Hovedbudskap:
VKM skal kartlegge forskning om hvilke effekter følgende tilsetningsstoffer har på fordøyelseskanalen: karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), natriumalginat (E 401) , agar (E 406), guarkjernemel (E 412), xantangummi (E 415) og gellangummi (E 418).
Kartleggingen gjøres på oppdrag fra Mattilsynet.
Det er utarbeidet protokoll, som er publisert.
Bakgrunn
Tilsetningsstoffene som VKM skal undersøke effektene av brukes som konsistensmidler, og inkluderer emulgatorer, fortykningsmidler og stabilisatorer.
Emulgatorer brukes for å blande vann og fettstoffer, for eksempel i majones, fortykningsmidler brukes for å gjøre maten mer tyktflytende, og stabilisatorer kan brukes for å hindre utfelling (bunnfall) av stoffer, som for eksempel kakao i kakaomelk.
Etter publisering av studier som viser at enkelte konsistensmidler kan ha potensielle negative effekter på fordøyelseskanalen, har det blitt uttrykt bekymring over bruken av enkelte konsistensmidler. Noen norske matvareprodusenter har redusert bruken av karragenan og erstattet det med for eksempel agar.
Oppdrag
VKM er bedt om å:
- kartlegge hvilke hypoteser om effekter på fordøyelseskanalen som er studert for karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), natriumalginat (E 401), agar (E 406), guarkjernemel (E 412), xantangummi (E 415) og gellangummi (E 418).
- kartlegge hvilke varianter av stoffene som er brukt i studiene, inkludert om stoffene som er undersøkt er godkjent som tilsetningsstoff og om de er gitt som rent stoff eller i mat, hvilke doser som er brukt i studiene og hvilke effekter på fordøyelseskanalen som er studert
- vurdere risiko for systematiske skjevheter i studiene
Prosjektgruppe
Prosjektgruppen består av
Eva Denison, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk (faglig leder)
Monica Andreassen, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Ellen Bruzell, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Monica Carlsen, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Tove Devold, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Naouale El Yamani, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Berit Granum, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Trine Husøy, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Camilla Svendsen, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Gro Mathisen, VKMs sekretariat (prosjektleder)
Kartleggingen skal godkjennes av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Den skal etter planen publiseres 29. november 2023.