Hovedbudskap:
VKM skal kartlegge forskning om hvilke effekter tilsetningsstoffene karragenan (E407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466) og agar (E 406) har på fordøyelseskanalen. Kartleggingen gjøres på oppdrag fra Mattilsynet.
Tilsetningsstoffene som VKM skal undersøke effektene av brukes som konsistensmidler, og inkluderer emulgatorer, fortykningsmidler og stabilisatorer.
Emulgatorer brukes for å blande vann og fettstoffer, for eksempel i majones, fortykningsmidler brukes for å gjøre maten mer tyktflytende, og stabilisatorer kan brukes for å hindre utfelling (bunnfall) av stoffer, som for eksempel kakao i kakaomelk.
Bakgrunn
Etter publisering av studier som viser at enkelte konsistensmidler kan ha potensielle negative effekter på fordøyelseskanalen, har det blitt uttrykt bekymring over bruken av enkelte konsistensmidler. Noen norske matvareprodusenter har redusert bruken av karragenan og erstatte det med for eksempel agar.
Oppdrag
Kartleggingen gjøres på oppdrag fra Mattilsynet, som har bedt VKM om å:
- kartlegge hvilke hypoteser om effekter på fordøyelseskanalen som er studert for karragenan, bearbeidet Eucheuma-tang, natriumkarboksymetylcellulose og agar.
-kartlegge hvilke varianter av stoffene som er brukt i studiene, og herunder:
- om stoffene som er undersøkt er godkjent som tilsetningsstoff og om de er gitt som rent stoff eller i mat
- hvilke doser som er brukt i studiene
- hvilke effekter på fordøyelseskanalen som er studert
- vurdere risiko for systematiske skjevheter i studiene
Prosjektgruppe
Prosjektgruppen består av
Eva Denison, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk (faglig leder)
Monica Andreassen, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Ellen Bruzell, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Monica Carlsen, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Tove Devold, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Naouale El Yamani, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Berit Granum, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Trine Husøy, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Camilla Svendsen, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Gro Mathisen, VKMs sekretariat (prosjektleder)
Kartleggingen skal godkjennes av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Den skal etter planen publiseres i desember 2023.
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo
©2004-2023 VKM CC BY-ND 4.0 Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.