Hovedbudskap:
VKM fant ingen studier som har undersøkt om det forekommer negative helseeffekter fra L-tyrosin i mennesker. I en toksikologisk dyrestudie med rotter har L-tyrosin ført til forandringer i blant annet i lever og nyrer og økte blodfettnivåer.
VKM konkluderer med at det er sannsynlig at de spesifiserte dosene på 1250, 1500, 1750, og 2000 mg/dag L-tyrosin vil kunne innebære en risiko for negative helseeffekter i barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år).
Aminosyren L-tyrosin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-Tyrosin finnes i mat og dannes i kroppen fra aminosyren fenylalanin. Gjennomsnittlig daglig inntak av tyrosin i kosten i USA var 2,8 g. Vi har ikke data for inntaket i Norge.
Om oppdraget
Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-tyrosin i kosttilskudd: 1250, 1500, 1750 og 2000 mg/dag.
En oversikt over konklusjoner for L-tyrosin i kosttilskudd
Aldersgrupper | 1250 mg/dag | 1500 mg/dag | 1750 mg/dag | 2000 mg/dag |
Barn 10 - <14 år | {{!}} | {{!}} | {{!}} | {{!}} |
Ungdom 14 - <18 år | {{!}} | {{!}} | {{!}} | {{!}} |
Voksne ≥18 år | {{!}} | {{!}} | {{!}} | {{!}} |
Vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter i de spesifiserte dosene
Kontakt
Andre populære artikler