Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Lykopen i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 29

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 27.06.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM konkluderer at det er usannsynlig at en daglig dose på 10 mg lykopen fra kosttilskudd forårsaker negative helseeffekter hos barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) eller voksne. 

Lykopen er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Lykopen dannes ikke i kroppen. Lykopen finnes i mat. Hovedkildene til lykopen i kosten er tomater og tomat-baserte produkter. Det er rapportert om tilfeller av gul-oransje misfarging av huden og/eller mage-/tarmubehag etter høyt inntak over lengre tid av lykopen fra mat og kosttilskudd.

En oversikt over konklusjoner for lykopen i kosttilskudd

Aldersgrupper

Dose

10 mg/dag

Barn 10 - <14 år

{{-}}

Ungdom 14 - <18 år

{{-}}

Voksne ≥18 år

{{-}}

 

fdgdg

Usannsynlig med negative helseeffekter i de spesifiserte dosene

Kontakt

Inger-Lise Steffensen

Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.

T: 21 07 65 30

Gro Mathisen

Prosjektleder, Dr scient.

T: 21 62 28 06
M: 99 59 37 80
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie