Hovedbudskap:
VKM skal vurdere om eksponering for koffein fra mat, drikke og kosmetikk samlet gir risiko for negative helseeffekter for den norske befolkningen.
Hensikten er å finne ut om vi får i oss mer koffein enn vi bør. For mye koffein kan gi søvnproblemer, uro og hjerteklapp.
Bakgrunn
Koffein tas opp i kroppen fra mage- og tarmkanalen og fra huden. Det er koffein i en rekke matvarer, drikkevarer og kroppspleieprodukter. For å få et mest mulig nøyaktig bilde av befolkningens eksponering for koffein, må alle kildene tas med når vi beregner eksponering for koffein. VKM har ikke funnet noen tidligere risikovurderinger hvor det er beregnet hvor mye koffein vi kan få i oss samlet fra mat, drikke og kroppspleieprodukter.
VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk er ansvarlig for vurderingen.
VKM har selv tatt initiativ til risikovurderingen, som etter planen skal publiseres i mars 2021.
Prosjektgruppens medlemmer:
Monica Hauger Carlsen (faglig leder), medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Tove Gulbrandsen Devold, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Berit Granum, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Josef Daniel Rasinger, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Jens Rohloff, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Camilla Svendsen, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Inger Therese Laugsand Lillegaard, VKMs sekretariat
Jostein Starrfelt, VKMs sekretariat
Gro Haarklou Mathisen (prosjektleder), VKMs sekretariat
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø