Hovedbudskap:
Fire aspekter vedrørende trygghet av tryptofantilskudd er identifisert i tidligere rapporter:
- Manglende appetitt, kvalme og oppkast, svimmelhet, søvnighet, skjelving, utmattelse og hodepine
- Mistanke om økt risiko for grå stær
- Eosinofili-myalgi-syndromet (EMS), en alvorlig tilstand som antas å være forårsaket av urenheter i tryptofantilskudd, selv om dette fremdeles er uavklart
- Bivirkninger som skyldes interaksjoner ved samtidig bruk av antidepressive legemidler
VKM konkluderer med at de spesifiserte dosene 250 mg/dag, 300 mg/dag og 450 mg/dag L-tryptofan i kosttilskudd vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter hos voksne (≥18 år), ungdom (14 til <18 år) og barn (10 til <14 år).
L-tryptofan er en aminosyre som er essensiell for mennesker. I et vanlig kosthold finnes L-tryptofan i et bredt utvalg proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, melk og meieriprodukter, egg, bønner, linser, samt brød og kornprodukter, pasta, ris, frukt og grønnsaker.
Om oppdraget
Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser tryptofan i kosttilskudd: 250, 300 og 450 mg/dag.
En oversikt over konklusjoner for L-tryptofan i kosttilskudd
Aldersgrupper | 250 mg/dag | 300 mg/dag | 450 mg/dag |
Barn 10 - <14 år | {{!}} | {{!}} | {{!}} |
Ungdom 14 - <18 år | {{!}} | {{!}} | {{!}} |
Voksne ≥18 år | {{!}} | {{!}} | {{!}} |
Vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter i de spesifiserte dosene
Kontakt
Andre populære artikler