VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Skal vurdere konsekvenser av å endre maksimumsgrensen for krom i kosttilskudd

Rapportnr:

Bestilt: 06.10.2017

Publiseres: 01.03.2018

Hovedbudskap:

Vitenskapskomiteen skal vurdere konsekvenser av å sette maksimumsgrensen for krom i kosttilskudd til 50, 125, 200 eller 300 μg/dag.

Oppdraget omfatter alle aldersgrupper over 1 år.

Bakgrunnen for oppdraget er at Mattilsynet vil vurdere å fastsette en ny nasjonal maksimumsgrense for krom i kosttilskuddsforskriften. Den tidligere maksimumsgrensen for krom var 125 μg per dag. Den ble opphevet 30. mai 2017.

VKM skal også vurdere inntaket av krom fra kosten. Ettersom det ikke finnes data for inntak av krom i Norge, er VKM er bedt om å vurdere om inntak fra andre land kan være representative for Norge.

Krom

Treverdig krom er et sporstoff, og fisk, helkornprodukter, nøtter, erter, bønner, krydder og kjøttprodukter er gode kilder i kosten. På grunn av utilstrekkelige data, er det ikke gitt anbefalinger for inntak av krom i Norge.

VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi vil være ansvarlig for risikovurderingen.

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie