Vibeke Telle-Hansen

Medlem av faggruppen for ernæring

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Vibeke har doktorgrad i ernæring ved Universitetet i Oslo. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKM fagområdet er ernæring, kostintervensjoner, tarmflora og metabolsk regulering

Curriculum vitae

Stilling

Førsteamanuensis, avdeling for ernæring, Fakultet for helsevitenskap, OsloMet

Utdanning

2006 - 2012: Phd i ernæring, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo

2003 - 2005: Hovedfag i molekylær ernæring, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo

1995 - 2002: Human fysiologi, forskjellige realfag og fransk grunnfag, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Frankrike

Arbeidserfaring

2016 - dd: Førsteamanuensis, Avdeling for ernæring, OsloMet

2012 - 2016: Ernæringsrådgiver, Mills AS

2006 - 2012: Phd student, Høgskolen i Oslo og Akershus

2005 - 2006: Vit.ass., Høgskolen i Akershus

2005 - 2005: Vit ass., Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo

Øvrig faglig bakgrunn

2022 - dd: medlem av VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

2022 - dd: Editor i Lipids in Health and Disease

2020 - dd: Medlem og kontaktperson for OsloMet i NuGO

2020 - 2024: Medlem i fagrådet til Norsk cøliakiforening

2019 - 2020: Medlem av Food-EPI ekspertpanel

2016 - dd: Styremedlem i Fremtidsmat

Utvalgte publikasjoner

Telle-Hansen VH, Gaundal L, Bastani N., Rud I, Byfuglien MG, Gjøvaag T, Retterstøl K, Holven KB, Ulven SM and Myhrstad MCW. Replacing saturated fatty acids with polyunsaturated fatty acids increases the abundance of Lachnospiraceae and is associated with reduced total cholesterol levels - a randomized controlled trial in healthy individuals. Lipids in Health and Disease, 2022.

Gaundal L, Myhrstad MCW, Rud I, Gjøvaag T, Retterstøl K, Holven KB, Ulven SM, and Telle-Hansen VH. Gut microbiota is associated with dietary intake and metabolic markers in healthy individuals. Food & Nutrition Research, 2022.

Telle-Hansen VH, Gaundal l, Høgvard B, Ulven SM, Holven KB, Byfuglien MG, Måge I, Knutsen SH, Ballance S, Rieder A, Rud I and Myhrstad MCW. A three-day intervention with granola containing beta-glucan improves glycemic response and changes the gut microbiota in healthy individuals: a crossover studyl. Frontiers in Nutrition, 2022.

Gaundal L, Myhrstad MCW, Leder L, Byfuglien MG, Gjøvaag T, Rud I, Retterstøl K, Holven KB, Ulven SM and Telle-Hansen VH. Beneficial effect on serum cholesterol levels, but not glycaemic regulation, after replacing SFA with PUFA for 3 d: a randomised crossover trial. British Journal of Nutrition, 2021.

Telle-Hansen VH, Christensen JJ, Formo GA, Holven KB and Ulven SM. A comprehensive metabolic profiling of the metabolically healthy obesity phenotype. Lipids in Health and Disease, 2020.