Modnet kjøtt vs. ferskt kjøtt

Konsum av modnet kjøtt innebærer ikke større helserisiko enn konsum av ferskt kjøtt hvis modningen er utført under kontrollerte forhold.

Det viser en ny vitenskapelig uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.

Det er for eksempel like trygt å spise tørrlagret biff som fersk biff hvis modningen skjer i opptil 35 dager på 3°C eller lavere.

Modning av kjøtt er en prosess for å bryte ned bindevev for å mørne kjøttet og gi det fyldigere smak. De vanligste metodene er våtlagring og tørrlagring.

EFSAs eksperter så på gjeldende praksis og identifiserte relevante sykdomsfremkallende organismer og bakterier som kan overleve og utvikle seg under modningsprosessen og bederve kjøttet, og derved utgjøre en helserisiko. Det inkluderer E. coli (STEC), Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, enterotoksin produserende Yersinia spp., Campylobacter spp. og Clostridium spp.

Les hele rapporten på EFSAs nettsider. Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

modnet kjøtt EFSA logo