For pressen
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) er en tverrfaglig og faglig uavhengig vitenskapskomité som leverer vitenskapelige vurderinger om mat, matproduksjon og miljø.
Kontakt
Kommunikasjonssjef, repr. i EFSAs Communication Expert Network
Senior kommunikasjonsrådgiver og nettredaktør

Uavhengig ekspertise, ikke autoritært organ
Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge Lindseth i et innlegg på forskning.no.
UV kan være farlig, solkremer beskytter
Bør du ligge unna solkrem? Diskusjonen går i pressen. VKM har vurdert solkrem, og konkluderer med at den beskytter mot hudkreft. Les faggruppens innlegg i debatten og vår rapport.
Når forskningsformidling villeder i stedet for å veilede
Påstander som fremsettes om at stoffer i mat kan være skadelige, er ikke alltid tilstrekkelig underbygget med fakta. Et eksempel er forskningen som handler om at visse konsistensmidler kan skade tarmhelsen . Karragenan er én av disse. Vi mener det er fire svakheter ved påstandene «forskning viser at …» om sammenhengen mellom konsistensmidler og effekter på fordøyelseskanalen. Disse svakhetene dreier seg om stoffet som er testet, dokumentasjonen det vises til, troverdigheten til resultatene og relevansen for mennesker.
Slik vurderer vi risiko
Å vurdere risiko betyr å vurdere hvor sannsynlig det er at en fare som vi kjenner, fører til skade. I tillegg må vi vurdere hvor alvorlig skaden er.