Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Energidrikker - vurdering av eventuelle negative helseeffekter hos barn og unge

Rapportnr:

Bestilt: 25.09.2018

Publisering: 01.02.2019

 

Hovedbudskap:

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal vurdere om inntak av energidrikker blant barn og unge mellom ni og 18 år kan ha negative helseeffekter.

Det er Mattilsynet som har bedt VKM om vurderingen.

VKM har utarbeidet en protokoll som beskriver metodikken som skal brukes i arbeidet.

Du kan lese protokollen her.PDF

Oppdrag

VKM skal:

  • se på a) et langvarig gjennomsnittlig inntak, b) et langvarig høyt inntak, og c) et akutt høyt inntak, både av energidrikker og koffein blant barn og unge
  • gjøre scenarioberegninger for innhold av koffein i energidrikker tilsvarende 15 mg koffein/100 ml, 32 mg koffein/100 ml, 40 mg koffein/100 ml og 55 mg koffein/100 ml
  • vurdere eventuell helserisiko mellom samtidig inntak av energidrikker og alkohol
  • vurdere eventuell helserisiko ved bruk av energidrikker i forbindelse med fysisk aktivitet som gir dehydrering

I tillegg skal VKM beregne totalinntaket av koffein fra kosten, det vil si fra blant annet kaffe- og tedrikker, sjokolademelk og kakao.

Definisjon på energidrikk

I denne bestillingen har Mattilsynet følgende definisjon på energidrikker:

«alkoholfrie drikker som inneholder minst 150 mg koffein (fra alle kilder) pr. liter, eller minst 150 mg koffein (fra alle kilder) pr. liter sammen med ett eller flere andre stoffer eller planteekstrakter som f.eks. glukuronolakton, inositol, guarana-alkaloider, ginseng, ginkoekstrakt og taurin. Energidrikkerkan også være tilsatt vitaminer, mineraler og/eller aminosyrer».

Definisjonen omfatter både energidrikker som er søtet med sukker, med kunstig søtstoff eller med både sukker og kunstig søtstoff.

Drikker som er basert på kaffe, te eller kaffe- eller teekstrakt, og som inneholder ordene kaffe eller te, er ikke omfattet av denne definisjonen. Se matinformasjonsforordningen vedlegg IIIlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Bakgrunn

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Mattilsynet om å utrede og anbefale tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av høyt konsum av energidrikker.

Grunnlagsmaterialet for utredningen skal være kunnskap om potensielle helseskader og data om inntak blant barn og unge i Norge.

Prosjektgruppen

Prosjektgruppen består av:

  • Ellen Bruzell, VKM-medlem faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk (faglig ansvarlig)
  • Josef Daniel Rasinger, VKM-medlem faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
  • Camilla Svendsen, VKM-medlem faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
  • Trine Husøy, VKM-medlem faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
  • Monica Hauger Carlsen, VKM-medlem faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
  • Berit Granum, VKM-medlem faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
  • Inger Therese Laugsand Lillegaard, seniorådgiver eksponeringsberegninger, VKM
  • Gro Mathisen, prosjektleder fra sekretariatet

Prosjektgruppen er satt sammen på bakgrunn av relevant faglig kompetanse og erfaring med risikovurdering.

Faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk vil godkjenne og være faglig ansvarlig for den endelige rapporten.

Februar 2019

Faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, emballasje og kosmetikk er ansvarlig for vurderingen. Den skal etter planen publiseres 1. februar 2019.

Kontakt

Gro Mathisen

Prosjektleder. Dr.Scient.

T: 21 62 28 06
M: 99 59 37 80
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie