VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Kreatin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 56

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 12.12.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Doser med kreatin fra kosttilskudd på 5,0, 10,0 og 24,0 g/dag kan innebære risiko for negative helseeffekter hos voksne. Det er lite dokumentasjon for at doser på 5,0, 10,0 og 24,0 g/dag ikke vil ha negative helseeffekter i den generelle befolkningen.

For barn (10-14 år) og ungdom (14-17 år) vil de spesifiserte dosene på 3,0, 5,0, 10,0 og 24,0 g/dag med kreatin fra kosttilskudd kunne innebære en risiko for negative helseeffekter.

Det er usannsynlig at en dose kreatin fra kosttilskudd på 3,0 g/dag vil forårsake negative helseeffekter hos voksne (≥18 år).

Kreatin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Kreatin finnes i mat og dannes i kroppen. Gjennomsnittlig daglig inntak av kreatin i kosten er ca. 1 g. Kroppens egen produksjon utgjør også om lag 1 g.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser kreatin i kosttilskudd: 3,0, 5,0, 10,0 og 24,0 g/dag.

Aldersgrupper

Doser

3 g/dag

5 g/dag

10 g/dag

24 g/dag

Barn (10-<14 år)





Ungdom (14-<18 år)





Voksne (≥18 år)





 

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
@: bente.mangschou@vkm.no

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie