Alle nyheter fra VKM
-
"Én verden, én helse": opptak fra webinar
Opptaket fra webinaret "Én verden, én helse – menneskehelse, dyrehelse og miljø - ulike sider av samme sak?" som VKM, Mattilsynet og Miljødirektoratet arrangerte 3. februar, er lagt ut her.
-
VKM søker ny direktør
VKMs direktør Cecilie Rolstad Denby slutter 1. april, og vi søker hennes etterfølger.
-
VKM søker vitenskapelige eksperter på ernæringsområdet
Har du høy faglig kompetanse innen ernæring, human medisin eller epidemiologi? Vi trenger å supplere komiteen med flere medlemmer til faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.
-
Skrantesyke – videoopptak av webinar om sykdom og spredningsrisiko
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) inviterte publikum til webinar 26. januar 2021 for å presentere oppdatert kunnskap om skrantesyke.
-
Gratis webinar: Én verden, én helse
Menneske-, dyrehelse og miljø, ulike sider av samme sak?
-
Webinar om én helse 3. februar 2021. Opptaket ligger her.
Én helse står på agendaen når Vitenskapskomiteen for mat og miljø, Miljødirektoratet og Mattilsynet inviterer til webinar onsdag 3. februar 2021.
-
Call for data on caffeine concentrations in cosmetics and personal care products
The purpose of this call for data is to offer the opportunity to submit documented information (published or unpublished) about concentrations of caffeine found in cosmetics and personal care products. The deadline is 31. August 2020.
-
WHO markerer trygg mat
Trygg mat angår alle, slår Verdens helseorganisasjon (WHO) fast. 7. juni markeres verdens trygg mat-dag for andre gang.
-
Opptak av webinar om tilsetting av jod i salt
VKM har gjort en nytte- og risikovurdering av å tilsette jod til husholdningssalt, salt i brødvarer og vegetabilske alternativer til kumelk.
-
VKMs årsrapport 2019
Som en faglig uavhengig vitenskapskomité med bred, tverrfaglig kompetanse, har VKM et godt utgangspunkt for å levere et felles kunnskapsgrunnlag på tvers av sektorer.
-
VKM og informasjon om koronaviruset
Hvis du lurer på noe om mat, dyr og koronasmitte eller koronasmitte generelt, anbefaler vi temasidene til Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.
-
Oppdrag om risikovurdering av genmodifiserte organismer og avledete produkter
Kan genmodifiserte organismer og prosessert mat og fôr som er avledet fra organismene utgjøre en risiko for helse og miljø? VKM vurderer dette i et løpende oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet.
-
Åpent møte om jodberikning av salt avlyst inntil videre
Årsaken er risiko for smittespredning av koronavirus. Nytte- og risikovurderingen av jodberikning av salt vil ikke bli publisert 18. mars.
-
Fisk i norsk kosthold: offentlig høring av protokoll
VKM har utarbeidet protokoll for nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold. Protokollen er på offentlig høring. Frist for å sende innspill er 4. mars 2020.
-
Ny samhandlingsavtale mellom Miljødirektoratet og VKM
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og Miljødirektoratet har signert en ny samhandlingsavtale.
-
Mikroplast innslag på Hold Norge Rent konferanse
VKMs prosjektleder Kirsten Rakkestad presenterte "Mikroplast - forekomst og følger for mat og miljø". Hun forteller litt om de andre sesjoner på konferansen.
-
Sommerskole om risikovurdering og risikokommunikasjon
VKMs tyske søsterorganisasjon, Bundesinstiut für Risikobewertung, BfR, arrangerer sommerskole om risikovurdering og risikokommunikasjon innen mattrygghet i Berlin fra 17. – 28. august. Påmeldingsfrist er 15. mars.
-
VKM er vitenskapelig myndighet for CITES i Norge
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) er oppnevnt til vitenskapelig myndighet i Norge for konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora, CITES.
-
Pukkellaks: lansering av risikovurdering
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) overleverer en risikovurdering av pukkellaks til oppdragsgiverne 15. januar.
-
Barn, unge og energidrikker
Er du opptatt av barn og unges inntak av energidrikker? Les VKMs innleggi Afteposten 22. oktober.
-
EU-FORA Fellowship project at VKM 2018/2019
In the European Food Risk Assessment fellowship launched by the European Food Safety Authority (EFSA) programme, young and mid-carrier scientists get the chance to widen their knowledge and hands-on experience in food safety risk assessment.
-
Ny samhandlingsavtale mellom VKM og Artsdatabanken
Vitenskapskomiteen for mat og miljø og Artsdatabanken undertegnet en ny samhandlingsavtale på et møte i Trondheim 11. september 2019.
-
Velkommen til VKMs nye direktør
Cecilie Rolstad Denby begynte 1. august 2019 som nye direktør for Vitenskapskomiteen for mat og miljø.
-
Faglig årsrapport 2018
I 2018 fikk Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) ny komité bestående av høyt kvalifiserte forskere som tilsammen dekker flere fagfelt enn tidligere. Det lover godt for det vitenskapelige grunnlaget for politikkutforming og forvaltning av trygg mat, matproduksjon og miljø.
-
Ny direktør i VKM
Cecilie Rolstad Denby er ansatt som ny direktør for Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Hun tiltrer 1. august 2019.
-
Invitasjon til overleveringsmøte: inntak av energidrikker blant barn og unge
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert om inntak av energidrikker blant barn og unge mellom ni og 18 år kan ha negative helseeffekter.
-
VKM søker ny direktør
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) søker ny direktør.
-
Ny vitenskapskomité oppnevnt
Helse- og omsorgsdepartementet har oppnevnt 102 skandinaviske eksperter som medlemmer av Vitenskapskomiteen for mat og miljø for perioden 2018–2022.
-
Risko for fremmede organismer: globalt samarbeid viktig
- Fremmede arter forflytter seg over landegrenser. Derfor er det viktig med internasjonalt samarbeid. Det sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen under åpningen av konferansen "Fremmede organismer – risko for natur, dyre- og plantehelse".
-
Åpent møte: helseråd om listeria
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en risikovurdering av listeria i utvalgte matvarer på oppdrag fra Mattilsynet. 13. juni overleveres rapporten på et åpent møte.
-
Oppsummering fra symposium om miljørisikovurdering
Det er et presserende behov for å harmonisere miljørisikovurdering innen ulike fagområder.
-
Meld deg på konferansen "Fremmede organismer – risiko for natur, plante- og dyrehelse" 5. og 6. juni
På konferansen lanserer vi "Fremmedartslista 2018", og en rekke risikovurderinger av fremmede organismer. Den internasjonalt kjente biologen Helen Roy er åpningstaler.
-
Faglig årsrapport 2017
Én begivenhet peker seg ut som spesielt viktig for Vitenskapskomiteen for mat og miljø i 2017: utvidelse av miljøoppdraget på permanent basis.
-
Kongens fortjenstmedalje til Leif Sundheim
Professor og tidligere forskningssjef og direktør Leif Sundheim ble 12. januar 2018 tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin store innsats for forskning og undervisning innen plantevern og plantehelse.
-
Sett av 5. og 6. juni 2018 til konferansen «Fremmede organismer – risiko for natur, plante- og dyrehelse"
Stadig flere fremmede organismer etablerer seg i Norge. En del av dem kan utgjøre en risiko for norsk biologisk mangfold, og for planter, dyr og mennesker. Lær mer om hvordan og hvorfor på konferansen «Fremmede organismer - risiko for natur, plante- og dyrehelse» den 5. og 6. juni 2018.
-
VKM har fått nytt navn
Vitenskapskomiteen for mattrygghet endrer navn til Vitenskapskomiteen for mat og miljø.
-
VKM får miljøoppdrag på permanent basis
Klima- og miljødepartementet (KLD) legger vekt på VKMs uavhengighet og brede faglige kompetanse i beslutningen om å videreføre oppdraget om risikovurdering av fremmede organismer, handel med truede arter og mikrobiell økologi.
-
Felles VKM- og EFSA-symposium i Oslo 26. - 27. oktober 2017
Hvordan kan vi utvikle spesifikke beskyttelsesmål til bruk i miljørisikovurderinger? Dialog, samarbeid og EFSAs nye retningslinjer for beskyttelsesmål er i sentrum på symposiet.
-
Faglig årsrapport 2016
Synergieffekter av samarbeid og oppdrag på tvers av mat og miljø er den røde tråden i Vitenskapskomiteen for mattrygghets faglige årsrapport for 2016.