Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-leucin, L-isoleucin og L-valin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 33

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 27.06.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Det finnes ikke relevante studier med L-leucin, L-isoleucin og L-valin i mennesker som dokumenterer skadelige effekter og ved hvilket dosenivå skader eventuelt inntrer. På grunn av ulik metabolisme hos mennesker og dyr kan ikke dyrestudier benyttes i risikovurdering av disse aminosyrene.

På grunn av mangel på studier som undersøker skadelige effekter av disse aminosyrene har det ikke vært mulig for VKM å gi noen konklusjon om de spesifiserte dosene L-leucin, L-isoleucin og L-valin i kosttilskudd er skadelige.

L-leucin er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-leucin er en essensiell aminosyre.

L-isoleucin er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-isoleucin er en essensiell aminosyre.

L-valin er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-valin er en essensiell aminosyre.

Leucin, isoleucin og valin er kjent som Branched Chain Amino Acids (BCAAs) eller forgrenede aminosyrer. Forgrenede aminosyrer er en del av alle kjente proteinholdige matvarer som meieriprodukter, kjøtt, egg, nøtter, korn, frø, avokado, og spiselige sjøplanter.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser av L-leucin i kosttilskudd: 2500, 3000, 4000, 5000 og 5250 mg/dag.

En oversikt over konklusjoner for L-leucin i kosttilskudd

Aldersgrupper

Doser

2500, 3000, 4000, 5000 og 5250 mg/dag

Barn 10 - <14 år

Ikke tilstrekkelig data til å konkludere

Ungdom 14 - <18 år

Voksne ≥18 år

 

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser av L-isoleucin i kosttilskudd: 1500, 1750, 2000 og 2500 mg/dag.

En oversikt over konklusjoner for L-isoleucin i kosttilskudd

Aldersgrupper

Doser

1500, 1750, 2000 og 2500 mg/dag

Barn 10 - <14 år

Ikke tilstrekkelig data til å konkludere

Ungdom 14 - <18 år

Voksne ≥18 år

 

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser av L-valin i kosttilskudd: 1500, 1750, 2000, 2250 og 2500 mg/dag.

En oversikt over konklusjoner for L-valin i kosttilskudd

Aldersgrupper

Doser

1500, 1750, 2000, 2250 og 2500 mg/dag

Barn 10 - <14 år

Ikke tilstrekkelig data til å konkludere

Ungdom 14 - <18 år

Voksne ≥18 år

 

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie