Hilde Mellegård

Fagdirektør mat, cand.med.vet, Phd

Sekretariatet

Hilde er prosjekteier for mat- og fôrområdet, prosjektleder for hovedkomiteen og kontaktperson for Mattilsynet. Hun er utdannet veterinær og har en doktorgrad innen mikrobiologisk mattrygghet.

Curriculum vitae

Stilling

Fagdirektør/prosjekteier mat og fôr i VKM

Utdanning

2011: PhD innen mikrobiologi/mattrygghet (NMBU Veterinærhøgskolen)

2004: Cand.med.vet (Norges veterinærhøgskole)

Arbeidserfaring

2020-2022: Seksjonsleder ved avdeling for bakteriologi, Folkehelseinstituttet

2017-2020: Seniorrådgiver, sekretariatet i Bioteknologirådet

2015-2017: Forsker og leder for Senter for mattrygghet, NMBU Veterinærhøgskolen

2012-2015: Forsker, Senter for mattrygghet, NMBU Veterinærhøgskolen

2011-2012: Fagsjef Trygg Mat, Nortura SA

Utvalgte publikasjoner

Mellegård H, Strand SP, Christensen BE, Granum PE, Hardy SP (2011). Antibacterial activity of chemically defined chitosans: influence of molecular weight, degree of acetylation and test organism. International Journal of Food Microbiology 148 (1):48-54

Mellegård H, From C, Christensen BE, Granum PE. Inhibition of Bacillus cereus spore outgrowth and multiplication by chitosan (2011). International Journal of Food Microbiology 149 (3):218-225.

Mellegård H, Kovács ÁT, Lindbäck T, Christensen BE, Kuipers OP, Granum PE (2011). Transcriptional responses of Bacillus cereus towards challenges with the polysaccharide chitosan. PLoS One 6 (9) e242304. doi:10.1371/journal.pone.0024304

Kristina Borch-Pedersen, Hilde Mellegård, Kai Reineke, Preben Boysen, Robert Sevenich, Toril Lindbäck, Marina Aspholm (2017). The effects of high pressure on Bacillus licheniformis spore germination and inactivation. Applied and Environmental Microbiology 83, doi:10.1128/AEM.00503- 17

Davide Porcellato, Marina Aspholm, Siv Borghild Skeie, Marte Monshaugen, Johanne Brendehaug, Hilde Mellegård (2018). Microbial diversity of consumption milk during processing and storage. International Journal of Food Microbiology 266: 21-30, doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2017.11.004.

Davide Porcellato, Marina Aspholm, Siv Borghild Skeie, Hilde Mellegård (2019). Application of a novel amplicon-based sequencing approach reveals the diversity of the Bacillus cereus group in stored raw and pasteurized milk. Food Microbiology 81: 32-39, doi.org/10.1016/j.fm.2018.01.014.