VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-tryptofan i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 04

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 01.03.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM konkluderer med at de spesifiserte dosene 250 mg/dag, 300 mg/dag og 450 mg/dag L-tryptofan i kosttilskudd vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter hos voksne (≥18 år), ungdom (14 til <18 år) og barn (10 til <14 år). 

Fire aspekter vedrørende trygghet av tryptofantilskudd er identifisert i tidligere beskrevet i litteraturen:

  • Manglende appetitt, kvalme og oppkast, svimmelhet, søvnighet, skjelving, utmattelse og hodepine
  • Mistanke om økt risiko for grå stær
  • Eosinofili-myalgi-syndromet (EMS), en alvorlig tilstand som antas å være forårsaket av urenheter i tryptofantilskudd, selv om dette fremdeles er uavklart
  • Bivirkninger som skyldes interaksjoner ved samtidig bruk av antidepressive legemidler

Om L-trypofan

L-tryptofan er en aminosyre som er essensiell for mennesker. I et vanlig kosthold finnes L-tryptofan i et bredt utvalg proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, melk og meieriprodukter, egg, bønner, linser, samt brød og kornprodukter, pasta, ris, frukt og grønnsaker.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser tryptofan i kosttilskudd: 250 mg/dag, 300 mg/dag, and 450 mg/dag.

Aldersgrupper

Doser

250 mg/dag

300 mg/dag

1000 mg/dag

Barn (10-<14 år)




Ungdom (14-<18 år)




Voksne (≥18 år)




 

Kontakt

Kristin Holvik

Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 21 07 83 97

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie