VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Eikosapentaensyre (EPA), Dokosapentaensyre (DPA) og Dokosaheksaensyre (DHA) i kosttilskudd

Rapportnr: 2015: 27

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 20.11.2015

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Bekymringer over høyt inntak av EPA og DHA har hovedsakelig vært knyttet til økt blødningstid eller relatert til immunforsvar, lipidperoksidering og glukose-homeostasen.

Negative helseeffekter som er rapportert i studier med EPA, DPA og DHA er stort sett begrenset til gastrointestinale symptomer, inkludert magekramper, oppblåsthet, oppstøt, oppkast og diaré, men disse ser ut til å være forbundet med inntak av olje som sådan, og ikke å være spesifikt knyttet til verken EPA, DPA og/eller DHA.

Det er usannsynlig at dosene på 1500, 1750 eller 1825 mg per dag av EPA i kosttilskudd vil forårsake negative helseeffekter hos voksne (≥18 ). På grunn av få studier med barn og unge gir VKM ingen konklusjoner for barn og unge for EPA.

Ingen doser av DPA i kosttilskudd kan evalueres på grunn av mangelfulle data.

Det er usannsynlig at dosene på 1050 eller 1290 mg per dag DHA i kosttilskudd vil kunne forårsake negative helseeffekter i den generelle befolkningen inkludert barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år).

Det understrekes at denne risikovurderingen omhandler DHA som enkeltfettsyre, og ikke blandinger av EPA, DPA og DHA som man finner i for eksempel fiskeoljer og tran.

Eikosapentaensyre (EPA) i kosttilskudd

EPA er en langkjedet flerumettet n-3 fettsyre. Kilder i kosten er fet fisk, torskelever-, sel -, hval-, fisk- og krilloljer og morsmelk, som inneholder ulike kombinasjoner og ratioer av EPA, DPA og DHA.




Eikosapentaensyre (EPA) i kosttilskudd

Aldersgrupper

Doser

1500 mg/dag

1750 mg/dag

1825 mg/dag

Voksne (≥ 18 år)  




 

Dokosapentaensyre (DPA) i kosttilskudd

DPA er en langkjedet flerumettet n-3 fettsyre. Kilder i kosten er fet fisk, torskelever-, sel -, hval-, fisk- og krilloljer og morsmelk, som inneholder ulike kombinasjoner og ratioer av EPA, DPA og DHA.

Ingen doser av DPA i kosttilskudd kan evalueres på grunn av mangelfulle data.

Dokosaheksaensyre (DHA) i kosttilskudd

DHA er en langkjedet flerumettet n-3 fettsyre. Kilder i kosten er fet fisk, torskelever-, sel -, hval-, fisk- og krilloljer og morsmelk, som inneholder ulike kombinasjoner og ratioer av EPA, DPA og DHA.



Dokosaheksaensyre (DHA) i kosttilskudd

Aldersgrupper

Doser

1050 mg/dag

1290 mg/dag

Barn (10-<14 år)



Ungdom (14-<18 år)

  

Voksne (≥18 år)


 

Kontakt

Alice Margareta Haugen

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: +47 21 07 65 63

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie