Hovedbudskap:
Vitenskapskomiteen for mat og miljø skal gjennomføre en nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold.
Nytte og risikovurderingen er bestilt av Mattilsynet.
Helsemessige konsekvenser
Mattilsynet ønsker svar på hvilke helsemessige konsekvenser det får dersom befolkningen:
- fortsetter med dagens inntak av fisk
- øker inntaket av fisk opp til inntaket som Helsedirektoratet anbefaler
- reduserer inntaket av fisk og erstatter deler eller hele inntaket med andre matvarer
Det er opp til VKM å vurdere hvilke stoffer og scenarier som er relevante.
De to første spørsmålene vil bli besvart i en rapport som publiseres i midten av juni 2022. Det tredje spørsmålet blir besvart i en egen rapport. Det er ikke avklart når den vil bli publisert.
Oppdatere råd og advarsler om fisk
Fisk inneholder næringsstoffer som er positive for helsa, men kan også inneholde ulike mengder stoffer som kan ha være skadelige. En nytte- og risikovurdering tar hensyn til både næringsstoffer og uønskede stoffer. Den vurderer om det totalt sett er positivt å spise en matvare eller ikke.
VKM har vurdert nytte og risiko ved fisk i norsk kosthold to ganger tidligere, i 2006 og i 2014.
Bakgrunnen for at Mattilsynet har bedt om en ny vurdering, er at det er kommet nye relevante data. Mattilsynet skal bruke nytte- og risikovurderingen til å oppdatere råd og advarsler om fisk til den norske befolkningen.
Prosjektgruppe
Prosjektgruppen i VKM består av:
- Lene Frost Andersen
, VKM-medlem i faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi, faglig leder av prosjektet
- Stine Ulven
, VKM-medlem faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
- Lisbeth Dahl,
VKM-medlem, faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
- Guri Skeie
, ekstern ekspert fra Universitetet i Tromsø
- Ingrid Kvestad
, ekstern ekspert fra NORCE Norwegian Research Center AS
- Monica Carlsen
, VKM-medlem, faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
- Josef Rasinger
, VKM-medlem faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
- Helle Knutsen
, VKM-medlem, faggruppen for forurensinger, naturlige toksiner og medisinrester
- Anders Goksøyr
, ekstern ekspert fra Universitetet i Bergen
- Haakon Meyer
, ekstern ekspert fra Folkehelseinstituttet
- Paula Berstad
, ekstern ekspert fra Kreftregisteret
- Lea Sletting Jakobsen
, ekstern ekspert fra Danmarks tekniske universitet
- Jostein Starrfelt, ekstern ekspert fra Folkehelseinstituttet
- Inger Therese Laugsand Lillegaard
, VKM-sekretariatet
- Bente Mangschou, VKM-sekretariatet
- Kirsten E. Rakkestad
, VKM-sekretariatet (prosjektleder)
VKMs hovedkomité er faglig ansvarlig og vil godkjenne nytte- og risikovurderingen.
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø