Looking for English content? Try our English language search

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Kaliumklorid som erstatning for salt – vurdering av nytte og risiko

Bestilt: 12.05.2021

Publisert: 22.06.2021

Hovedbudskap:

VKM skulle, på oppdrag fra Helsedirektoratet, vurdere nytte og risiko ved å erstatte salt (natriumklorid) i mat og drikke med kaliumklorid. Bestillingen utgår og prosjektet er avluttet.

Oppdatert: Se siste avsnitt.

VKM skulle, på oppdrag fra Helsedirektoratet vurdere nytte og risiko ved å erstatte salt (natriumklorid) i mat og drikke med kaliumklorid.

Det ble utarbeidet en protokoll for prosjektet.

Prosjektet ble utsatt i påvente av guidelines for salterstattere fra Verdens helseorganisasjon, WHO. Når WHOs guidelines forelå ble det vurderte om det var behov for VKM å gjøre noe ytterligere, med utgangspunkt i norske forhold.

Bakgrunn

For høyt inntak av salt kan blant annet føre til høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, derfor er det viktig å redusere saltinntaket i befolkningen. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er ca. 10 gram per dag blant menn, og noe lavere blant kvinner.

Helsedirektoratets tiltaksplan for salt (2014-2018) hadde som mål å redusere salt i kosten med 15 prosent innen 2018 og 30 prosent innen 2025. Å erstatte natriumklorid (salt) delvis med kaliumklorid har vist seg å være et godt alternativ ved saltreduksjon.

Oppdraget

VKM skulle blant annet se på hvilke effekter et redusert inntak av natriumklorid og et tilsvarende økt inntak av kaliumklorid har for helsa til den norske befolkningen i alle aldersgrupper over 1 år.

VKM skulle også beregne hva inntaket av natriumklorid og kaliumklorid fra kosten vil være dersom 0 - 30 prosent av natriumklorid erstattes med kaliumklorid.

Oppdatering per 17. februar 2025:

Da VKM la ut protokoll for prosjektet på offentlig høring, ble vi kontaktet av Verdens helseorganisasjon (WHO) som orienterte om at de var i gang med et tilsvarende arbeid. For å unngå unødvendig dobbeltarbeid satt VKM sine planer i bero, i påvente av at WHO skulle ferdigstille sitt arbeid.

WHO har nå levert sin anbefaling om bruk av salterstattere. Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

WHO anbefaler bruk av kaliumklorid som salterstatter i husholdningssalt, men ikke som salt brukt i industriell produksjon av mat. Sett i lys av anbefalingen fra WHO, har Helsedirektoratet besluttet at de ikke har behov for at VKM fortsetter med sin vurdering av nytte og risiko om bruk av salterstattere. Arbeidet i VKM er derfor avsluttet.

Kunnskapsgrunnlaget for WHOs retningslinjene er publisert i en omfattende systematisk kunnskapsoppsummering. Referanse til kunnskapsgrunnlaget er: Brand A, Visser ME, Schoonees A, Naude CE. Replacing salt with lowsodium salt substitutes (LSSS) for cardiovascular health in adults, children and pregnant women. Cochrane Database Syst Rev. 2022, Issue 8.

Del denne side

Kontakt

liten portrettbilde av Bente Mangschou

Bente Mangschou

Prosjektleder. Klinisk ernæringsfysiolog

T: 98-83-10-12
Send e-post

Andre populære artikler