Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Betaalanin i kosttilskudd

Rapportnr: 2017: 13

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 05.10.2017

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Den eneste negative helseeffekten som er observert hos mennesker ved tilskudd med betaalanin, er en forbigående følelse av prikking og stikking i huden, sammen med rødhet og varmefølelse. Dette kan oppleves som ubehagelig når symptomene er sterke, men det finnes ikke dokumentasjon for at det er skadelig. VKMs vurdering er at de spesifiserte dosene neppe vil gi ubehagelig sterke symptomer eller noen helseskade.

VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 1000, 1500 og 2050 mg/dag betaalanin i kosttilskudd vil innebære en risiko for negative helseeffekter hos barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år).

Betaalanin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Betaalanin finnes i mat, men vi vet ikke hvor stort inntaket fra kosten er.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å vurdere risiko ved følgende doser av betaalanin i kosttilskudd: 1000, 1500 og 2000 mg/dag.

En oversikt over konklusjoner for betaalanin i kosttilskudd

Aldersgrupper

1000 mg/dag

1500 mg/dag

2000 mg/dag

Barn 10 - <14 år

{{-}}

{{-}}

{{-}}

Ungdom 14 - <18 år

{{-}}

{{-}}

{{-}}

Voksne ≥18 år

{{-}}

{{-}}

{{-}}

fdgdg

Usannsynlig med negative helseeffekter i de spesifiserte dosene

Kontakt

Martinus Løvik

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 91 37 73 88

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie