I prosjektet om konsistensmidler og forskning på effekter på tarmhelse ser vi på den gruppen av tilsetningsstoffer som går under betegnelsen konsistensmidler. Som navnet tilsier er dette stoffer som benyttes for å sikre at maten blir passe flytende eller fast, eller at vann og fett som er i produktet ikke skiller seg fra «resten».

Konsistensmidler skal også bidra til at konsistensen på maten ikke endrer seg under holdbarhetsperioden, eller av de påkjenningene som produktene utsettes for, som transport, ulike lagringstemperaturer eller tilberedning, (blandes med andre råvarer og ingredienser, kokes, stekes) og til slutt spises.

Konsistensmidler skal dekke ulike behov i forskjellige produkter, derfor brukes forskjellige konsistensmidler med ulike egenskaper. Et eksempel på en type konsistensmiddel er «syltepulver» som tilsettes frukt og bær for å lage syltetøy både i fabrikk og private kjøkken. Hensikten er å gi syltetøyet en konsistens som gjør at det ligger fint på brødskiva, og at konsistensen ikke endrer seg under lagring. Det finnes flere typer konsistensmidler til bruk i syltetøy fordi ulike frukter og bær har forskjellige egenskaper når det gjelder konsistens, sukkerinnhold og evnen til å tykne under tilbereding, og fordi syltetøy kan lages med og uten koking og med ulike mengder av frukt og bær og tilsatt sukker.

Her kan du lese mer om dette prosjektet

Her Pdf, 589.4 kB. kan du lese oppdraget VKM har fått fra Mattilsynet

Mattilsynet har gitt VKM dette oppdraget på grunn av bekymringene i befolkningen som er knyttet til enkelte konsistensmidler og deres effekt på mage- tarm. Mattilsynet ønsker å få mer kunnskap om forskningen som viser at karragenan og enkelte alternative konsistensmidler til karragenan som kan påvirke fordøyelseskanalen. Mattilsynet vil, basert på denne kunnskapen gi råd til bekymrede forbrukere.
Sitat fra Cecilie Svenning, Mattilsynet