Looking for English content? Try our English language search

Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat

Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat

Plantevernmidler utgjør fortsatt en lav helserisiko for europeiske forbrukere, ifølge en ny rapport fra Den europeiske næringsmiddelmyndigheten (EFSA).

Plantevernmidler (pesticider) er kjemiske stoffer som brukes for å bekjempe skadedyr.

EFSA analyserte tusenvis av matvareprøver innsamlet i 2023, og i sin siste årsrapport skriver de at det er lav helserisiko knyttet til pesticidrester. Rapporten bygger på analyser av prøver samlet inn fra tilfeldige og målrettede overvåkingsprogrammer.

Tilfeldig prøvetaking viser uendrede resultater

EFSA analyserte 13 246 tilfeldige prøver fra EU-medlemslandene (samt Norge og Island), hentet fra 12 av de vanligste matvarene i EU. Dette er del av det EU-koordinerte kontrollprogrammet (EU MACP), som tar prøver fra de samme varene hvert tredje år. I 2023 var blant annet gulrøtter, blomkål, kiwi, løk, appelsiner, pærer, poteter, tørkede bønner, brun ris, rug, storfelever og fuglefett med i utvalget.

Resultatene viser at 99 prosent av prøvene var i samsvar med EU-lovgivningen, noe som samsvarer med funnene fra 2020 (99,1). Av 2023-prøvene, var 70 prosent fri for kvantifiserbare rester, mens 28 prosent inneholdt rester innenfor lovlige grenser. Maksimum restnivåer (MRL) ble overskredet i 2 prosent av prøvene, hvorav 1 prosent var ikke-kompatible etter å ha tatt hensyn til måleusikkerheten.

Målrettet prøvetaking

EFSAs rapport inkluderer også resultater fra det flerårige nasjonale kontrollprogrammet (MANCP), som samler data fra målrettet prøvetaking basert på risikonivå. I 2023 ble 132 793 prøver analysert, og 98 prosent var i tråd med EU-lovgivningen. Dette er på linje med tidligere år (97,5 prosent i 2021 og 97,8 prosent i 2022).

Av 2023-prøvene, inneholdt 58 prosent ikke kvantifiserbare rester, mens 38,3 prosent inneholdt rester innenfor lovlige grenser og 3,7 prosent overskred MRL, hvorav 2 prosent var ikke-kompatible.

Risikovurdering av kosthold

Resultatene fra overvåkingsprogrammene gir nyttig informasjon for å estimere hvor stor pesticid-eksponeringen forbrukerne er utsatt for. En risikovurdering av kostholdet konkluderer med at denne eksponeringen utgjør lav risiko for forbrukerhelsen.

Rapporten gir anbefalinger for å forbedre effektiviteten til europeiske kontrollsystemer for pesticidrester. Den foreslår å undersøke og overvåke kombinasjoner av plantevernmidler og avlinger, og den anbefaler å videreføre overvåkingen av pesticidrester i import mat

EFSA har lansert et interaktivt verktøy som skal gjøre det enkelt for brukere å utforske dataene gjennom diagrammer og grafer.

Les mer på engelsk på EFSAs nettsted: Annual report on pesticide residues

[Norsk]