VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-treonin i kosttilskudd

Rapportnr: 2017: 10

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 27.04.2017

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

L- treonin er en essensiell aminosyre uten kjente negative helseeffekter. I søk etter vitenskapelig litteratur fant VKM fire humanstudier og en dyrestudie.

På bakgrunn av humanstudiene konkluderer VKM med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 1000, 1200, 1500, 2000 og 2400 mg L-treonin per dag i kosttilskudd vil kunne innebære en risiko for negative helseeffekter i noen av de tre aktuelle aldersgruppene (barn 10 til <14 år ungdom 14 til <18 år og voksne ≥18 år).

L-Treonin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-Treonin finnes også i vanlig mat og drikke, og i 1998 var gjennomsnittlig daglig inntak av L-treonin i kosten i USA ca. 3 g. Vi har ikke data for inntaket i Norge.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-treonin i kosttilskudd: 1000, 1200, 1500, 2000 og 2400 mg/dag.

Aldersgrupper

Doser

1000 mg/dag

1200 mg/dag

1500 mg/dag

2000 mg/dag

2400 mg/dag

Barn (10-<14 år)






Ungdom (14-<18 år)






Voksne (≥18 år)






 

Kontakt

Martinus Løvik

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 91 37 73 88

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie