VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Revidert modell for vurdering av berikningssaker

Rapportnr: 2009: 07

Bestilt: 09.11.2008

Publisert: 25.02.2009

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi publiserte 27. februar 2006 en norsk tilpasning av en modell for vurdering av berikningssaker. I henhold til de beregningene som ble gjort den gang, kunne det tilsettes maksimum 1,1 µg vitamin D per 100 kcal matvare eller drikke uten at Tolerable Upper Intake Level ble overskredet for noen aldersgrupper i befolkningen.

På bakgrunn av rapporten Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen (Nasjonalt råd for ernæring, 2006) har Mattilsynet i ettertid gitt tillatelse til tilsetning av vitamin D i melk, smør, margarin og oljer ut over 1,1 µg/100 kcal.

I VKMs nye beregninger for vitamin D basert på samme modell som tidligere er det kalkulert med disse økte berikningstillatelsene fra Mattilsynet.

Beregningene viser at det nå kan tilsettes maksimum 0,6 µg vitamin D per 100 kcal matvare eller drikke uten at Tolerable Upper Intake Level vil bli overskredet for noen aldersgrupper i befolkningen.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie