VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-tyrosin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 61

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 12.12.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM fant ingen studier som har undersøkt om det forekommer negative helseeffekter fra L-tyrosin i mennesker. I en toksikologisk dyrestudie med rotter har L-tyrosin ført til forandringer i blant annet i lever og nyrer og økte blodfettnivåer.

VKM konkluderer med at det er sannsynlig at de spesifiserte dosene på 1250, 1500, 1750, og 2000 mg/dag L-tyrosin vil kunne innebære en risiko for negative helseeffekter i barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år).

Aminosyren L-tyrosin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-Tyrosin finnes i mat og dannes i kroppen fra aminosyren fenylalanin. Gjennomsnittlig daglig inntak av tyrosin i kosten i USA var 2,8 g. Vi har ikke data for inntaket i Norge.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-tyrosin i kosttilskudd: 1250, 1500, 1750 og 2000 mg/dag.

Aldersgrupper

Doser

1250 mg/dag

1500 mg/dag

1750 mg/dag

2000 mg/dag

Barn (10-<14 år)





Ungdom (14-<18 år)





Voksne (≥18 år)





 

Kontakt

Livar Frøyland

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 48 18 50 32

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie