
Vibeke Telle-Hansen
Medlem av faggruppen for ernæring
Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Vibeke har doktorgrad i ernæring ved Universitetet i Oslo. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKM fagområdet er ernæring, kostintervensjoner, tarmflora og metabolsk regulering
Mobiltelefon: 930-48-873
Stilling
Førsteamanuensis, avdeling for ernæring, Fakultet for helsevitenskap, OsloMet
Utdanning
2006 - 2012: Phd i ernæring, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo
2003 - 2005: Hovedfag i molekylær ernæring, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo
1995 - 2002: Human fysiologi, forskjellige realfag og fransk grunnfag, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Frankrike
Arbeidserfaring
2016 - dd: Førsteamanuensis, Avdeling for ernæring, OsloMet
2012 - 2016: Ernæringsrådgiver, Mills AS
2006 - 2012: Phd student, Høgskolen i Oslo og Akershus
2005 - 2006: Vit.ass., Høgskolen i Akershus
2005 - 2005: Vit ass., Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo
Øvrig faglig bakgrunn
2022 - dd: medlem av VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
2022 - dd: Editor i Lipids in Health and Disease
2020 - dd: Medlem og kontaktperson for OsloMet i NuGO
2020 - 2024: Medlem i fagrådet til Norsk cøliakiforening
2019 - 2020: Medlem av Food-EPI ekspertpanel
2016 - dd: Styremedlem i Fremtidsmat
Utvalgte publikasjoner
Telle-Hansen VH, Gaundal L, Bastani N., Rud I, Byfuglien MG, Gjøvaag T, Retterstøl K, Holven KB, Ulven SM and Myhrstad MCW. Replacing saturated fatty acids with polyunsaturated fatty acids increases the abundance of Lachnospiraceae and is associated with reduced total cholesterol levels - a randomized controlled trial in healthy individuals. Lipids in Health and Disease, 2022.
Gaundal L, Myhrstad MCW, Rud I, Gjøvaag T, Retterstøl K, Holven KB, Ulven SM, and Telle-Hansen VH. Gut microbiota is associated with dietary intake and metabolic markers in healthy individuals. Food & Nutrition Research, 2022.
Telle-Hansen VH, Gaundal l, Høgvard B, Ulven SM, Holven KB, Byfuglien MG, Måge I, Knutsen SH, Ballance S, Rieder A, Rud I and Myhrstad MCW. A three-day intervention with granola containing beta-glucan improves glycemic response and changes the gut microbiota in healthy individuals: a crossover studyl. Frontiers in Nutrition, 2022.
Gaundal L, Myhrstad MCW, Leder L, Byfuglien MG, Gjøvaag T, Rud I, Retterstøl K, Holven KB, Ulven SM and Telle-Hansen VH. Beneficial effect on serum cholesterol levels, but not glycaemic regulation, after replacing SFA with PUFA for 3 d: a randomised crossover trial. British Journal of Nutrition, 2021.
Telle-Hansen VH, Christensen JJ, Formo GA, Holven KB and Ulven SM. A comprehensive metabolic profiling of the metabolically healthy obesity phenotype. Lipids in Health and Disease, 2020.