Looking for English content? Try our English language search

Uavhengig ekspertise, ikke autoritært organ

Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge Lindseth i et innlegg på forskning.no.

Svaret på dette er selvfølgelig «nei», og det tror jeg den oppegående leser allerede vet.

Jeg ønsker ikke å gå inn i en ny polemikkrunde om tilsetningsstoffer og helse – det syns jeg vår faggruppe har svart godt og tydelig på i sitt innlegg.

Men jeg vil adressere påstanden om VKM som et «autoritært ekspertorgan» og påstanden om at vi ikke setter forbrukernes mattrygghet i høysetet.

Det er faktisk helt motsatt. La meg skissere hvordan vi jobber:

Hvem er VKM?

VKM er opprettet for å gi forvaltningen uavhengige vitenskapelige vurderinger om mat og miljø. Vi har en departementsoppnevnt komité på rundt 120 medlemmer - en ekspertgruppe med bred og tverrfaglig kompetanse. Medlemmene søker seg til VKM og har oppgaver hos oss som tilleggsverv ved siden av sine primærjobber.

Dette gjør de blant annet fordi de får fordype seg i forskningsresultater, og diskutere og evaluere andres arbeid i faggrupper, sammen med andre eksperter. Dette er en høykompetent gjeng, alle har doktorgrad og mange er professorer, og når de jobber for oss er de faglig uavhengige og deltar i kraft av egen ekspertise. De representerer ikke sine primærjobber, og ingen har instruksjonsrett over komiteen i faglige spørsmål.

Dette sikrer at våre vurderinger er basert på vitenskapelige fakta, og ikke påvirket av politiske, økonomiske eller andre hensyn.

Slik jobber vi

Når våre eksperter jobber for VKM, går de gjennom relevante vitenskapelige artikler og data fra fagmiljøer over hele verden. De vurderer, de forkaster, og tar til slutt utgangspunkt i relevant dokumentasjon som holder mål og “treffer oppdraget”. Ut fra dette trekker de sine konklusjoner. Det er sporbarhet i alle trinn.

Konklusjonene er med andre ord bredt fundert og hviler ikke på enkeltstående forskning.

Når artikkelforfatterne viser til at vi «kun bruker vår egen rapport som motargument, og unnlater å forholde oss til andre faglige vurderinger av den samme problemstillingen», er det m.a.o. feil. Ekspertene våre har søkt bredt, og valgt det som er solid og relevant.

Norge har valgt modellen med en faglig uavhengig vitenskapskomite, dette speiler oppbyggingen og metodene i EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten. Utgangspunktet for opprettelsen av EFSA – og VKM – var matskandalene som red Europa for drøye 20 år siden. Ved å opprette en faglig uavhengig institusjon, ville man sikre at forvaltningen får solid, forskningsbasert kunnskap å lene seg på når den utvikler regelverk og gir befolkningen råd. (VKMs mandat er senere utvidet til også å gjelde miljøsiden).

Å hevde at VKMs medlemmer sitter i «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet – ikke en oppdatert og pålitelig aktør som setter forbrukernes mattrygghet i høysetet», er i beste fall urimelig.

Både struktur og prosesser rundt VKMs arbeid er laget nettopp for å gi pålitelige og oppdaterte kunnskapsgrunnlag for forvaltningen og samfunnet.

Tore Tollersrud,

direktør i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)

Denne kronikken er også publisert på forskning.no: VKM tilbyr uavhengig ekspertise om mattrygghet og miljø

[Norsk]