Looking for English content? Try our English language search

Hovedkomiteen og faggruppene

Komiteen har 117 medlemmer som er fordelt på en hovedkomité og 13 faggrupper. Medlemmene har til sammen bred tverrfaglig kompetanse. De er faglig uavhengige og deltar i kraft av sin ekspertise. De representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.

VKMs medlemmer har kompetanse innen fagområdene biofysikk, bioteknologi, botanikk, ernæring, evolusjonsbiologi, farmakologi, humanmedisin/biologi, jordvitenskap, kjemi, klima og meteorologi, marinbiologi og limnologi, matvitenskap, mikrobiologi, mykologi, plantevitenskap, toksikologi og miljøvitenskap, veterinærmedisin, zoologi og økologi.

Her finner du oversikt over medlemmene i de ulike faggruppene, risikovurderinger, og agenda og referat fra møter i faggruppene.

Hovedkomiteen

I Hovedkomiteen behandles saker av prinsipiell og overordnet karakter. Hovedkomiteen diskuterer retningslinjer for arbeidet i VKM, og godkjenner enkelte større, tverrfaglige prosjekter.

/images/18.4014a28316d5cfd5dc51083/1569228771562/pukkellaks-374x110.jpg

Biologisk mangfold

Faggruppen vurderer risiko for biologisk mangfold ved innførsel og hold/utsetting av fremmede organismer i Norge.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f519/1498504534041/Hovedbilde-truede-arter.png

CITES

Faggruppen evaluerer søknader om import/eksport og listeforslag under CITES-konvensjonen.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f318/1498505033817/Hovedbilde-dyrevelferd.png

Dyrehelse og dyrevelferd

Faggruppen vurderer risiko for smittsomme sykdommer som kan påvirke dyrehelsen, og gjør vurderinger knyttet til dyrevelferd.
Les mer
/images/18.4c35160163e59b88af64a22/1528959528614/Listeria-374x110.png

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Faggruppens arbeidsområder er humanernæring, dietetiske produkter og allergi.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f664/1498505091277/Hovedbilde-f%C3%B4r.png

Fôr

Faggruppen vurderer risiko knyttet til fôr og fôrtilsetninger til dyr på land og i vann.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f401/1498503868055/Hovedbilde-forurensninger.png

Forurensning, naturlige toksiner og medisinrester

Faggruppen utfører kunnskapsoppsummeringer og vurderer risiko ved miljøgifter og andre forurensende stoffer i mat og drikke.
Les mer
/images/18.1019fd0d17ade5ae373c4c3a/1627907608214/Genomredigering-374x110.jpg

Genmodifiserte organismer-legemidler

Faggruppen vurderer miljørisiko av legemidler basert på genmodifiserte organismer.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f567/1498504730920/Hovedbilde-GMO.png

Genmodifiserte organismer

Faggruppen vurderer helse- og miljørisiko ved genmodifiserte organismer i mat og fôr.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f0cf/1498502155451/Hovedbilde-hygiene-og-smittestoffer.png

Hygiene og smittestoffer

Faggruppen vurderer hvilken risiko ulike smittestoffer i maten (bakterier, virus, sopp og prioner) kan utgjøre for folkehelsen.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f618/1498504900991/Hovedbilde-mikrobiell-%C3%B8kologi.png

Mikrobiell økologi

Faggruppen vurderer miljørisiko knyttet til mikroorganismer (hovedsakelig bakterier).
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f6ca/1498505320702/Hovedbilde-plantehelse.png

Plantehelse

Faggruppen vurderer risiko av planteskadegjørere som kan ha negative effekter på landbruksproduksjon og miljø.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f123/1498502624050/Hovedbilde-plantevernmidler.png

Plantevernmidler

Faggruppen vurderer risiko for helse og miljø ved bruk av plantevernmidler og rester av disse i mat og miljø.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f6e5/1498505402115/tilsetningsstoffer.png

Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Faggruppen vurderer risiko knyttet til tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.
Les mer