Hovedbudskap:
VKM skal vurdere hvilken risiko sekkdyret havnespy kan utgjøre for norsk biologisk mangfold dersom arten får spre seg langs norskekysten.
VKM skal også vurdere negative konsekvenser for marine næringer.
Risikovurderingen gjøres på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Bakgrunn
Havnespy (Didemnum vexillum), også kalt japansk sjøpung, ble første gang oppdaget i Norge utenfor Stavanger i november 2020. Så langt er den observert på 26 ulike steder i Rogaland og Vestland, ifølge Artsdatabanken.
Havnespy er en fremmed, skadelig art som hører hjemme i Stillehavet. Artsdatabanken klassifiserte den som dørstokkart i 2018, og vurderte at potensialet for invasjon og negative økologiske effekter er svært høy. I tillegg kan havnespy ha store negative konsekvenser for marine næringer.
Oppdrag
Miljødirektoratet trenger kunnskap om havnespy i Norge for å kunne prioritere tiltak som kan redusere konsekvenser av at arten etablerer seg. I tillegg til å gjøre en risikovurdering av havnespy, skal VKM identifisere og vurdere risikoreduserende tiltak, og foreslå “tiltakspakker”.
Oppdraget er delt i to. I første del skal aktuelle strakstiltak på kort sikt (1-3 år) listes opp og vurderes. I andre del skal det leveres en helhetlig rapport som svar på oppdraget.
Prosjektgruppe
Prosjektgruppen består av:
- Johanna Järnegren Åpnes i nytt vindu., faggruppen for fremmede organismer og handel med truede arter, CITES (faglig ansvarlig)
- Vivian Husa Pdf, 56.2 kB, åpnes i nytt vindu., ekstern ekspert, Havforskningsinstituttet
- Bjørn Gulliksen Pdf, 55.5 kB, åpnes i nytt vindu., ekstern ekspert, Universitetet i Tromsø
- Eivind Oug Pdf, 57 kB, åpnes i nytt vindu., ekstern ekspert/pensjonist, Norsk institutt for vannforskning, NIVA
- Martin Malmstrøm, Åpnes i nytt vindu. VKMs sekretariat, prosjektleder
Risikovurderingen skal godkjennes av VKMs faggruppe for biologisk mangfold. I slutten av mars 2022 skal VKM levere et notat med foreløpige vurderinger av strakstiltak. Den fullstendige risikovurderingen skal leveres i løpet av februar 2023..
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø