Looking for English content? Try our English language search

Knut Tomas Dalen

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi. Dr.Philos.

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Knut Tomas har doktorgrad i molekylær ernæring. Hans nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er genmodifiserte organismer og ernæringsforskning i dyremodeller.

Stilling

Førsteamanuensis, avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo

Faglig leder, Norsk transgensenter, Universitetet i Oslo.

Utdanning

2000 – 2005: Universitetet i Oslo - Dr. philos PhD student

1997 – 1999: Universitetet i Oslo - Master of Sceince Candidatus Scientiarum in biochemistry

1995 – 1997: Universitetet i Oslo - Biochemistry, various courses

1992 – 1995: Høgskolen i Østfold - Chemistry Engineer - specialized in Biotechnology

Arbeidserfaring

2013 – dd: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap – Førsteamanuensis

2009 – 2013: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap - Post doctor

2009 – 2009: Universitetet i Oslo/Forskningsparken - Post doctor

2007 – 2008: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap - Researcher

2005 – 2007: National Institutes of Health, USA - Gjesteforsker

2000 – 2005: Universitetet i Oslo / Avdeling for ernæringsvitenskap - PhD student

Øvrig faglig bakgrunn

2014 – dd: Medlem av VKMs faggruppe for genmodifiserte organismer

2004 – dd: Medlem av the American Society for Biochemistry and Molecular Biology (ASBMB)

1997 – dd: Medlem av Norsk Biokjemisk Selskap (NBS)

Utvalgte publikasjoner

Haj-Yasein, N. N., O. Berg, F. Jerneren, H. Refsum, H. I. Nebb, and K. T. Dalen. 2017. Cysteine deprivation prevents induction of peroxisome proliferator-activated receptor gamma-2 and adipose differentiation of 3T3-L1 cells. Biochim Biophys Acta. 1862: 623-635.

Feng, Y. Z., J. Lund, Y. Li, I. K. Knabenes, S. S. Bakke, E. T. Kase, Y. K. Lee, A. R. Kimmel, G. H. Thoresen, A. C. Rustan, and K. T. Dalen. 2017. Loss of perilipin 2 in cultured myotubes enhances lipolysis and redirects the metabolic energy balance from glucose oxidation towards fatty acid oxidation. J Lipid Res. 58: 2147-2161.

Bindesboll C, Berg O, Arntsen B, et al. Fatty acids regulate perilipin5 in muscle by activating PPARdelta. Journal of lipid research. 2013;54:1949-63.

Hsieh K, Lee YK, Londos C, et al. Perilipin family members preferentially sequester to either triacylglycerol-specific or cholesteryl-ester-specific intracellular lipid storage droplets. Journal of cell science. 2012;125:4067-76.

Dalen KT, Dahl T, Holter E, et al. LSDP5 is a PAT protein specifically expressed in fatty acid oxidizing tissues. Biochimica et biophysica acta. 2007;1771:210-27.

Dalen KT, Ulven SM, Arntsen BM, et al. PPARalpha activators and fasting induce the expression of adipose differentiation-related protein in liver. Journal of lipid research. 2006;47:931-43.