Hovedbudskap:
Det har ikke vært beskrevet noen spesifikke negative helseeffekter ved histidin i vitenskapelige artikler.
VKM konkluder med at for voksne (≥18 år), ungdom (14 til <18 år) og barn (10 til <14 år) er det usannsynlig at de spesifiserte dosene på 550 og 600 mg/dag L-histidin i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter.
L-histidin er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-histidin er en betinget essensiell aminosyre. Det vil si at under enkelte betingelser kan ikke kroppen selv danne tilstrekkelig histidin. Aminosyrer er byggesteiner i proteiner, og histidin inngår dermed også i proteiner i kosten.
Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-histidin i kosttilskudd: 550 og 600 mg/dag.
L-histidin i kosttilskudd og risiko for negative helseeffekter
Doser i mg/dag | ||
Aldersgrupper | 550 | 600 |
Barn 10 - <14 år | {{-}} | {{-}} |
Ungdom 14 - <18 år | {{-}} | {{-}} |
Voksne ≥18 år | {{-}} | {{-}} |
Risiko for negative helseeffekter
Usannsynlig med negative helseeffekter
Kontakt
Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.
T: 21 07 83 97
Vitenskapskomiteen for mat og miljø