Hovedbudskap:
Det har ikke vært beskrevet noen spesifikke negative helseeffekter ved glutamin i vitenskapelige artikler.
VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene 3500, 5000, 8000, 10000, 12000, 15000 og 16500 mg/dag L-glutamin i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter hos barn (10 til < 14 år), ungdom (14 til >18 år) eller voksne (≥18 år).
VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 og 5500 mg/dag L-glutaminsyre i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter for hos ungdom (14 til <18 år) eller voksne (≥18 år).
For barn (10 til <14 år) er det usannsynlig at de spesifiserte dosene på 1000, 2000, 3000 og 4000 mg/dag L-glutaminsyre i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter. Dosene 5000 og 5500 mg/dag L-glutaminsyre i kosttilskudd vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter.
L-glutamin er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Kroppen kan selv lage L-glutamin i tilstrekkelige mengder, det vil si den mengden kroppen trenger, og L-glutamin kalles derfor en ikke essensiell aminosyre. Aminosyrer er byggesteiner i proteiner, og glutamin inngår dermed også i proteiner i kosten. Det har ikke vært beskrevet noen spesifikke negative helseeffekter ved L-glutamin i vitenskapelige artikler.
L-glutaminsyre er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Kroppen kan selv lage L-glutaminsyre i tilstrekkelig mengder, og L-glutaminsyre kalles derfor en ikke essensiell aminosyre. Aminosyrer er byggesteiner i proteiner, og glutaminsyre inngår dermed også i proteiner i kosten.
Om oppdraget
Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser:
L-glutamin i kosttilskudd: 3500, 5000, 8000, 10000, 12000, 15000 og 16500 mg/dag.
L-glutaminsyre i kosttilskudd: 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 og 5500 mg/dag.
En oversikt over konklusjoner for L-glutamin i kosttilskudd
Doser i mg/dag | |||||||
Aldersgrupper | 3500 | 5000 | 8000 | 10000 | 12000 | 15000 | 16500 |
Barn 10 - <14 år | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Ungdom 14 - <18 år | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Voksne ≥18 år | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Usannsynlig med negative helseeffekter
En oversikt over konklusjoner for L-glutaminsyre i kosttilskudd
Doser i mg/dag | ||||||
Aldersgrupper | 1000 | 2000 | 3000 | 4000 | 5000 | 5500 |
Barn 10 - <14 år | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{!}} | {{!}} |
Ungdom 14 - <18 år | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Voksne ≥18 år | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Risiko for negative helseeffekter
Usannsynlig med negative helseeffekter
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø
The Norwegian Scientific Committee for Food and Environment
Andre populære artikler