Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Jodberikning – tilsetning av jod til salt

Rapportnr:

Bestilt: 09.04.2018

Publisering: 15.09.2019

 

Hovedbudskap:

Mattilsynet ber Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om en nytte- og risikovurdering av tilsetning av jod til bordsalt, i brødvarer og i vegetabilske alternativer til kumelk.

Mattilsynet ønsker svar på helsemessige konsekvenser av å tilsette jod til bordsalt, brød og vegetabilske alternativer til kumelk.

Risiko for jodmangel

Jodmangel hos gravide og hos kvinner som ammer kan føre til nedsatt mental utvikling hos barnet.

I juni 2016 publiserte Nasjonalt råd for ernæring en rapport som pekte på at jodinntak blant kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende er lavt i Norge.

Andre som står i fare for å ha for lavt jodinntak er veganere, melke- og fiskeallergikere og utsatte innvandrergrupper.

Risiko for høyt inntak

Både jodmangel og jodoverskudd øker risikoen for forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. Nivået for optimalt jodinntak ser ut til å være relativt smalt.

Ved å tilsette jod til bordsalt og i industrisalt som brukes i brød, vil det være risiko for at grupper som allerede har et tilstrekkelig jodinntak, får for høyt inntak. Tidligere beregninger har vist at 2-åringer og voksne menn kan være risikogrupper for høyt jodinntak. Det gjelder også brukere av kosttilskudd med jod- og tang- og tareprodukter.

Matkilder med jod

De viktigste kildene til jod i norsk kosthold er melk og meieriprodukter, fisk, annen sjømat og egg.

På det norske markedet finnes det bordsalt som er tilsatt jod. Det er tillatt med opptil 5 mikrogram jod per gram salt.

VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi er ansvarlig for nytte- og risikovurderingen.

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder. Klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie