Hovedbudskap:
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har overlevert en risikovurdering av pærebrann til Mattilsynet. Pærebrann er en plantesykdom forårsaket av bakterien Erwinia amylovora. Faggruppe for plantehelse, plantevernmidler og rester av plantevernmidler (nå Faggruppe for plantehelse) har utarbeidet risikovurderingen med bakgrunn i en utredning fra Bioforsk Plantehelse.
Mattilsynet har bedt VKM om spesielt å belyse hvilke produksjonsmessige og økonomiske konsekvenser en eventuell spredning til viktige fruktdistrikter, som Hardanger, Sogn og Fjordane og Telemark, vil kunne få for fruktprodusentene.
Det er også behov for å få belyst hvilke konsekvenser en slik spredning vil få for planteskoler, hageeiere, samt eventuelle miljømessige konsekvenser.
Bioforsk har vurdert plantehelserisiko og gitt en oppdatert status for pærebrann i Norge. Nye resultater for blomsterinfeksjonsrisiko basert på analyser av klima- og fenologiske data legges frem i rapporten.
Det konkluderes med at dersom E. amylovora introduseres til fruktdistriktene i Norge, forventes det små tap for kommersiell fruktproduksjon og planteskoler, under det gjeldende regelverk i Norge.
Dersom det lempes på gjeldende regelverk og tiltak for bekjempelse av pærebrann i Norge og pærebrann blir introdusert til fruktdistriktene, vil de forventede tap for kommersiell fruktproduksjon og planteskoler øke til et moderat nivå.
I et hypotetisk ”worst-case” scenario, der de økonomiske konsekvensene ved et utbrudd tilsvarer et avlingstap på 50% for pærer og 20% for epler, estimerer Bioforsk i sin rapport et årlig tap på 15,6 mill NOK for epler og 2,5 mill. NOK for pærer.
VKMs Faggruppe for plantehelse (tidligere Faggruppe for plantehelse, plantevernmidler og rester av plantevernmidler) gir følgende risikovurdering av pærebrann:
Faggruppen har utarbeidet risikovurderingen med bakgrunn i en utredning fra Bioforsk.
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø