Akrylamid i mat

Av: Carola Rosseland, prosjektleder for faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester

SIST OPPDATERT:

Akrylamid er et kjemisk stoff som dannes naturlig når stivelsesholdige matvarer som for eksempel potet, varmebehandles ved høye temperaturer (120 – 150 grader).

Stoffet dannes når sukker og aminosyren asparagin reagerer med hverandre under oppvarming. Jo hardere maten blir stekt, fritert eller grillet, desto større risiko er det for at den inneholder akrylamid.

Infografikk om hvordan akrylamid oppstår i mat

De vanligste kildene til akrylamid i mat

Kaffe

Illustrasjonsbile potetgull

Potetgull/pommes frites

Illustrasjonsbile potetgull

Brød/knekkebrød

Illustrasjonsbile potetgull

Kjeks/kaker/kavring

Illustrasjonsbile potetgull

Ifølge EFSA er kaffe, pommes frites, kjeks, knekkebrød og brød viktige akrylamidkilder i vanlig kosthold i EU-land.

Potetgull og snacks inngår i liten grad i et vanlig, variert kosthold. Selv om innholdet av akrylamid i potetgull og snacks er relativt høyt, bidrar de lite til den samlede eksponeringen for akrylamid fra mat.

Hvor helseskadelige er akrylamid?

Akrylamid i mat er fortsatt et helseproblem, viser en risikovurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet – European Food Safety Authority (EFSA). Nordmenn får i seg omtrent like mye akrylamid fra mat som andre europeere, viser en risikovurdering fra VKM.

Siden akrylamid finnes i mange typer mat, gjelder helsebekymringen for alle aldersgrupper. Barn er den gruppen som får i seg størst mengde akrylamid per kilo kroppsvekt.

Slik kan du redusere inntaket av akrylamid

matportalen.no finner du informasjon om mat og helse fra norske myndigheter. Der finner du råd fra Mattilsynet om hva du kan gjøre for å få i deg mindre akrylamid.

EFSA har laget en fin illustrasjon som viser hvordan akrylamid oppstår i mat og hva vi kan gjøre for å unngå å få så mye i oss. En tommelfingerregel er: Brun maten lett, unngå å brenne den.

VKM har gjort vurdering av nordmenns inntak

Basert på EFSAs konklusjoner, ba Mattilsynet VKM om å beregne hvor mye akrylamid nordmenn får i seg gjennom mat.

Les risikovurderingen her.

NØKKELORD:

Forurensning

Siste fra VKM

Alle risikovurderinger

bilde av mikrober

Slik vurderer vi risiko

Å vurdere risiko betyr å vurdere sannsynligheten for at en identifisert fare fører til skade, og hvor alvorlig skaden er. 

 

Uavhengig og tverrfaglig

Medlemmene er faglig uavhengige og deltar i kraft av sin ekspertise. De representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.

Ingen kan instruere komiteen eller sekretariatet i faglige spørsmål.

 

Bilde av pil