VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-lysin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 62

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 12.12.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Det er ikke vist negative helseeffekter fra L-lysin i studier med mennesker. Heller ikke i en toksikologisk dyrestudie ble det funnet negative helseeffekter fra L-lysin.

VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 1000, 2000, 2500, 2750 og 3000 mg/dag L-lysin vil representere en risiko for negative helseeffekter i barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år). 

Aminosyren L-lysin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-Lysin finnes i mat. Gjennomsnittlig daglig inntak i USA var 5,3 g. Vi har ikke data for inntaket i Norge. L-Lysin er en essensiell aminosyre -det vil si at den ikke dannes i kroppen.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser av L-lysin i kosttilskudd: 1000, 2000, 2500, 2750 og 3000 mg/dag.

Aldersgrupper

Doser

1000 mg/dag

2000 mg/dag

2500 mg/dag

2750 mg/dag

3000 mg/dag

Barn (10-<14 år)






Ungdom (14-<18 år)






Voksne (≥18 år)






 

Kontakt

Sigrun Henjum

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 67 23 65 13

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie