Hovedbudskap:
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget en oversikt over potensielt helseskadelige kjemiske stoffer i mat, drikke og kosttilskudd.
Oversikten omfatter:
- Naturlige giftstoffer fra muggsopp, planter og alger i sjøvann eller ferskvann
- Metaller og metalloider
- Persistente organiske miljøgifter (stoffer som er lite nedbrytbare og hoper seg opp i organismer)
- Aromastoffer
- Tilsetningsstoffer
- Prosessfremkalte stoffer (stoffer som dannes i visse matvarer under vanlig bearbeiding av mat, f.eks. steking eller grilling)
- «Andre stoffer» (stoffer i kosttilskudd og/eller energidrikker som har en ernæringsmessig og/eller fysiologisk effekt og som ikke er vitaminer og mineraler)
- Sporstoffer
Stoffene er rangert ut fra hvor giftige (toksiske) de er, grad av eksponering i befolkningen, mulige sårbare grupper og eventuell mangel på kunnskap om toksisitet og/eller eksponering.
Arbeidet er gjort på oppdrag fra Mattilsynet.
Bakgrunn
For å sikre at maten vi spiser er trygg, er det viktig at den ikke inneholder kjemiske stoffer i mengder som gjør den helsefarlig. Mattilsynet har flere program for overvåking og kartlegging av stoffer i mat. Mattilsynet trenger et bedre kunnskapsgrunnlag for å prioritere hvilke stoffer som skal overvåkes, og hvordan prøvetakingen bør foregå. Oversikten vil inngå i Mattilsynets arbeid med overvåking av kjemiske stoffer i mat, drikke og kosttilskudd.
VKMs hovedkomité er ansvarlig for rapporten.
Kontakt
Andre populære artikler