VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-serin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 59

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 12.12.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM fant ingen relevante studier som har undersøkt om det forekommer negative helseeffekter fra L-serin i mennesker. Det ble ikke funnet negative helseeffekter fra L-serin i tre toksikologisk dyrestudier med rotter.

VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 50, 500, 1250, 1000, 1500 og 1750 mg/dag L-serin i kosttilskudd vil representere en risiko for negative helseeffekter i barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år).

Aminosyren L-serin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-Serin finnes i mat. Gjennomsnittlig daglig inntak i USA var 3,5 g. Vi har ikke data for inntaket i Norge. L-Serin dannes også i kroppen.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser av L-serin i kosttilskudd: 50, 500, 1250, 1000, 1500 og 1750 mg/dag.

Aldersgrupper

Doser

50 mg/dag

500 mg/dag

1000 mg/dag

1250 mg/dag

1500 mg/dag

1750 mg/dag

Barn (10-<14 år)







Ungdom (14-<18 år)







Voksne (≥18 år)







 

Kontakt

Tonje H. Stea

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 38 14 23 24

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie