Hovedkomiteen og faggruppene
![](/images/18.3a9e460015e5126af371e061/1504779149846/Snakkeboble-uavhengig-og-tverrfaglig.png)
Komiteen har 123 medlemmer som er fordelt på en hovedkomité og 13 faggrupper. Medlemmene har til sammen bred tverrfaglig kompetanse. De er faglig uavhengige og deltar i kraft av sin ekspertise. De representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.
VKMs medlemmer har kompetanse innen fagområdene biofysikk, bioteknologi, botanikk, ernæring, evolusjonsbiologi, farmakologi, humanmedisin/biologi, jordvitenskap, kjemi, klima og meteorologi, marinbiologi og limnologi, matvitenskap, mikrobiologi, mykologi, plantevitenskap, toksikologi og miljøvitenskap, veterinærmedisin, zoologi og økologi.
Her finner du oversikt over medlemmene i de ulike faggruppene, risikovurderinger, og agenda og referat fra møter i faggruppene.
![](/images/18.4014a28316d5cfd5dc51083/1569228771562/pukkellaks-374x110.jpg)
Faggruppen evaluerer søknader om import/eksport og listeforslag under CITES-konvensjonen.
Faggruppen vurderer risiko, utarbeider uttalelser og skaffer for eksempel oversikt og kunnskap om smittsomme sykdommer som kan true dyrenes helse. Faggruppen ser også på problemstillinger knyttet til ugunstige produksjons- eller leveforhold for dyr.
Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Faggruppen vurderer nytte og risiko innen fagområdene humanernæring, dietetiske produkter og allergi.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f664/1498505091277/Hovedbilde-f%C3%B4r.png)
Faggruppen vurderer risiko knyttet til fôr til dyr på land og i vann, som produksjonsmetoder, råvarer, tilsetningsstoffer, smittestoffer, genmodifiserte organismer og hvordan fôret påvirker dyrehelse.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f401/1498503868055/Hovedbilde-forurensninger.png)
Forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester
Faggruppen vurderer risiko ved miljøgifter og andre forurensende stoffer, prosessfremkalte stoffer, naturlige toksiner, og rester av veterinær- og humanmedisinske preparater.
Faggruppen vurderer helse- og miljørisiko ved genmodifiserte organismer og legemidler fra/basert på genmodifiserte organismer.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f567/1498504730920/Hovedbilde-GMO.png)
Genmodifiserte organismer (GMO)
Faggruppen vurderer helse- og miljørisiko ved genmodifiserte organismer i mat og fôr.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f0cf/1498502155451/Hovedbilde-hygiene-og-smittestoffer.png)
Faggruppen vurderer risiko innen fagområdet mikrobiologi og hygiene, som forurensning og overføring av mikroorganismer som kan gi sykdom hos mennesker.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f618/1498504900991/Hovedbilde-mikrobiell-%C3%B8kologi.png)
Faggruppen vurderer miljørisiko ved utsetting/innførsel av mikroorganismer. Faggruppen vurderer også helse- og miljørisiko ved bruk av mikrobiologiske produkter for rengjøring, avløpsrensing, oljesanering mm.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f6ca/1498505320702/Hovedbilde-plantehelse.png)
Faggruppen vurderer risiko ved karanteneskadegjørere og andre skadegjørere som kan redusere avling, kvalitet eller verdi av planter og planteprodukter, og som kan ha negative effekter på økosystemer og naturmangfold.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f123/1498502624050/Hovedbilde-plantevernmidler.png)
Faggruppen vurderer risiko for helse og miljø ved bruk av plantevernmidler og rester av disse i mat.
![](/images/18.2994e95b15cc54507163f6e5/1498505402115/tilsetningsstoffer.png)
Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje & kosmetikk
Faggruppens arbeidsområder er tilsetnings-, aroma- & produksjonshjelpestoffer, emballasje, materialer & gjenstander i kontakt med mat & drikkevann, kjemikalier som brukes i vannbehandling & rester av vaske- & desinfeksjonsmidler, samt kosmetikk.