Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Hva er uorganisk arsen

Av: Heidi Amlund, medlem i faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester.

SIST OPPDATERT: 27. mars 2019

Arsen er et grunnstoff som finnes i mange ulike former i miljøet. Det finnes organisk og uorganisk arsen. Uorganisk arsen kan være helseskadelig hvis du får i deg for mye. For høyt inntak av uorganisk arsen kan føre til sykdommer som hudkreft og lungekreft.

Vi får først og fremst i oss uorganisk arsen fra mat og drikke. De matvarene som inneholder mest uorganisk arsen, er ris og risprodukter.

Riskaker og småbarn

Noen matvarer inneholder ekstra høye verdier av uorganisk arsen. Det gjelder for eksempel riskaker og såkalt hijiki-tang.

Hijiki-tang inneholder høye nivåer av uorganisk arsen, i motsetning til andre typer tang. Hijiki-tang brukes ikke i sushi. Ethvert konsum av hijiki-tang vil føre til økt eksponering av uorganisk arsen og derved også til økt helserisiko.

Ifølge EUs mattrygghetsmyndighet, EFSA, er ikke ris og risprodukter en viktig kilde til uorganisk arsen blant spedbarn og småbarn. Vi har heller ikke data på hvor mye riskaker norske småbarn spiser. Hvis små barn spiser riskaker, kan de likevel være ekstra utsatt. Årsaken er at spedbarn og småbarn spiser mer i forhold til kroppsvekten enn voksne gjør.

Les rapporten fra EFSA her.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Nordmenn står ikke i fare for å få i seg mer uorganisk arsen gjennom kosten enn andre europeere, ifølge VKM. Men det er ikke gjort beregninger som viser hvor mye uorganisk arsen nordmenn faktisk får i seg gjennom kosten.

Les vurderingen fra VKM her.

Flere land har gitt kostholdsråd for risprodukter. Mattilsynet i Norge anbefaler at barn ikke drikker riskmelk eller spiser riskaker.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu Fødevarestyrelsen i Danmark ber folk være oppmerksomme på uorganisk arsen i ris og risprodukter, og gir råd for risdrikk og riskaker. Også det svenske Livsmedelseverket har kostråd som gjelder risdrikk til barn.

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Kommentarer

  Du må være logget inn for å få kommentere

  Lukket for flere kommentarer

  1000

  NØKKELORD:

  Forurensning

  Siste fra VKM

  Alle risikovurderinger

  Slik vurderer vi risiko

  Å vurdere risiko betyr å vurdere sannsynligheten for at en identifisert fare fører til skade, og hvor alvorlig skaden er. 

   

  Uavhengig og tverrfaglig

  Medlemmene er faglig uavhengige og deltar i kraft av sin ekspertise. De representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.

  Ingen kan instruere komiteen eller sekretariatet i faglige spørsmål.

   

  Bilde av pil

  Vitenskapskomiteen for mat og miljø

  T: 21 62 28 00
  @: vkm@vkm.no

   

  Postboks 222 Skøyen
  0213 Oslo

  Organisasjonsnummer:
  983 744 516


  Nettredaktør: Tanya Kristiansen
  Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie