
Internasjonalt samarbeid for bedre testmetoder
Har du hørt om CHANGE? Det er et internasjonalt samarbeid om å ta i bruk nye metoder for å undersøke mulige skadelige effekter av kjemiske stoffer – med færre dyreforsøk og mer effektive metoder. Nå er to nye artikler publisert.
Tradisjonelt har testing av kjemiske stoffer vært gjort ved dyrestudier, men de siste tiårene er det utviklet en rekke nye testmetoder som ikke krever bruk av dyr. Likevel er få av disse tatt i bruk.
- Systemene vi bruker for å beskytte mennesker og miljø mot skadelige effekter av kjemiske stoffer, er ikke godt nok tilpasset bruk av nye metoder. Vi ønsker å bidra til å endre dette, sier Gro Haarklou Mathisen, seniorrådgiver i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og leder av prosjektet.
Er bruk av dyremodeller den beste måten for å teste om et kjemisk stoff er skadelig for mennesker? Eller er andre typer modeller kanskje like gode eller bedre?
Mange mener at modeller med humane celler er mer relevant å bruke, fordi man da slipper å ta hensyn til forskjellen mellom dyr og mennesker. Det er også en høy forventning om at de nye modellene skal gi mer kunnskap raskere, og at testingen skal koste mindre. De nye metodene kalles New Approach Methods, eller NAMs, og inkluderer blant annet cellekultur-modeller, «organ-on-a-chip», «human-on-a-chip» modeller og datasimuleringsmetoder.
CHANGE-prosjektet, ledet av VKM, har som mål å bidra til mer effektiv bruk av NAMs i regulatorisk toksikologi, slik at disse nye metodene kan bidra til å sikre like god eller bedre beskyttelse av mennesker og miljø. Prosjektet har samlet over 100 eksperter fra 64 organisasjoner i 24 land.
I fjor sommer ble den første fysiske workshop’en arrangert i Oslo, og nå kommer de første to artiklene fra denne: Den ene presenterer prosjektgruppens refleksjoner, mens den andre gir deltakeres perspektiver på workshopens innhold og metodikk.
- Disse artiklene gir verdifull innsikt og anbefalinger for andre som skal arrangere lignende workshops, sier Mathisen.
Prosjektet støttes av Evidence-Based Toxicology Collaboration (EBTC) ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA, og finansieres av den europeiske næringsmiddelmyndigheten EFSA.
- Så langt har mer enn 100 personer fra Asia, Australia, Europa, Sør-Amerika og USA vært aktivt involvert i CHANGE. Deltakerne representerer en internasjonal, tverrfaglig og tverrsektoriell gruppe aktører fra store deler av det regulatoriske toksikologisystemet. De kommer fra institusjoner som arbeider både på nasjonalt og internasjonalt nivå, sier Tore Tollersrud, direktør i VKM.
CHANGE drives bl.a. fram gjennom årlige workshops. Den første, som ble holdt i Oslo i juni 2024, handlet om å identifisere barrierer for implementering av NAMs. I juni ønsker VKM velkommen til den andre samlingen, da handler det om hva som er viktig for at data fra NAMs skal kunne tas i bruk i risikovurdering og risikohåndtering. Den tredje og avsluttende samlingen arrangeres neste år, og fokuserer på å legge fram praktisk gjennomførbare tiltak og anbefalinger.
Les mer på prosjektets nettside: https://vkm.no/english/change/collaborationtoharmonisetheassessmentofnextgenerationevidence.4.46e970eb18cbde223fe711f2.html