Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Koffeineksponering fra mat, drikke og kosmetikk

Rapportnr:

Bestilt:

Publisering: 15.03.2021

 
 

Hovedbudskap:

VKM skal vurdere om eksponering for koffein fra mat, drikke og kosmetikk samlet gir risiko for negative helseeffekter for den norske befolkningen.

Hensikten er å finne ut om vi får i oss mer koffein enn vi bør. For mye koffein kan gi søvnproblemer, uro og hjerteklapp.

Bakgrunn

Koffein tas opp i kroppen fra mage- og tarmkanalen og fra huden. Det er koffein i en rekke matvarer, drikkevarer og kroppspleieprodukter. For å få et mest mulig nøyaktig bilde av befolkningens eksponering for koffein, må alle kildene tas med når vi beregner eksponering for koffein. VKM har ikke funnet noen tidligere risikovurderinger hvor det er beregnet hvor mye koffein vi kan få i oss samlet fra mat, drikke og kroppspleieprodukter.

VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk er ansvarlig for vurderingen.

VKM har selv tatt initiativ til risikovurderingen, som etter planen skal publiseres i mars 2021.

Prosjektgruppens medlemmer:

Monica Hauger Carlsen (faglig leder), medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Tove Gulbrandsen Devold, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Berit Granum, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Josef Daniel Rasinger, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Jens Rohloff, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Camilla Svendsen, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Inger Therese Laugsand Lillegaard, VKMs sekretariat

Jostein Starrfelt, VKMs sekretariat

Gro Haarklou Mathisen (prosjektleder), VKMs sekretariat

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516


Nettredaktør: Tanya Kristiansen
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie