Dyrehelse og dyrevelferd

Risikovurdering, Infeksiøs lakseanemi (ILA)

Bestilt:

Rapportnr: 2007: 01

Publisert: 21.01.2007

Hovedbudskap:

Vitskapskomiteen for mattryggleik (VKM) har overlevert ein rapport til Mattilsynet, der ein svarer på ei rekkje spørsmål om fiskesjukdommen Infeksiøs lakseanemi (ILA). Arbeidet er utført av ei ad hoc-gruppe, og rapporten er òg behandla av VKM si faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd. Faggruppa støttar ad hoc-gruppa sine konklusjonar i rapporten.

Spørsmåla ein har forsøkt å svare på, omhandlar enkelte eigenskapar ved viruset og sjukdommen, smittevegar og sporing av smittekjelder. 

Ad hoc-gruppa vurderer at ein ikkje kan utelukke vertikal overføring av ILA-virus. Derimot er ein ikkje i stand til å estimere eventuell effekt på spreiing av sjukdom som ei følgje av mogleg vertikal overføring av virus. 

Dagens kunnskapar om genetiske eigenskapar hos dei enkelte stammane av ILA-virus blir brukt i fylogenetiske studiar, men ad hoc-gruppa vurderer dei til å ikkje vere tilstrekkelege for sikker sporing av virus og smittekjelder. Epidemiologiske opplysningar innhenta for dei enkelte sjukdomsutbrota er også naudsynt for å kunne vurdere dette.

Ad hoc-gruppa meiner at brønnbåttransport er ein viktig risikofaktor for spreiing av ILA-virus. Ein vurderer at ILA-virus kan vere infektivt i miljøet utanfor laksen i opptil fleire veker. 

Det finst mange variantar av ILA-virus. Dagens informasjon tyder på at HPRO-varianten ikkje er assosiert med klassisk ILA-sjukdom hos laks. Ad hoc-gruppa meiner at det ikkje føreligg tilstrekkeleg dokumentasjon til å konkludere at denne varianten er avirulent. 

Sjølv om utbreiinga av ILA-virus i norsk oppdrettsnæring ikkje er tilstrekkeleg kartlagt, meiner ein at næringa i seg sjølv er eit viktig reservoar for viruset i dag. Vill brunørret og laks blir betrakta som viktige naturlege reservoar.

Når det gjeld undersøkjing for eventuell førekomst av ILA-virus, vurderast det dit hen at screening av enkelte grupper laks, følgt av tiltak, moglegvis kan bidra til nedsett smittepress. 

Kontakt

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

The Norwegian Scientific Committee for Food and Environment

Send e-post

Andre populære artikler