Knut Tomas Dalen

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi. Dr.Philos.

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Knut Tomas har doktorgrad i molekylær ernæring. Hans nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er genmodifiserte organismer og ernæringsforskning i dyremodeller.

Curriculum vitae

Stilling

Førsteamanuensis, avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo

Faglig leder, Norsk transgensenter, Universitetet i Oslo.

Utdanning

2000 – 2005: Universitetet i Oslo - Dr. philos PhD student

1997 – 1999: Universitetet i Oslo - Master of Sceince Candidatus Scientiarum in biochemistry

1995 – 1997: Universitetet i Oslo - Biochemistry, various courses

1992 – 1995: Høgskolen i Østfold - Chemistry Engineer - specialized in Biotechnology

Arbeidserfaring

2013 – dd: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap – Førsteamanuensis

2009 – 2013: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap - Post doctor

2009 – 2009: Universitetet i Oslo/Forskningsparken - Post doctor

2007 – 2008: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap - Researcher

2005 – 2007: National Institutes of Health, USA - Gjesteforsker

2000 – 2005: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap - PhD student

Øvrig faglig bakgrunn

2014 – dd: Medlem av VKMs faggruppe for genmodifiserte organismer

2004 – dd: Medlem av the American Society for Biochemistry and Molecular Biology (ASBMB)

1997 – dd: Medlem av Norsk Biokjemisk Selskap (NBS)

Utvalgte publikasjoner

Haj-Yasein, N. N., O. Berg, F. Jerneren, H. Refsum, H. I. Nebb, and K. T. Dalen. 2017. Cysteine deprivation prevents induction of peroxisome proliferator-activated receptor gamma-2 and adipose differentiation of 3T3-L1 cells. Biochim Biophys Acta. 1862: 623-635.

Feng, Y. Z., J. Lund, Y. Li, I. K. Knabenes, S. S. Bakke, E. T. Kase, Y. K. Lee, A. R. Kimmel, G. H. Thoresen, A. C. Rustan, and K. T. Dalen. 2017. Loss of perilipin 2 in cultured myotubes enhances lipolysis and redirects the metabolic energy balance from glucose oxidation towards fatty acid oxidation. J Lipid Res. 58: 2147-2161.

Bindesboll C, Berg O, Arntsen B, et al. Fatty acids regulate perilipin5 in muscle by activating PPARdelta. Journal of lipid research. 2013;54:1949-63.

Hsieh K, Lee YK, Londos C, et al. Perilipin family members preferentially sequester to either triacylglycerol-specific or cholesteryl-ester-specific intracellular lipid storage droplets. Journal of cell science. 2012;125:4067-76.

Dalen KT, Dahl T, Holter E, et al. LSDP5 is a PAT protein specifically expressed in fatty acid oxidizing tissues. Biochimica et biophysica acta. 2007;1771:210-27.

Dalen KT, Ulven SM, Arntsen BM, et al. PPARalpha activators and fasting induce the expression of adipose differentiation-related protein in liver. Journal of lipid research. 2006;47:931-43.