
Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Andre stoffer
L-glutaminsyre i kosttilskudd
Bestilt: 05.05.2015
Publisert: 27.06.2016
Hovedbudskap:
Det har ikke vært beskrevet noen spesifikke negative helseeffekter ved glutaminsyre i vitenskapelige artikler.
VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 og 5500 mg/dag L-glutaminsyre i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter for hos ungdom (14 til <18 år) eller voksne (≥18 år).
For barn (10 til <14 år) er det usannsynlig at de spesifiserte dosene på 1000, 2000, 3000 og 4000 mg/dag L-glutaminsyre i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter. Dosene 5000 og 5500 mg/dag L-glutaminsyre i kosttilskudd vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter.
L-glutaminsyre er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Kroppen kan selv lage L-glutaminsyre i tilstrekkelig mengder, og L-glutaminsyre kalles derfor en ikke essensiell aminosyre. Aminosyrer er byggesteiner i proteiner, og glutaminsyre inngår dermed også i proteiner i kosten.
Om oppdraget
Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-glutaminsyre i kosttilskudd: 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 og 5500 mg/dag.
Alders- | Doser | 1000 mg/dag | 2000 mg/dag | 3000 mg/dag | 4000 mg/dag | 5000 mg/dag | 5500 mg/dag |
Barn (10-<14 år) | |||||||
Ungdom (14-<18 år) | |||||||
Voksne (≥18 år) |
Andre populære artikler