Hovedkomiteen og faggruppene
Komiteen har 123 medlemmer som er fordelt på en hovedkomité og 13 faggrupper. Medlemmene har til sammen bred tverrfaglig kompetanse. De er faglig uavhengige og deltar i kraft av sin ekspertise. De representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.
VKMs medlemmer har kompetanse innen fagområdene biofysikk, bioteknologi, botanikk, ernæring, evolusjonsbiologi, farmakologi, humanmedisin/biologi, jordvitenskap, kjemi, klima og meteorologi, marinbiologi og limnologi, matvitenskap, mikrobiologi, mykologi, plantevitenskap, toksikologi og miljøvitenskap, veterinærmedisin, zoologi og økologi.
Her finner du oversikt over medlemmene i de ulike faggruppene, risikovurderinger, og agenda og referat fra møter i faggruppene.
Faggruppen evaluerer søknader om import/eksport og listeforslag under CITES-konvensjonen.
Faggruppen vurderer risiko, utarbeider uttalelser og skaffer for eksempel oversikt og kunnskap om smittsomme sykdommer som kan true dyrenes helse. Faggruppen ser også på problemstillinger knyttet til ugunstige produksjons- eller leveforhold for dyr.
Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Faggruppen vurderer nytte og risiko innen fagområdene humanernæring, dietetiske produkter og allergi.
Faggruppen vurderer risiko knyttet til fôr til dyr på land og i vann, som produksjonsmetoder, råvarer, tilsetningsstoffer, smittestoffer, genmodifiserte organismer og hvordan fôret påvirker dyrehelse.
Forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester
Faggruppen vurderer risiko ved miljøgifter og andre forurensende stoffer, prosessfremkalte stoffer, naturlige toksiner, og rester av veterinær- og humanmedisinske preparater.
Faggruppen vurderer helse- og miljørisiko ved genmodifiserte organismer og legemidler fra/basert på genmodifiserte organismer.
Genmodifiserte organismer (GMO)
Faggruppen vurderer helse- og miljørisiko ved genmodifiserte organismer i mat og fôr.
Faggruppen vurderer risiko innen fagområdet mikrobiologi og hygiene, som forurensning og overføring av mikroorganismer som kan gi sykdom hos mennesker.
Faggruppen vurderer miljørisiko ved utsetting/innførsel av mikroorganismer. Faggruppen vurderer også helse- og miljørisiko ved bruk av mikrobiologiske produkter for rengjøring, avløpsrensing, oljesanering mm.
Faggruppen vurderer risiko ved karanteneskadegjørere og andre skadegjørere som kan redusere avling, kvalitet eller verdi av planter og planteprodukter, og som kan ha negative effekter på økosystemer og naturmangfold.
Faggruppen vurderer risiko for helse og miljø ved bruk av plantevernmidler og rester av disse i mat og miljø.
Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje & kosmetikk
Faggruppens arbeidsområder er tilsetnings-, aroma- & produksjonshjelpestoffer, emballasje, materialer & gjenstander i kontakt med mat & drikkevann, kjemikalier som brukes i vannbehandling & rester av vaske- & desinfeksjonsmidler, samt kosmetikk.