Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-histidin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 24

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 27.06.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Det har ikke vært beskrevet noen spesifikke negative helseeffekter ved histidin i vitenskapelige artikler.

VKM konkluder med at for voksne (≥18 år), ungdom (14 til <18 år) og barn (10 til <14 år) er det usannsynlig at de spesifiserte dosene på 550 og 600 mg/dag L-histidin i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter.

L-histidin er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-histidin er en betinget essensiell aminosyre. Det vil si at under enkelte betingelser kan ikke kroppen selv danne tilstrekkelig histidin. Aminosyrer er byggesteiner i proteiner, og histidin inngår dermed også i proteiner i kosten.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-histidin i kosttilskudd: 550 og 600 mg/dag.

L-histidin i kosttilskudd og risiko for negative helseeffekter


Doser i mg/dag

Aldersgrupper

550

600

Barn 10 - <14 år

{{-}}

{{-}}

Ungdom 14 - <18 år

{{-}}

{{-}}

Voksne ≥18 år

{{-}}

{{-}}

 

fdgdg

Risiko for negative helseeffekter

fdgdg

Usannsynlig med negative helseeffekter

Kontakt

Kristin Holvik

Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 21 07 83 97

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie