
Hygiene og smittestoffer
Skal vurdere risiko rundt holdbarhet for konsumegg
Bestilt: 23.01.2025
Publisering: 30.01.2026
Hovedbudskap:
Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdere risikoen knyttet til holdbarheten på konsumegg i Norge. Bakgrunnen er justeringer i EUs regelverk.
I 2022 innførte EU en endring som krever at konsumegg merkes med en holdbarhetsdato som ikke strekker seg mer enn 28 dager fra legging. Tidligere var praksis i Norge på 35 dager. Selv om denne endringen foreløpig ikke er tatt inn i norsk lov, må norske virksomheter følge det nye kravet pga EØS-avtalen.
Norge har salmonellagaranti for konsumegg, og årlige kontroller viser svært lav forekomst av salmonella i norske hønsehold. Norge mener derfor at holdbarheten på egg bør være lenger i land med lav salmonella-forekomst. I prinsippet mener Norge at det er matprodusenten selv som bør bestemme holdbarheten på egg, i tråd med praksis for andre produkter.
I dag er EUs regelverk likt for alle EU/EØS-land, men Norge og Island jobber for å få inn en tilpasningstekst som gir mulighet for unntak.
Hovedbegrunnelsen fra EU-kommisjonen for å ikke åpne for produsentvurdering av holdbarhet, er risikoen for Salmonella Enteritidis.
Prosjektgruppe
Taran Skjerdal, Marina Aspholm, Mette Myrmel, Trond Møretrø, Morten Tryland, Yngvild Wasteson, Barbara Bukhvalova.
Vurderingen skal godkjennes av VKMs faggruppe for hygiene og smittestoffer, og skal etter planen være ferdig i januar 2026.