Modnet kjøtt vs. ferskt kjøtt
Konsum av modnet kjøtt innebærer ikke større helserisiko enn konsum av ferskt kjøtt hvis modningen er utført under kontrollerte forhold.
-
Zoonotiske sykdommer og matbårne utbrudd i 2021
I 2021 var det økning i rapporterte tilfeller av zoonotiske sykdommer og matbårne utbrudd sammenlignet med året før, men omfanget er fortsatt godt under nivået fra årene før koronapandemien.
-
EFSA om sulfitter: bekymret for storforbrukere, mangler data
Inntak av sulfitter gjennom kosten kan være et problem for storforbrukere av matvarer som inneholder tilsetningsstoffene svoveldioksid (E220) og sulfitter (E221-228), konkluderer EFSA i en oppdatert vurdering.
-
EFSA: tiltak for å redusere spredning av antimikrobiell resistens under dyretransport
Kortest mulig transportvarighet og grundig rengjøring av kjøretøy, utstyr og rom hvor dyr lastes og losses, er tiltak som kan være effektive for å redusere overføring av antimikrobielle resistente bakterier under dyretransport.
-
Kriterier for risikovurdering av genmodifiserte planter
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, foreslår seks hovedkriterier til hjelp ved risikovurdering av planter som er utviklet ved genteknologi brukt til målrettet mutagenese, cisgenese eller intragenese.
-
Høring om nitrosaminer i mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, ønsker innspill på et utkast til risikovurdering av nitrosaminer i mat.
-
Fugleinfluensa: uvanlig mange tilfeller i Europa i sommer
Fra juni til september 2022 ble det rapportert om uvanlig mange tilfeller av det høypatogene fugleinfluensaviruset, (HPAI) både blant ville og tamme fugler i Europa.
-
Dyrevelferd under transport: plass, temperaturer og varighet
Mer plass, lavere maksimumstemperaturer og kortest mulig transporttid er nødvendig for å forbedre dyrevelferd for husdyr under transport.
-
Tiltak for bedre velferd for griser
I en ny vitenskapelig uttalelse har EFSA detaljerte forslag til hvordan oppdrettsgriser kan få det bedre.
-
Ernæringsprofiler: vitenskapelige råd til EUs Farm to Fork-strategi
EFSA har utarbeidet råd om merking av ernæringsprofiler på ferdigpakket mat.
-
Høytrykksteknikk går ikke på bekostning av mattrygghet eller kvalitet
Høytrykksbehandling av mat er effektivt for å ødelegge skadelige mikroorganismer og gir ikke mer grunn til bekymring for mattrygghet enn andre behandlinger.