VKM ber om data om markedsandeler for utvalgte matvarer
Dataene vil inngå i en kartlegging av glutenfrie matvarer og tilsvarende produkter som ikke er glutenfrie, og plantebaserte etterlikningsprodukter for kjøtt og meieriprodukter og tilsvarende animalske matvarer.
VKM trenger også data om nye typer plantebasert snacks og tilsvarende tradisjonelle produkter.
Kartleggingen gjøres på oppdrag fra Mattilsynet.
For at kartleggingen skal være mest mulig relevant, velges matvarene på bakgrunn av markedsandeler og konsum. VKM inviterer bransjeorganisasjoner, produsenter og grossister til å bidra med data på hvilke fem produkter som har størst markedsandel innenfor følgende matvaregrupper:
- Alternativer til kjøttdeig og produkter av kvernet kjøtt
- Alternativer til skinke, salami, leverpostei og lignende produkter
- Alternativer til creme fraiche, rømme og fløte
- Alternativer til helmelk, lettmelk og skummet melk
- Alternativer til faste oster
- Alternativer til myke oster
- Alternativer/nye produkter for potetchips, bacongull, og lignende produkter
- Nøtteprodukter: alternativer/nye produkter
- Glutenfritt mel av alle typer
- Glutenfrie melblandinger til gjærbakst, søtbakst og kjeks, vafler og pannekaker
- Glutenfrie ferdigbakte varer, både for gjærbakst, søtbakst, kjeks, pannekaker, vafler o.l.
- Glutenfri pasta og spagetti, tørr og fersk
- Glutenfrie müsliblandinger og frokostblandinger
Det er bare prosjektgruppen som vil ha tilgang til de dataene, som vi bli slettet når prosjektet er avsluttet. Data på markedsandel skal kun brukes som bakgrunnsinformasjon, og blir ikke publisert i rapporten.
Frist for innsending av data er 3.april 2023 til prosjektleder Gro Haarklou Mathisen - gro.haarklou.mathisen@vkm.no
Kartlegging av innhold
VKM skal kartlegge innhold av næringsstoffer, tilsetningsstoffer, og uønskede stoffer som miljøgifter, naturlige toksiner og prosessfremkalte stoffer, og hvilke prosessmetoder som brukes i produksjonen.
Mattilsynet har spesifisert at følgende kategoriene for plantebaserte matvarer skal inkluderes:
- plantebaserte etterligningsprodukter for kjøtt og kjøttpålegg
- plantebaserte etterligningsprodukter for meieriprodukter
- plantebaserte alternativer til potetchips og nøtter
Mattilsynet har spesifisert at følgende kategorier for glutenfrie matvarene skal inkluderes:
- produktvarianter brukt som mel, melblandinger, og bakervarer (inkludert brød, kaker, kjeks, pannekaker og vaffel)
- produktvarianter som brukes som frokostblandinger og müsli
- pasta
Oppdragsbrevet fra Mattilsynet og en kort beskrivelse av prosjektet ligger her.