
Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Tilsetning av plantesteroler til margarin, melkedrikk og yoghurt
Bestilt: 08.10.2004
Rapportnr: 2005: 27
Publisert: 28.04.2005
Hovedbudskap:
Mattilsynet ba i 2004 VKM å foreta en vurdering av Becel pro.activ lettmargarin, Becel pro.activ melkedrikk og Becel pro.activ yoghurt fra Unilever Bestfoods AS tilsatt fytosteroler. Alle produktene er godkjent som ny mat i EU og har vært vurdert av Scientific Committee on Food (SCF) i EU. Faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi i VKM støtter SCFs helserisikovurderinger av tilsetning av fytosteroler i matvarer/drikker.
Faggruppen støtter videre SCFs tidligere vurderinger om at det totale inntaket av fytosteroler/stanoler ikke bør overstige 3 g/dag.
Estimerte beregninger fra NORKOST viser at det vil kunne medføre et høyere inntak enn 3 g/dag for gjennomsnittet dersom all lettmargarin, skummet melk/lettmelk og yoghurt var tilsatt angjeldende mengde fytosteroler.
For 95-persentilen vil angjeldende tilsetning kunne medføre et høyere inntak enn 3 g/dag bare ved lettmargarin alene.
"Worst case"-estimat viser et mulig inntak på opptil 8 g/dag for 95-persentilen av brukere av lettmargarin, skummet melk/lettmelk og yoghurt samlet dersom alle produkter var tilsatt angjeldende mengde fytosteroler.
Et økende antall ulike produkter med tilsetning av fytosteroler gir økt risiko for et inntak som overstiger 3 g/dag.
Kontakt
Andre populære artikler