Trond Møretrø
Medlem av faggruppen for hygiene og smittestoffer. Dr.Scient
Hygiene og smittestoffer
Trond har doktorgrad i mikrobiologi/bioteknologi. Hans nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er matbårne sykdomsfremkallende bakterier, hygiene inkludert biofilm, vask og desinfeksjon og prosesser i matindustrien.
Stilling
Forsker, Nofima
Utdanning
1987 – 1991: Ingeniør/ Cand mag., Akvateknologi, Bergen Ingeniørhøgskole
1992 – 1995: Cand Scient, Institutt for mikrobiologi, Universitetet i Bergen
1995 – 2000: Dr. Scient, Institutt for kjemi og bioteknologi, Norges Landbrukshøgskole
Arbeidserfaring
1995 – 2000 –: Stipendiat, Matforsk
2000 – dd: Forsker Matforsk/Nofima
2002 – 2003 Gjesteforsker Oregon State University
2010 – 2011 Gjesteforsker Montana State University
Øvrig faglig bakgrunn
2018 – 2022: Medlem i Faggruppen for hygiene og smittestoffer, VKM
2007 – 2010: Medlem i Faggruppen for fôr til terrestriske og akvatiske dyr, Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Utvalgte publikasjoner
Fagerlund, A., Idland, L., Heir, E., Møretrø T., Aspholm, M., Lindbäck, T., Langsrud, S. (2022). WGS analysis of Listeria monocytogenes from rural, urban, and farm environments in Norway: Genetic diversity, persistence, and relation to clinical and food isolates. Applied and Environmental Microbiology, 88:e0213621
Møretrø, T., Nguyen-The, C., Didier, P. et. al. (2021). Consumers’ practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries. International Journal of Food Microbiology , 347:109172
Fagerlund, A., Langsrud, S., Møretrø, T. (2021). Microbial diversity and ecology of biofilms in food industry environments associated with Listeria monocytogenes persistence. Current Opinion in Food Science, 38:171-178
Møretrø, T., Schirmer, B.C.T., Heir, E., Fagerlund, A., Hjemli, P. and Langsrud, S. (2017). Tolerance of L. monocytogenes to quaternary ammonium compounds may enhance growth in the food industry. International Journal of Food Microbiology, 241: 215-224
Fagerlund, A., Møretrø, T., Heir, E., Briandet, R., Langsrud, S. (2017). Cleaning and disinfection of biofilms composed of Listeria monocytogenes and background microbiota from meat processing surfaces. Applied and Environmental Microbiology, 83:e01046-17