Looking for English content? Try our English language search

Trolig mindre utslipp av mikro- og nanoplast enn antatt

Mikro- og nanoplast kan frigjøres fra materialer som er i kontakt med mat, som plastflasker, matbokser og emballasje.

Nyere studier viser at mikroplast kan frigjøres fra matkontaktmaterialer, men at mengdene som frigjøres trolig er langt lavere enn det som er rapportert tidligere.

Dette er konklusjonen fra EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten. De har vurdert et bredt spekter av nyere studier, fra perioden 2015 til januar 2025. Gjennomgangen gir et mer nyansert bilde av risikoen knyttet til mikroplast enn tidligere, og understreker behovet for videre forskning og standardiserte målemetoder.

EFSA skriver at selv om det finnes usikkerhet i målingene, tyder dataene på at mengden mikroplast som faktisk slippes ut er langt lavere enn det som ofte rapporteres i mediene og enkelte studier.

Av de totalt 1711 publikasjoner som ble identifisert, ble 122 ble valgt ut for videre analyse. I tillegg ble åtte ekstra studier inkludert for å gi mer kontekst. De fleste studiene er på mikroplast, mens det finnes lite data på nanoplast. Reelle matvarer var testet i et fåtall av studiene, i de fleste studiene så man på vann eller vannbaserte løsninger som simulerer ulike egenskaper ved mat.

VKM undersøkte forekomst av mikroplast i 2017, og konkluderte da med at tilgjengelig forskning ikke var tilstrekkelig til å vurdere hvilken risiko dette utgjør for miljø og helse i Norge.

EFSA er den europeiske næringsmiddelmyndigheten, og VKM er norsk kontaktpunkt.

Del denne side