Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-tryptofan i kosttilskudd

Bestilt:

Rapportnr: 2016: 04

Publisert: 01.03.2016

Hovedbudskap:

Fire aspekter vedrørende trygghet av tryptofantilskudd er identifisert i tidligere rapporter:

  • Manglende appetitt, kvalme og oppkast, svimmelhet, søvnighet, skjelving, utmattelse og hodepine
  • Mistanke om økt risiko for grå stær
  • Eosinofili-myalgi-syndromet (EMS), en alvorlig tilstand som antas å være forårsaket av urenheter i tryptofantilskudd, selv om dette fremdeles er uavklart
  • Bivirkninger som skyldes interaksjoner ved samtidig bruk av antidepressive legemidler

VKM konkluderer med at de spesifiserte dosene 250 mg/dag, 300 mg/dag og 450 mg/dag L-tryptofan i kosttilskudd vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter hos voksne (≥18 år), ungdom (14 til <18 år) og barn (10 til <14 år). 

L-tryptofan er en aminosyre som er essensiell for mennesker. I et vanlig kosthold finnes L-tryptofan i et bredt utvalg proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, melk og meieriprodukter, egg, bønner, linser, samt brød og kornprodukter, pasta, ris, frukt og grønnsaker.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser tryptofan i kosttilskudd: 250, 300 og 450 mg/dag.

En oversikt over konklusjoner for L-tryptofan i kosttilskudd

Aldersgrupper

250 mg/dag

300 mg/dag

450 mg/dag

Barn 10 - <14 år

{{!}}

{{!}}

{{!}}

Ungdom 14 - <18 år

{{!}}

{{!}}

{{!}}

Voksne ≥18 år

{{!}}

{{!}}

{{!}}

 

fdgdg

Vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter i de spesifiserte dosene

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder. Klinisk ernæringsfysiolog

T: 98-83-10-12
Send e-post

Andre populære artikler