Øystein Sæle
Medlem av faggruppen for fôr
Fôr
Øystein har doktorgrad i akvakultur. Hans nøkkelkompetanse innen VKMs fagområder er fiskefôr, fôrråvarer, fiskeernæring og fiskevelferd.
Stilling
Seniorforsker, Havforskningsinstituttet
Utdanning
2002 – 2006: PhD, Institutt for Biologi, Universitetet i Bergen
2000 – 2002: Cand. Scient. (Master) Mastergrad, Institutt for Biologi, Universitetet i Bergen
Arbeidserfaring
2008 – dd: Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet
2007-2008: 1. Amanuensis (vikariat) ved Institutt for Biologi, Universitetet i Bergen
2006-2007: Forsker og foreleser ved Institutt for Biologi, Universitetet i Bergen
Øvrig faglig bakgrunn
Har ledet 6 FHF og NFR finansierte prosjekter med tema ernæring og fordøyelsesfunksjon I fisk.
Gjesteforeleser i fagene “Fiskeernæring” og “Akvatisk matproduksjon” ved UiB.
Har sittet i referee panel for NFR Havbruk
Utvalgte publikasjoner
Le, H.T.M.D., Lie, K.K., Etayo, A., Rønnestad, I., Sæle, Ø., 2021. Physical and nutrient stimuli differentially modulate gut motility patterns, gut transit rate, and transcriptome in an agastric fish, the ballan wrasse. Plos One 16, e0247076. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0247076
Le, H.T.M.D., Shao, X., Krogdahl, Å., Kortner, T.M., Lein, I., Kousoulaki, K., Lie, K.K., Sæle, Ø., 2019. Intestinal Function of the Stomachless Fish, Ballan Wrasse (Labrus bergylta). Frontiers Mar Sci 6, 140. https://doi.org/10.3389/fmars.2019.00140
Sæle, Ø., Nordgreen, A., Olsvik, P.A., Hjelle, J.I., Harboe, T., Hamre, K., 2013. Toxic effects of dietary hydrolysed lipids: an in vivo study on fish larvae. British Journal of Nutrition 109, 1071–1081. https://doi.org/10.1017/s000711451200284x
Sæle, Ø., Rod, K.E.L., Quinlivan, V.H., Li, S., Farber, S.A., 2018. A novel system to quantify intestinal lipid digestion and transport. Biochimica Et Biophysica Acta-Molecular and Cell Biology of Lipids 1863, 948–957. https://doi.org/10.1016/j.bbalip.2018.05.006
Selvam, C., Saito, T., Sissener, N.H., Philip, A.J.P., Sæle, Ø., 2022. Intracellular trafficking of fatty acids in the fish intestinal epithelial cell line RTgutGC. Frontiers Mar Sci 9, 954773. https://doi.org/10.3389/fmars.2022.954773