Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Risikovurdering av nitrat og nitritt i mat
Bestilt: 12.06.2024
Publisering: 10.12.2025
Hovedbudskap:
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal vurdere om eksponeringen for nitrat og nitritt kan utgjøre en helserisiko for grupper i den norske befolkningen.
Dette er et oppdrag fra Mattilsynet.
Oppdraget gjennomføres i to deler. Den første delen består i å lage en oversikt over matvarer som inneholder nitrat og nitritt. Den andre delen går ut på å beregne eksponering for nitrat og nitritt fra mat og drikke for ulike grupper i den norske befolkningen og å vurdere helserisikoen av inntaket.
Prosjektgruppen
Fra faggruppen:
- Monica Carlsen, (faglig leder)
- Monica Andreassen
- Ellen Bruzell
- Tove Devold
- Trine Husøy, leder av faggruppen
- Camilla Svendsen,
Eksterne eksperter:
- Annette Bernhard, Havforskningsinstituttet
- Marcin Wlodzimierz Wojewodzic, Folkehelseinstituttet
Fra VKMs sekretariat
- Inger Therese Laugsand Lillegaard, seniorrådgiver
- Gro Mathisen, prosjektleder
Arbeidet skal godkjennes av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Del 1, som omfatter kartleggingen av matvarer som inneholder nitrat og nitritt, ble publisert 11. desember 2024. Arbeidet med del 2 begynner i 2025.