Hovedbudskap:
VKM konkluderer at det er usannsynlig at dosene 10 mg per dag L-cystein og 250 og 500 mg per dag L-cystin i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter hos barn (10 til <14 år), mens doser på 750 og 1000 per dag L-cystin vil kunne forårsake negative helseeffekter.
For ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år) er det usannsynlig at dosene 10 mg per dag L-cystein og 250, 500 og 750 mg per dag L-cystin i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter, mens en dose på 1000 mg per dag L-cystin vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter.
Cystein og cystin forekommer i proteiner. Cystin består av to cysteinmolekyler. L-cystein er en svovelholdig aminosyre som kan dannes i kroppen. I kosten finner vi de svovelholdige aminosyrene hovedsakelig i kornprodukter og animalsk protein.
Om oppdraget
Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser i kosttilskudd: L-cystein 10 mg per dag og L-cystin 250, 500, 750 og 1000 mg per dag.
En oversikt over konklusjoner for L-cystein og L-cystin i kosttilskudd
L-cystein Doser i mg/dag | L-cystin Doser i mg/dag | ||||
Aldersgrupper | 10 | 250 | 500 | 750 | 1000 |
Barn | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{!}} | {{!}} |
Ungdom | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{!}} |
Voksne | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{!}} |
Vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter i de spesifiserte dosene
Usannsynlig med negative helseeffekter i de spesifiserte dosene
Kontakt
Leder av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi og medlem av hovedkomiteen. Professor.
M: 90 97 10 86