Hovedbudskap:
Det mangler tilstrekkelig kunnskap om mulige negative helseeffekter ved langvarig inntak av fenylalanin hos friske individer og det foreligger ingen øvre inntaksgrense. Pasienter med fenylketonuri (PKU; Føllings sykdom) tåler ikke fenylalanin og må følges nøye opp av helsepersonell slik at ikke mengden fenylalanin i blodet blir så høyt at det kan medføre redusert vekst og hjerneutvikling.
VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene 100, 250, 500, 750 og 1000 mg/dag L-fenylalanin i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter hos voksne (≥18 år), ungdom (14 til <18 år) og barn (10 til <14 år). Konklusjonen gjelder ikke for pasienter med fenylketonuri (Føllings sykdom).
På grunn av mangel på data, kan det ikke gis noen konklusjoner for DL-fenylalanin.
L-fenylalanin er en essensiell aminosyre og vi må derfor få denne tilført via kosten vår. Aminosyrer inngår i proteiner og L-fenylalanin finnes i proteinrik mat slik som melk, kjøtt, fisk, egg og ost. DL-fenylalanin er en blanding av L- og D-fenylalanin. D-fenylalanin er en stereoisomer som ikke finnes naturlig i kosten.
Om oppdraget
Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser:
DL-fenylalanin i kosttilskudd: 50 og 75 mg/dag.
L-fenylalanin i kosttilskudd: 100, 250, 500, 750 og 1000 mg/dag.
En oversikt over konklusjoner for DL-fenylalanin og L-fenylalanin i kosttilskudd
DL-fenylalanin Doser i mg/dag | L-fenylalanin Doser i mg/dag | ||||||
Aldersgrupper | 50 | 75 | 100 | 250 | 500 | 750 | 1000 |
Barn | Ingen konklusjon | Ingen konklusjon | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Ungdom | Ingen konklusjon | Ingen konklusjon | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Voksne | Ingen konklusjon | Ingen konklusjon | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} | {{-}} |
Usannsynlig med negative helseeffekter i de spesifiserte dosene
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø
The Norwegian Scientific Committee for Food and Environment
Andre populære artikler