VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Tillsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Kollagen fra fiskeskinn i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 65

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 12.12.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM konkluderer at det er usannsynlig at et daglig inntak av 750 mg kollagen fra fiskeskinn i kosttilskudd forårsaker negative helseeffekter hos barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) eller voksne (≥18 år).

Kollagen fra fisk har blitt identifisert som et fiske-allergen. Personer med fiskeallergi kan derfor være sårbare for negative effekter av fiske-kollagen. I to studier av fiskeallergikere indikerte resultatene at personer som var allergiske mot fisk også kunne få allergiske reaksjoner mot fiske-gelatin, som er prosessert fiske-kollagen.

Kollagen fra fiskeskinn er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Det ble ikke funnet studier av toksiske effekter på den generelle befolkningen. Risikovurderingen ble gjort på grunnlag av en dyrestudie.

Aldersgrupper

Doser

750 mg/dag

Barn (10-<14 år)


Ungdom (14-<18 år)


Voksne (≥18 år)


 

Kontakt

Inger-Lise Steffensen

Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.

T: 21 07 65 30

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie