Alle nyheter fra VKM
-
Ledig stilling innen toksikologi
VKM søker medarbeider til fast stilling som seniorrådgiver.
-
Åpent presentasjonsmøte om nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold
7. juni overleverer VKM resultater fra en nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold til Mattilsynet.
-
Åpent møte om klimaendringer og påvirkning på norsk skog
Hvordan vil klimaendringer påvirke utviklingen av økosystemet skog? VKM presenterer resultater fra en kunnskapsoppsummering fredag 29. april.
-
VKMs faglige årsrapport for 2021
VKMs særpreg gjør oss spesielt egnet til å løse myndighetenes behov for vitenskapelig kunnskap på tvers av fag og sektorer.
-
Globalt blikk på antimikrobiell resistens i november
18.-24. november retter FN og Verdens helseorganisasjon oppmerksomhet mot antibiotika og antimikrobiell resistens (AMR). VKM har levert flere risikovurderinger om overføring av antimikrobiell resistens.
-
Sett av dagen: Webinar om CRISPR i produksjon av mat- og fôr
CRISPR og andre genomredigeringsteknikker tas i bruk i produksjon av mat og fôr. Hvordan vet vi om det er trygt for helsa og miljøet?
-
Lars E. Hanssen hedret
Den Kongelige Norske St. Olavs Orden ble 27. september tildelt tidligere direktør for VKM, dr. med. Lars E. Hanssen, ved en høytidelighet av kansellisjefen ved Slottet.
-
Kunnskapssynteser og kunnskapsbasert samfunnsutvikling
Mange av de store samfunnsutfordringene verden står overfor finner vi i skjæringspunktet mellom mat, matproduksjon, helse, miljø, natur og klima.
-
Kaliumklorid som erstatning for salt – protokoll på offentlig høring
VKM skal på oppdrag fra Helsedirektoratet vurdere nytte og risiko ved å erstatte salt (natriumklorid) i mat og drikke med kaliumklorid..
-
Informasjon om covid-19 og mat
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har laget en nettside om covid-19 og mat.
-
Kurs i risikovurdering og risikokommunikasjon
Det tyske risikovurderingsorganet Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) arrangerer kurs i risikovurdering og risikokommunikasjon innenfor matområdet i august.
-
Tre nye komitémedlemmer
Vegard Lysne, Anine Christine Medin og Catherine Schwinger er oppnevnt til faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.
-
Harald Gjein ny direktør i VKM
Harald Gjein løfter frem VKMs uavhengighet og tverrfaglighet som motivasjonsfaktorer for å søke stillingen.
-
Høring: oppdatert modell for berikning av mat
VKM har utarbeidet et utkast til oppdatert modell for berikning av mat med nye data for inntak av energi, vitaminer og mineraler fra kostholdet generelt og fra kosttilskudd. Utkastet var på høring.
-
Vi søker seniorrådgiver - statistiker/modellerere til sekretariatet
VKM har ledig fast stilling som statistiker/modellerer hvor hovedoppgavene blir å videreutvikle kvantitative risikovurderinger og risikomodeller for biologiske systemer og sannsynlighets- og statistiske beregninger innenfor flere av VKMs fagområder.
-
Vi søker seniorrådgiver - statistiker/modellerere til sekretariatet
VKM har ledig fast stilling som statistiker/modellerer hvor hovedoppgavene blir å bidra med statistiske analyser, modellering og visualisering av data i prosjekter på matområdet.
-
Lars Erik Folkvord Hanssen utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden
H.M. Kongen har utnevnt tidligere direktør for sekretariatet for Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), professor dr. med. Lars Erik Folkvord Hanssen, til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fremragende bidrag til utviklingen av norsk helsetjeneste.
-
VKMs faglige årsrapport for 2020
VKM ønsker å bidra til en kunnskapsbasert samfunnsutvikling, der politikkutvikling og prioriteringer er basert på åpne, systematiske og etterprøvbare sammenstillinger av nasjonal og internasjonal vitenskap.
-
Ny strategi for VKM
VKM har utarbeidet ny strategi for perioden 2021 – 2024.
-
"Én verden, én helse": opptak fra webinar
Opptaket fra webinaret "Én verden, én helse – menneskehelse, dyrehelse og miljø - ulike sider av samme sak?" som VKM, Mattilsynet og Miljødirektoratet arrangerte 3. februar, er lagt ut her.
-
Skrantesyke – videoopptak av webinar om sykdom og spredningsrisiko
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) inviterte publikum til webinar 26. januar 2021 for å presentere oppdatert kunnskap om skrantesyke.
-
Gratis webinar: Én verden, én helse
Menneske-, dyrehelse og miljø, ulike sider av samme sak?
-
Webinar om én helse 3. februar 2021. Opptaket ligger her.
Én helse står på agendaen når Vitenskapskomiteen for mat og miljø, Miljødirektoratet og Mattilsynet inviterer til webinar onsdag 3. februar 2021.
-
Call for data on caffeine concentrations in cosmetics and personal care products
The purpose of this call for data is to offer the opportunity to submit documented information (published or unpublished) about concentrations of caffeine found in cosmetics and personal care products. The deadline is 31. August 2020.
-
WHO markerer trygg mat
Trygg mat angår alle, slår Verdens helseorganisasjon (WHO) fast. 7. juni markeres verdens trygg mat-dag for andre gang.
-
Opptak av webinar om tilsetting av jod i salt
VKM har gjort en nytte- og risikovurdering av å tilsette jod til husholdningssalt, salt i brødvarer og vegetabilske alternativer til kumelk.
-
VKMs årsrapport 2019
Som en faglig uavhengig vitenskapskomité med bred, tverrfaglig kompetanse, har VKM et godt utgangspunkt for å levere et felles kunnskapsgrunnlag på tvers av sektorer.
-
VKM og informasjon om koronaviruset
Hvis du lurer på noe om mat, dyr og koronasmitte eller koronasmitte generelt, anbefaler vi temasidene til Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.
-
Oppdrag om risikovurdering av genmodifiserte organismer og avledete produkter
Kan genmodifiserte organismer og prosessert mat og fôr som er avledet fra organismene utgjøre en risiko for helse og miljø? VKM vurderer dette i et løpende oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet.
-
Åpent møte om jodberikning av salt avlyst inntil videre
Årsaken er risiko for smittespredning av koronavirus. Nytte- og risikovurderingen av jodberikning av salt vil ikke bli publisert 18. mars.
-
Fisk i norsk kosthold: offentlig høring av protokoll
VKM har utarbeidet protokoll for nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold. Protokollen er på offentlig høring. Frist for å sende innspill er 4. mars 2020.
-
Ny samhandlingsavtale mellom Miljødirektoratet og VKM
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og Miljødirektoratet har signert en ny samhandlingsavtale.
-
Mikroplast innslag på Hold Norge Rent konferanse
VKMs prosjektleder Kirsten Rakkestad presenterte "Mikroplast - forekomst og følger for mat og miljø". Hun forteller litt om de andre sesjoner på konferansen.
-
Sommerskole om risikovurdering og risikokommunikasjon
VKMs tyske søsterorganisasjon, Bundesinstiut für Risikobewertung, BfR, arrangerer sommerskole om risikovurdering og risikokommunikasjon innen mattrygghet i Berlin fra 17. – 28. august. Påmeldingsfrist er 15. mars.