Trond Møretrø

Medlem av faggruppen for hygiene og smittestoffer. Dr.Scient

Hygiene og smittestoffer

Trond har doktorgrad i mikrobiologi/bioteknologi. Hans nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er matbårne sykdomsfremkallende bakterier, hygiene inkludert biofilm, vask og desinfeksjon og prosesser i matindustrien.

Curriculum vitae

Stilling

Forsker, Nofima

Utdanning

1987 – 1991: Ingeniør/ Cand mag., Akvateknologi, Bergen Ingeniørhøgskole

1992 – 1995: Cand Scient, Institutt for mikrobiologi, Universitetet i Bergen

1995 – 2000: Dr. Scient, Institutt for kjemi og bioteknologi, Norges Landbrukshøgskole

Arbeidserfaring

1995 – 2000 –: Stipendiat, Matforsk

2000 – dd: Forsker Matforsk/Nofima

2002 – 2003 Gjesteforsker Oregon State University

2010 – 2011 Gjesteforsker Montana State University

Øvrig faglig bakgrunn

2018 – 2022: Medlem i Faggruppen for hygiene og smittestoffer, VKM

2007 – 2010: Medlem i Faggruppen for fôr til terrestriske og akvatiske dyr, Vitenskapskomiteen for mattrygghet

Utvalgte publikasjoner

Fagerlund, A., Idland, L., Heir, E., Møretrø T., Aspholm, M., Lindbäck, T., Langsrud, S. (2022). WGS analysis of Listeria monocytogenes from rural, urban, and farm environments in Norway: Genetic diversity, persistence, and relation to clinical and food isolates. Applied and Environmental Microbiology, 88:e0213621

Møretrø, T., Nguyen-The, C., Didier, P. et. al. (2021). Consumers’ practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries. International Journal of Food Microbiology , 347:109172

Fagerlund, A., Langsrud, S., Møretrø, T. (2021). Microbial diversity and ecology of biofilms in food industry environments associated with Listeria monocytogenes persistence. Current Opinion in Food Science, 38:171-178

Møretrø, T., Schirmer, B.C.T., Heir, E., Fagerlund, A., Hjemli, P. and Langsrud, S. (2017). Tolerance of L. monocytogenes to quaternary ammonium compounds may enhance growth in the food industry. International Journal of Food Microbiology, 241: 215-224

Fagerlund, A., Møretrø, T., Heir, E., Briandet, R., Langsrud, S. (2017). Cleaning and disinfection of biofilms composed of Listeria monocytogenes and background microbiota from meat processing surfaces. Applied and Environmental Microbiology, 83:e01046-17